|
|
---|---|
blacksistar | Post #1 Ocena: 0 2014-07-09 20:59:30 (11 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2014 Skąd: Londyn |
Witam,
To moj poerwszy post na tym forum wiec z gory przepraszam, jesli kest w zlej kategorii. Moj pracodawca nie wyplaca mi pieniedzy za platny urlop z gory, pieniadze za wypracowany urlop dostaje co kazde 3 miesiace zgodnie z prawem ( 8,5 dnia po 3 miesiacach), wiec tu nie ma problemu. Problem pojawia sie kiedy chce wziasc dzien lub dwa wolne i chce miec za nie zaplacone, czyli chce wziasc dwa dni wolnego z 28 dni platnego urlopu. W tej sytuacji dostaje dwa dni wolne ale po tygodniu wyplata kest pomniejszona o dwa dni. Automatycznie dostaje mniej poeniedzy. A tego chce uniknac. Czy pracodawca moze odmowic mi zaplaty za te dwa dni teraz jesli chce by byly traktowane jako czesc platnego urlopu? Czy moze mi powiedziec: wez sobie dwa dni wolne, ale nie zaplace ci za nie no dwa dni to nie urlop a z urlopu ci nie odejme bo to za duza papieorologia prowadzic zapiski ile dni z urlopu kuz zabralas... Czy moze mi odmowic zaplaty za wolny dzien kesli chce by byl trzktowany kako czesc urlopu platnego???? Z gory dziekuje za pomoc. |
jotkadakotka | Post #2 Ocena: 0 2014-07-09 21:16:09 (11 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Troche dziwia mnie twoje pytania... Jesli nie masz zapisanego w kontrakcie, ze musisz brac urlop np w calych tygodniach, to masz prawo wykozystac te dni jak chcesz. Pracodawca nie ma prawa odmowic ci urlopu, co nie znaczy, ze musi zgodzic sie na urlop w tym terminie co ty chcesz.
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2014-07-09 22:30:38 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Nie wiem jak jest w UK, bo nie interesoiwałem się prawem pracy, ale w Polsce i we Francji był przepis że jeden z urlopów z puli, musi być nie krótszy niż ileś tam dni, w Polsce chyba 7, albo 10 dni, resztę można było wybrać po 1 dniu nawet.
Zawsze o to były spory z niektrymi pracownikami Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2014-07-09 22:34:19 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2014-07-09 21:16:09, jotkadakotka napisał(a): Troche dziwia mnie twoje pytania... Jesli nie masz zapisanego w kontrakcie, ze musisz brac urlop np w calych tygodniach, to masz prawo wykozystac te dni jak chcesz. Pracodawca nie ma prawa odmowic ci urlopu, co nie znaczy, ze musi zgodzic sie na urlop w tym terminie co ty chcesz. Ale teraz czytam że jej o co innego chodzi, że jej nie płaci gdy nie idzie do pracy. Ale nie przeszkadza jej że dostaje więcej gdy pracuje i nie bierze wolnego. Przecież w skali roku podatkowego to wychodzi na to samo, jak dostaniesz wiecej kasy wpłać na konto, wyjmij gdy będziesz na urlopie. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
jotkadakotka | Post #5 Ocena: 0 2014-07-09 22:35:52 (11 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
U mnie w pracy moge brac i po jednym dniu, jak mi sie tam chce. Ale np mojego szefa zona, przez wiele lat mogla u siebie brac tylko caly tydzien wolny. Prawo pracy nie przestudiowalam calego, ale nigdy nie spotkalam sie z zadnym takim zapiskiem. Wszystko chyba zalezy od kontraktu.
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2014-07-09 22:38:56 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2014-07-09 22:41:29 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie ma min liczby dni jakie musisz spedzic na urlopie, chcesz jeden to idziesz na jeden dzien na urlop. Moze byc problem z wybraniem calego urlopu na raz.
Co do pytania autora- piszesz ze masz 28 dni urlopu (wg kontraktu zakladam), a pracodawca placi ci co 3 miesiace za 8.5 dnia urlopu (8.5dni x 4 kwartaly) czyli w skali roku pracodawca placi ci za 34 dni urlopu. Z tego wynika, ze placi ci za wecej niz w umowie, moze dlatego nie placi ci za dodatkowe dni wolne jakie chcesz miec. Zapytaj w kadrach jak oni obliczaja, na jakiej podstawie prawnej, oni maja obowiazek ci to wyjasnic, ty nie masz obowiazku znac wszystkich przepisow.
Ada
|
Post #8 Ocena: 0 2014-07-09 22:42:14 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|