MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

TakiSobiePan

Post #1 Ocena: 0

2014-12-06 08:36:32 (10 lat temu)

TakiSobiePan

Mężczyzna

Z nami od: 05-12-2014

Witam Panstwa,
prosze mi powiedziec czy pracodawca w UK (dokladniej w stolicy Szkocji) ma prawo zwolnic pracownika, jezeli on nie wyrabia form - tzn. jest wolniejszy od swoich kolegow.
Jest to praca w call centre - w jakiej sytuacji moze pracodawca zwolnic pracownika? Pracownik jest punktualny, zawsze obecny, stara sie ale w swoim zespole jest najslabszy, czesto prosi o pomoc itp. Inaczej mowiac: co trzeba zrobic zeby zostac wywalonym z takiej pracy?
Bede wdzieczny za odpowowiedz

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #2 Ocena: 0

2014-12-06 23:13:20 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Myślę że pracodawca ma prawo zwolnić nawet tego zwanego Stachanowcem. Umowę o pracę dał? No to i wypowiedzenie da. Jeżeli nawet Święte Sakramenty można rozwiązać...

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2014-12-06 23:36:28 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

A gdyby restauracja nie spełniała twoich oczekiwań ty być uparcie tam chodził i płacił im za ciepłe piwo i niedobre jedzenie?
Mimo że podane szybko i na czas i nawet nie trzeba czekać na złożenie zamówienia i wolne krzesło?

Jeżeli pracujesz tam dłużej to musi z tobą porozmawiać o twojej wydajności.
Jeżeli nadal nie działasz wg systemu no to przecież klienci twojej firmy nie chcą płacić za słaby serwis, długie oczekiwanie.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

violettaphotogr

Post #4 Ocena: 0

2014-12-07 00:40:44 (10 lat temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Cytat:

2014-12-06 08:36:32, TakiSobiePan napisał(a):
Witam Panstwa,
prosze mi powiedziec czy pracodawca w UK (dokladniej w stolicy Szkocji) ma prawo zwolnic pracownika, jezeli on nie wyrabia form - tzn. jest wolniejszy od swoich kolegow.
Jest to praca w call centre - w jakiej sytuacji moze pracodawca zwolnic pracownika? Pracownik jest punktualny, zawsze obecny, stara sie ale w swoim zespole jest najslabszy, czesto prosi o pomoc itp. Inaczej mowiac: co trzeba zrobic zeby zostac wywalonym z takiej pracy?
Bede wdzieczny za odpowowiedz

Moim zdaniem powinienes zastanowic sie co zrobic by zostac....
Chyba w innej nie dasz rady jednak...
#Violujemy

Do góry stronyOffline

mnaw85

Post #5 Ocena: 0

2014-12-07 12:30:42 (10 lat temu)

mnaw85

Mężczyzna

Z nami od: 26-04-2014

A może autor tematu ma inny skill tylko nie umie go wykorzystać do zarabiania. Jak się nie nadajesz do CT to nie trzymaj się tego na siłę tylko szukaj czegoś innego. Albo trenuj w domu i poprawiaj wyniki.

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

TakiSobiePan

Post #6 Ocena: 0

2014-12-07 14:01:42 (10 lat temu)

TakiSobiePan

Mężczyzna

Postanowiłem zalogować się na tym forum i zadać to pytanie nie po to żeby usłyszeć co kto o takiej sytuacji sadzi lecz aby usłyszeć jak sprawa ma się w kontekście prawnym. Myślałem ze to fachowe forum. No trudno poszukam odpowiedzi na moje pytanie gdzie indziej ...

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #7 Ocena: 0

2014-12-07 14:13:22 (10 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Odpowiedz wydaje się prosta - nie spełniasz wymogów pracodawcy wiec ten chce zastąpić Ciebie kimś innym. Wiele firm stawia na kontakt z klientem i ten powinien być profesjonalnie obsłużony. Tak ma prawo Cię zwolnić, a na jakich warunkach- te powinieneś mieć w kontrakcie.

