MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dyskryminacja - zwolnienie kobiety w ciąży

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kardam

Post #1 Ocena: 0

2013-07-18 05:54:20 (12 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

Witam
Piszę to dla tych, którzy będą kiedyś szukać info o tego typu sprawach.
Moim pracodawca jestl/była agencja pracy, w ktorej pracuje od 03/07/2012 z jedna przerwa dwumiesieczna, druga 4 tygodnie i trzecia 2 tygodnie (wszystkie ze wzgledu na to, ze firma, w ktorej pracowalam miala mniejsze zamowienia i nie potzebowali tymczasowo mnie).
Jestem w ciazy.Pojawiły się u mnie problemy zdrowotne związane z ciążą, po wizycie u lekarza specjalisty poinformowałam agencję jakie są zalecenia lekarza, na co dostałam odpowiedź, że może będzie lepiej jak zrezygnuję z pracy. Nie zgodził się na to rozwiązanie, bo czułam się jeszcze na siłach by pracować, a w miejscu gdzie pracowałam nie widzieli z tym problemu. Po 2 tygodniach jednak moja kondycja fizyczna nie pozwalala mi na prace w zwiazku z tym dostalam sick note od mojego GP. W dniu w ktorym zglosilam to do agencji dostalam informacje przez sms, ze zrywaja ze mna kontrakt, bo niby ich kontrakt z firma dla ktorej pracowalam wygasl (co nie bylo prawda, bo inne osoby z mojej agencji dalej tam pracuja). Kilka dni pozniej dostalam to info na papierze, jednak w najbliszy piatek dostalam sick pay na konto i dostawalam go przez szsześć kolejnych tygodni.
29/06/2013 poprosilam o przeslanie mi SMP1 form celem zlozenia wniosku o MA w JobcentrePlus. W odpowiedzi dostalam 03/07/2013 mail, ze 30/06/2013 moj kontrakt z nimi wygasl - bez podania powodu.
Poszłam do CAB tam doradzono mi wysłać list z prośbą o przesłanie w przeciągu 7 dni: powodu zerwania ze mną kontraktu, dokładnej daty, bo mam dwie, SMP1form oraz kopi kontraktu, której nie mogę się doprosić od kiedy pracuję u nich.
Do tej pory nic mi nie przysłali, w związku z tym wczoraj udałam się wczoraj do prawnika, który współpracuje z CAB. Prawnik stwierdził, ze to dyskryminacja na tle płci, że nie ma wyjścia, trzeba złożyć sprawę do trybunału pracy. Najpierw jednak wyślę informację do pracodawcy, że zamierza złożyć pozew i prosi o przysłanie dokumentów, o które prosiłam już plus SSP1 form bez której Jobcentre nie chce przyjąć mojego wniosku o zasiłek zastępczy zamiast Statutory Sick Pay.
Ciekawa jestem jak cała sprawa potoczy się dalej. Czy agencja zaproponuje jakąś ugodę czy trybunał będzie konieczny. Ze względu na trudności związane z moją ciążą i jej zaawansowanie 31 tc wolałabym pierwsze rozwiązanie. Będę informowała co dalej.

Jak miałyście podobne historie podzielcie się nimi. Niech inne kobiety wiedzą, se mają o co walczyć *DANCE*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

katarzyna85

Post #2 Ocena: 0

2013-07-18 08:10:50 (12 lat temu)

katarzyna85

Kobieta

Z nami od: 21-05-2009

Mnie nie wystawili smp1 do macierzynskiego,najpierw dostalam sms ze nie ma dla mnie pracy,a dwa dni puzniej zerwanie kontraktu z agencja..nie odpowiadaja na moje pytania,nawet nie wyslali payslipow o ktore prosilam,a zamiast smp1 wyslali pismo ze dla nich juz nie pracuje.
Zycze powodzenia i nie daj sie.oraz duzo zdrowka:)

Do góry stronyOffline

kardam

Post #3 Ocena: 0

2013-07-18 09:16:09 (12 lat temu)

kardam

Kobieta

Katarzyna i co z tym zrobiłaś? Przecież to też dyskryminacja.

