MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zmiana kontraktów w firmie a odprawa.

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

analaptop

Post #1 Ocena: 0

2014-02-25 12:37:30 (11 lat temu)

analaptop

Kobieta

Z nami od: 25-02-2014

witam serdecznie!
szukałam w internecie informacji na temat odpraw i znalazłam tylko tyle, że należy się wtedy kiedy są m.in. zwolnienia grupowe. Moje pytanie natomiast brzmi czy przy zmianie kontraktów (co 'zaoferowała' nam firma kilka dni temu) mam prawo do odprawy w przypadku jak nie podpiszę z nimi nowych warunków, które są na niekorzyść? Czy odchodząc zachowam wszystkie prawa mi przysługujące (chodzi o odprawę). Pracuje dla nich 7 lat i nie dosyć, że skracają wszystkim pracownikom urlopy do 20 dni to jeszcze zmniejszają pensję. Zupełnie nie znam się na angielskim prawie. Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam
Anna

[ Ostatnio edytowany przez: analaptop 25-02-2014 12:45 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Wielim

Post #2 Ocena: 0

2014-02-25 13:28:48 (11 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

z tego co wiem u Nas w firmie odprawe dostaje sie tylko gdy zwolnienie pracownika nastapi z winy pracodawcy czyli np gdy sam sie zwolni to nic nie dostanie, nie wiem jak to sie dzieje gdy pracodawca zmienia warunki pracy na gorsze, ale nie wiem czy to jest legalne wogole, u mnie w firmie nie mozna zmniejszyc komus stawki godzinowej, stosuja rozne chwyty jak zmniejszenie bonusa , ale placa podstawowa NIE MOZE byc zmniejszona

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 25-02-2014 13:29 ]

Do góry stronyOffline

buszko

Post #3 Ocena: 0

2014-02-25 13:59:52 (11 lat temu)

buszko

Kobieta

Z nami od: 22-12-2012

Cytat:

2014-02-25 12:37:30, analaptop napisał(a):
witam serdecznie!
szukałam w internecie informacji na temat odpraw i znalazłam tylko tyle, że należy się wtedy kiedy są m.in. zwolnienia grupowe. Moje pytanie natomiast brzmi czy przy zmianie kontraktów (co 'zaoferowała' nam firma kilka dni temu) mam prawo do odprawy w przypadku jak nie podpiszę z nimi nowych warunków, które są na niekorzyść? Czy odchodząc zachowam wszystkie prawa mi przysługujące (chodzi o odprawę). Pracuje dla nich 7 lat i nie dosyć, że skracają wszystkim pracownikom urlopy do 20 dni to jeszcze zmniejszają pensję. Zupełnie nie znam się na angielskim prawie. Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam
Anna

Niestety nie dostaniesz odprawy, bo to ty chcesz zrezygnować z pracy, bo ci kontrakt nie pasuje. Oni stanowisko pracy dla ciebie mają, a kwestia jest tego czy je przyjmiesz.

Dlaczego zmieniają kontrakty? System zmianowy sie zmienił? jesli tak opisz dokladniej. To jest dość istotne w tej sprawie.

[ Ostatnio edytowany przez: buszko 25-02-2014 14:00 ]

Do góry stronyOffline

analaptop

Post #4 Ocena: 0

2014-03-03 18:53:29 (11 lat temu)

analaptop

Kobieta

przepraszam, że długo nie odpisywałam ale mnie chwilowo nie było.
U mnie kilka lat temu sprzedali firmę wraz z pracownikami do innej "sieci" zwanej ABP ale do tej pory zachowaliśmy stare kontrakty, dlatego dla nich to był problem ponieważ nowym pracownikom dawali nowe umowy ABP a my mieliśmy stare, korzystniejsze dla nas. Teraz chcą nam zmienić i po 7 latach będę miała podstawową stawkę i zabraną płatną przerwę, dlatego ogólnie przypadać będzie mi mniejsza wypłata (z tej racji, że mam nowy kontrakt i z powodu utraty płatnej przerwy), zaoferowali 20 min przerwę z zapisem do 12 godzin pracy (?) (praca na 9 godzin fizycznie i tylko 20 min przerwy to zdecydowanie za mało dla mnie), ponadto z 26 dni urlopu dadzą nam 20 a w zamian za moją stratę zaoferowali mi jednorazowo 550f !! Nie wiem co robić!
Nie wiem co mi grozi jak nie podpiszę tego (słyszałam że jak ponad 20 osób nie podpisze mają prawo zmienić kontrakty na lepsze ale nie wiem czy to prawda).
Dziękuje wszystkim za odpoweidz!

[ Ostatnio edytowany przez: analaptop 03-03-2014 18:55 ]

Do góry stronyOffline

buszko

Post #5 Ocena: 0

2014-03-03 20:48:11 (11 lat temu)

buszko

Kobieta

Z nami od: 22-12-2012

u nas w firmie było tak że się na gorsze warunki nie zgodziliśmy, bo takie chcieli nam wcisnąć, ale była to większa ekipa i dostaliśmy na lepszych warunkach. Czy mogą zmienić na gorszy kontrakt ? tego nie wiem, nie wiem jak to wyglada od strony prawnej, warto skontaktowac sie ze zwiazkami zawodowymi

Do góry stronyOffline

analaptop

Post #6 Ocena: 0

2014-03-04 16:34:26 (11 lat temu)

analaptop

Kobieta

dziękuję za informacje...zobaczymy jak to się wszystko zakończy. Szkoda tylko że nie dadzą mi odprawy jak bym chciała odejść, a takie plany miałam.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,