Do góry stronyOffline

TakiSobiePan

Post #8 Ocena: 0

2014-12-07 14:39:14 (10 lat temu)

TakiSobiePan

Mężczyzna

aha. dziekuje za odpowiedz. Moze dopowiem pare rzeczy do tej sytuacji:
- ogladalem na youtube reportaz o AUstalii i tam babka sie wypowiadla ktora juz wiele lat tam pracuje, ze jezeli jakis pracownik jest wolniejszy od innych to pracodawca nie ma prawa go zwolnic - musi zapewnic mu szkolenia etc ale zwolnic go Z TEGO POWODU nie moze
- firma NAPRAWDE desperatycznie potrzebuje pracownikow (swiadczy to tez o wielkiej rotacji i mizernych warunkach firmy)takze nikt nie "czeka na moje miejsce"
- to nie chodzi o to ze jestem jakis psychinicznie nie pelnosprawny:) po prostu jest to dzialka IT a ja jestem najstarszy - sami angole ze srenia wieku 20 lat i w czasie jak oni zrobia 3 sprawy ja zrobie 1. i dlatego sie chcialm tak przy okazji zapytac jak to PRAWNIE w UK tutaj wyglada...

Moze to troche wyjasnilo sytuacje i pomoze udzielic bardziej precyzyjne odpowiedzi:)

Do góry stronyOffline

mnaw85

Post #9 Ocena: 0

2014-12-07 15:21:49 (10 lat temu)

mnaw85

Mężczyzna

Z nami od: 26-04-2014

UK to nie Australia - tu jest większe parcie niezamożnych wykształconych imigrantów więc i prawa rynku pracy brutalniejsze.
Każdy może Ciebie zwolnić kiedy tylko chce - a Ty możesz iść do sądu szukać sprawiedliwości, jeżeli uważasz, że zostałeś skrzywdzony.
Czym innym też jest, gdy pracujesz w firmie rok, dwa, pięć a co innego jak nie minęły trzy miesiące. Bo jak jestem w stanie udowodnić, że przez ileś czasu nikt się Ciebie nie czepiał i nagle jest jakiś problem, to faktycznie masz podstawę by twierdzić, że jesteś traktowany niezgodnie z zasadami obowiązującymi w etyce zawodowej. Ale jak masz na koncie upomnienia, to raczej pracodawca pójdzie linią że "miarka się przebrała".
Nie mówię, że źle pracujesz, w żadnym razie, pewnie bardzo się starasz, ale niestety taki jest świat.
Mnie jak zwolnili z pierwszej pracy to listownie.
List wysłali w czwartek, w piątek normalnie pracowałem, w sobotę niemal zgodziłem się na nadgodziny, ale już chciałem wyprać sobie ubranie robocze, w niedziele wieczorem znalazłem kopertę na schodach (idąc wyrzucić śmieci). Wróciłem do mieszkania, spojrzałem na przygotowane do pracy narzędzia i ciuchy, nie mogłem uwierzyć, że mnie zwolnili, nic na to nie wskazywało. Zrobili to na tydzień przed "nabraniem" przeze mnie pewnych praw pracowniczych (wypowiedzenie, odprawa itp). Czar prysł, a miałem mojego szefa za przyjaciela *DONT_KNOW*

[ Ostatnio edytowany przez: mnaw85 07-12-2014 15:27 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

violettaphotogr

Post #10 Ocena: 0

2014-12-07 20:08:31 (10 lat temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Cytat:

2014-12-07 14:01:42, TakiSobiePan napisał(a):
Postanowiłem zalogować się na tym forum i zadać to pytanie nie po to żeby usłyszeć co kto o takiej sytuacji sadzi lecz aby usłyszeć jak sprawa ma się w kontekście prawnym. Myślałem ze to fachowe forum. No trudno poszukam odpowiedzi na moje pytanie gdzie indziej ...

Myliles sie. To nie jest fachowe forum. Wymieniamy sie tu wlasnymi doswiadczeniami, a i wyrazania wlasnych opinii jest takze jego elementem.
A moze tu: http://forumprawne.org/wielka-brytania/ ?
#Violujemy

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,