Do góry stronyOffline

katarzyna85

Post #4 Ocena: 0

2013-07-18 09:45:16 (12 lat temu)

katarzyna85

Kobieta

Ja nie ruszalam tej sprawy,dlatego ze oficjlanie powiedzialam tylko mojej team leaderce ze jestem w ciazy,i nikomu wiecej w pracy.dlatego nie moge powiedziec(oficjalnie)ze zwolnili mnie przez ciaze,chociaz wiem ze to jest powodem.agencja na pytanie dlaczego nie pracuje powiedziala ze pracy nie ma,a wyslali na moje miejsce kogos innego,rozmawialam z polskim prawnikiem i stwierdzil ze moge wyslac tylko zazalenie do agencji.

Do góry stronyOffline

katarzyna85

Post #5 Ocena: 0

2013-07-18 09:47:20 (12 lat temu)

katarzyna85

Kobieta

Dzis zaluje ze odrazu nie powiedzialam ze jestem w ciazy,bo bym im narobila problemow a czlowiek byl glupi i chcial pracowac,brzuszek juz bylo mi troche widac i z tad sie zorientowali i po tym ze bralam wolne we wtorki..eh

Do góry stronyOffline

kardam

Post #6 Ocena: 0

2013-07-18 10:01:03 (12 lat temu)

kardam

Kobieta

No to szkoda rzeczywiście.
Ja w sumie też bym jeszcze nie zgłaszała, że jestem w ciąży, tylko moja koleżanka wygadała się do pracownika agencji - mieliśmy bardzo przyjacielskie stosunki z jednym z pracowników agencji. Teraz wiem, że ta osoba specjalnie stworzyła taką atmosferę.
Później okazało się, że agencja za antenatal appointments zaczęła wypłacać mi pieniądze z holiday pay, wywalczyłam pisząc 3 razy oficjalne pisma i oddali mi kasę za antenatal appointments, bo powinni mi według prawa normalną stawkę płacić. A tych godzin uzbierało mi się ponad 20 więc było o co walczyć.

Do góry stronyOffline

kardam

Post #7 Ocena: 0

2013-07-18 10:03:47 (12 lat temu)

kardam

Kobieta

A i u mnie najlepsze jest to, że fabryka gdzie pracowałam nic nie miała przeciwko mojemu nowemu trybowi pracy. Ja przeszkadzałam agencji, bo zaczęła ponosić koszty.

Do góry stronyOffline

katarzyna85

Post #8 Ocena: 0

2013-07-18 10:05:55 (12 lat temu)

katarzyna85

Kobieta

Team leaderka byla moja dobra kolezanka..
A powiedzialam jej bo czasami mielismy maprawde ciezkie zeczy do podnoszenia,tak czy inaczej agencja nadal mi nie powiedziala prawdziwego powodu zwolnienia,bo pracowalam prawie rok dla tej firmy wiec napewno nie dlatego ze bylam zlym pracownikiem.czytalam ze musze poinformowac ich o ciazy do15 tyg przed porodem,ale nie zdazylam ehh.agencja 3dni po sms wyslala mi p45..to jest chore ze kobiety musza sie bac o prace gdy sa wciazy

Do góry stronyOffline

kardam

Post #9 Ocena: 0

2013-07-18 10:20:28 (12 lat temu)

kardam

Kobieta

Mnie agencja rozliczyła na ostatnim payslipie ale P45 nie przysłała.
Żeby zgłosić się po Maternity Allowance muszę mieć SMP1 form, ale ewentualnie przyjęli by P45. A tu ani jednego ani drugiego.

Do góry stronyOffline

katarzyna85

Post #10 Ocena: 0

2013-07-18 10:23:53 (12 lat temu)

katarzyna85

Kobieta

Ja wyslalam zamiast smp1 ten list z odmowa wystawienia tej formy,jeszcze nie mam zadnej odpowowiedzi od nich,w razie czego p 45 posiadam.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,