MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

temat zamknięty | nowy temat | Regulamin

andrew2804

Post #1 Ocena: 0

2014-09-27 08:16:06 (11 lat temu)

andrew2804

Mężczyzna

Z nami od: 01-01-1970

Witam.Może ktoś ma większą wiedzę jak to wygląda z prawnego punktu widzenia.Mój pracodawca chce od nowego miesiąca płacić mniej na konto,ale wyrównać to w tzw. kopercie.Zawarł niekorzystny kontrakt i nie ukrywa,że chce to zrobić by zapłacić mniejszy podatek i wyrównać straty.Tu jest problem pierwszy,czy godząc się na to,nie stanę się współodpowiedzialny za,w pewnym sensie oszustwo podatkowe.Jest jeszcze problem drugi.Mimo ponad trzyletniej pracy,nie mam pisemnej umowy ani warunków pracy.Obawiam się,że powiedzmy po jakiś trzech miesiącach koperty z wyrównaniem nie dostanę,a pracodawca stwierdzi,że sam zgodziłem sie na zmniejszenie wynagrodzenia.Na razie kiedy powiedziałem,że nie zgadzam się na takie zmiany,usłyszałem,że jak mi się nie podoba to mogę wypier.....Na mój argument,że nie zgadzam się,ponieważ jest to nieleglne usłyszałem,że nie znam prawa i jest to legalne.Obawiam się,że mimo moich sprzeciwów,najbliższa wypłata może być mniejsza.Pojawia się więc następny problem,co zrobić z ową kopertą? MoZe ktoś ma trochę wieksze pojęcie,jak się zachować w tej sytuacji.Już wiem,że payslip-y są przygotowane z nową,niższą wypłatą,a także koperty z wyrównaniem.Z mojego punktu widzenia,jest to dla mnie wybitnie niekorzystne.Nie chcę każdego miesiąca martwić się czy dostanę ową kopertę,czy nie.Zastanawiam się nad wizytą u jakiegoś adwokata,ale czy przyniesie to oczekiwany przeze mnie rezultat,czyli powrót do porzedniego systemy wypłaty.Czy jest to złamanie umowy,przez pracodawcę.Dziękuję za jakieś rady i sugestie.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2014-09-27 08:22:08 (11 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2014-09-27 08:16:06, andrew2804 napisał(a):
Witam.Może ktoś ma większą wiedzę jak to wygląda z prawnego punktu widzenia.Mój pracodawca chce od nowego miesiąca płacić mniej na konto,ale wyrównać to w tzw. kopercie.Zawarł niekorzystny kontrakt i nie ukrywa,że chce to zrobić by zapłacić mniejszy podatek i wyrównać straty.Tu jest problem pierwszy,czy godząc się na to,nie stanę się współodpowiedzialny za,w pewnym sensie oszustwo podatkowe.Jest jeszcze problem drugi.Mimo ponad trzyletniej pracy,nie mam pisemnej umowy ani warunków pracy.Obawiam się,że powiedzmy po jakiś trzech miesiącach koperty z wyrównaniem nie dostanę,a pracodawca stwierdzi,że sam zgodziłem sie na zmniejszenie wynagrodzenia.Na razie kiedy powiedziałem,że nie zgadzam się na takie zmiany,usłyszałem,że jak mi się nie podoba to mogę wypier.....Na mój argument,że nie zgadzam się,ponieważ jest to nieleglne usłyszałem,że nie znam prawa i jest to legalne.Obawiam się,że mimo moich sprzeciwów,najbliższa wypłata może być mniejsza.Pojawia się więc następny problem,co zrobić z ową kopertą? MoZe ktoś ma trochę wieksze pojęcie,jak się zachować w tej sytuacji.Już wiem,że payslip-y są przygotowane z nową,niższą wypłatą,a także koperty z wyrównaniem.Z mojego punktu widzenia,jest to dla mnie wybitnie niekorzystne.Nie chcę każdego miesiąca martwić się czy dostanę ową kopertę,czy nie.Zastanawiam się nad wizytą u jakiegoś adwokata,ale czy przyniesie to oczekiwany przeze mnie rezultat,czyli powrót do porzedniego systemy wypłaty.Czy jest to złamanie umowy,przez pracodawcę.Dziękuję za jakieś rady i sugestie.

Ale ten czas się ciągnie. Wydaje się, że ten temat zaczął się wczoraj, a nie wczesniej, a tu tylko 6 minut minęło.

Do mojej wczesniejszej wypowiedzi mogę dodeć jeszcze , żę jedną z opcji jest pójscie do urzędu podatkowego i pokazanie zawartosci koperty z pytaniem jak zapłacić podatek. Na pewno znajdą jakis sposób, zapłacisz podatek i będziesz miał czyste sumienie.

Masz u mnie "+" za dążenie do zachowania krystalicznosci.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 27-09-2014 08:22 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

andrew2804

Post #3 Ocena: 0

2014-09-27 08:39:06 (11 lat temu)

andrew2804

Mężczyzna

Sorry,przeniosłem temat z nadzieją,że to w końcu forum eksperckie.Tak naprawdę mniej chodzi tu o moje sumienie,a więcej o powrót do stanu poprzedniego.Jak już napisałem,boję się,że obecna sytuacja umożliwi zmniejszenie mojej wypłaty za miesiac czy dwa.Nie mam pisemnych warunków pracy i jedynym dowodem na wysokość moich zarobków jest payslip.Obawiam się,że np.po trzech miesiącach koperty z wyrównaniem nie dostanę,a pracodawca stwierdzi,że sam zgodziłem się na zmniejszenie wynagrodzenia.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

tomaszzet

Post #4 Ocena: 0

2014-09-27 08:41:11 (11 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Tematu nie przeniosłes /nie masz takich uprawnień/, tylko nowy założyłes.

No to masz czas na przeanalizowanie sytuacji i zebranie dowodów na obniżenie wynagrodzenia. Jak się cos obniży, wtedy zacznij działać.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 27-09-2014 08:42 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

andrew2804

Post #5 Ocena: 0

2014-09-27 09:00:30 (11 lat temu)

andrew2804

Mężczyzna

To właśnie już się stało.Na nowym payslip-ie mam wypłatę o 170 funtów mniejszą.Te 170 funtów dostanę w kopercie.Niby wszystko się zgadza,tylko obawiam się,że za jakiś czas koperty może już nie być.Dlatego chciałem dowiedzieć się,czy taką sytuację można potraktować jako złamanie warunków umowy.Obawiam się też czy reagowanie dopiero wtedy,kiedy koperty zabraknie nie będzie zbyt spóznione.Wszak przez jakiś czas będę przyjmował payslip-y z niższym wynagrodzeniem,nie protestując.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Dwunasty

Post #6 Ocena: 0

2014-09-27 09:06:47 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2014-09-27 08:39:06, andrew2804 napisał(a):
Sorry,przeniosłem temat z nadzieją,że to w końcu forum eksperckie.

Jednak proszę kontynuować we wcześniej założonym temacie.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,