Str 2 z 4 |
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-05-21 20:49:31 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
joyou74 | Post #2 Ocena: 0 2011-05-22 13:27:52 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-09-2008 |
Witam wszystkich , jeszcze jestem przed przesłuchaniem ponieważ respondent złożył wniosek o przełożenie terminu.
Pozdrawiam |
joyou74 | Post #3 Ocena: 0 2011-05-22 13:58:01 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-09-2008 |
Cytat: 2011-05-21 19:28:17, Danstyp napisał(a): "Wydaje mi się"? To nie jest odpowiedź, która mieści się w zakresie odpowiedzi na to zagadnienie prawne. Z drugiej jednak strony autor tego wątku przeliczył się chyba z siłami. Nie wiem skąd się bierze przekonanie, że sprawy z zakresu prawa pracy są łatwe i uzyskanie odszkodowania w ET to tylko kwestia złożenia pozwu. Jest wiele przyczyn, dla których wniosek respondenta (pozwanego) może być uwzględniony. Np ET nieskutecznie doręczył pisma procesowe. Ciekaw jestem jak zakończyła się rozprawa z 17 maja 2011. Pewnie się tego nie dowiemy. Witam W takim razie bardzo proszę o odpowiedź i rozwinięcie "wydaje mi się", czy muszę umówić się na spotkanie i zapłacić ?? . Nie przeliczyłem się z siłami.......tylko miałem "przyjemność" korzystać z usług "renomowanej" firmy prawniczej . Bardzo łatwo przychodzi Panu zarzucanie innym niewiedzy, Pan Marcin chociaż próbuje pomóc i nie robi z siebie omnibusa. Pozdrawiam i życzę $ukce$ów na niwie zawodowej |
Danstyp | Post #4 Ocena: 0 2011-05-22 19:25:40 (14 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2011 Skąd: Slough |
Cytat: 2011-05-22 13:58:01, joyou74 napisał(a): Witam W takim razie bardzo proszę o odpowiedź i rozwinięcie "wydaje mi się", czy muszę umówić się na spotkanie i zapłacić ?? . Nie przeliczyłem się z siłami.......tylko miałem "przyjemność" korzystać z usług "renomowanej" firmy prawniczej . Bardzo łatwo przychodzi Panu zarzucanie innym niewiedzy, Pan Marcin chociaż próbuje pomóc i nie robi z siebie omnibusa. Pozdrawiam i życzę $ukce$ów na niwie zawodowej Dziękuję za życzenia, ale są one daremne. Swoją pozycję zawdzięczam pracy i predyspozycjom. Nie musi Pan płacić za pracę prawnikom, wszystkie usługi wykonujemy za darmo. Siedzimy po nocach, wertujemy księgi prawnicze po to, by tacy jak Pan mogli bez wysiłku rozwiązać swoje problemy. Oczywiście to żart. ![]() Nie wiem skąd tak duże przeświadczenie o tym, że prawo ot tak można pochłonąć. Ludzie, nie zdajecie sobie sprawy jak błądzicie. Jestem przekonany, że nie korzystał Pan z usług renomowanej firmy prawniczej, bo Pana na to zwyczajnie nie stać. Stawka godzinowa pracy solicitora to 250 funtów. Barrister bierze 400 i więcej. Tak więc śmiem wątpić, śmiem wątpić. Z mojego doświadczenia wynika, że 80% polskiej populacji nie jest przywykła do korzystania z zawodowych prawników? Efekt? Idą do księgowych (może to była właśnie tak "renomowana" firma). Znam jednego "prawnika" w Slough, który nie jest nawet "księgowym". Ale niewtajemniczeni klienci z wielkim szacunkiem zwracają się do niego - panie prawniku. Problem w tym, że ten człowiek nie ma nawet matury. Ale cenowo zapewne odpowiada aspiracjom klienteli. Więc jaki prawnik, taki efekt sprawy. Tu sobie pozwolę przytoczyć słowa, które wbił nam do głowy jeden z sędziów sądu najwyższego, gdy nauczał nas prawa cywilnego: "Jeśli nie wiesz na pewno, przyznaj się lepiej, że nie wiesz. Udzielanie klientowi niepewnej porady może go narazić na fatalne konsekwencje." I dalej. Autor wątku zadał pytanie w stylu "zepsuł mi sie silnik, jak go naprawić"? Problem w tym, że dla doświadczonego prawnika stan, który przytoczył autor wątku jest sygnałem "trzeba się wziąć ostro do roboty". Nie ma tu odpowiedzi, na pytanie cz respondent możę czy nie może robić to a to. Możliwości jest tak wiele, że taka odpowiedź nie istnieje. Prawnik właśnie jest od tego, by na rozprawie reagować na zmianę sytuacji. Do procesu się trzeba dobrze przygotować, ale to jeszcze nie wszystko. Bo każdy prawnik wie, że nie można lekceważyć przeciwnika - bo często zrobi on wszystko, aby wygrać. Co do kwestii zeznań świadków wydaje mi się, że najlepiej będzie jak zastosuję metodę Sokratesa. Na jakiej podstawie w ogóle można powołać świadków w procedurze apelacyjnej przed EAT, jeśli nie byli oni zgłoszeni w postępowaniu przed ET (pierwsza instancja). A wiadomo, że w każdej sprawie konieczne jest przedstawienie pisemnych zeznań świadków. Pisemnego zeznania nie da się wydobyć bez zgody świadka. Więc o co chodzi w pytaniu o przymusowe doprowadzenie? [ Ostatnio edytowany przez: Danstyp 22-05-2011 19:30 ] |
Dwunasty | Post #5 Ocena: 0 2011-05-22 19:36:41 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-05-22 19:25:40, Danstyp napisał(a): Cytat: 2011-05-22 13:58:01, joyou74 napisał(a): Witam W takim razie bardzo proszę o odpowiedź i rozwinięcie "wydaje mi się", czy muszę umówić się na spotkanie i zapłacić ?? . Nie przeliczyłem się z siłami.......tylko miałem "przyjemność" korzystać z usług "renomowanej" firmy prawniczej . Bardzo łatwo przychodzi Panu zarzucanie innym niewiedzy, Pan Marcin chociaż próbuje pomóc i nie robi z siebie omnibusa. Jestem przekonany, że nie korzystał Pan z usług renomowanej firmy prawniczej, bo Pana na to zwyczajnie nie stać. Stawka godzinowa pracy solicitora to 250 funtów. Barrister bierze 400 i więcej. Tak więc śmiem wątpić, śmiem wątpić. Całkiem możliwe że kogoś na taki wydatek nie stać. I co w tym takiego? Pewne jest iż drwina z tego jest przejawem braku profesjonalizmu jeśli nie chamstwa. Ale o czym my mówimy skoro renomowany prawnik reklamuje swoje usługi w sygnaturce... Może go nie stać na 5 funtów które trzeba uiścić w dziale ogłoszeń? |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-05-22 19:44:56 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Danstyp | Post #7 Ocena: 0 2011-05-22 20:18:46 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-05-22 19:36:41, Dwunasty napisał(a): Całkiem możliwe że kogoś na taki wydatek nie stać. I co w tym takiego? Pewne jest iż drwina z tego jest przejawem braku profesjonalizmu jeśli nie chamstwa. Ale o czym my mówimy skoro renomowany prawnik reklamuje swoje usługi w sygnaturce... Może go nie stać na 5 funtów które trzeba uiścić w dziale ogłoszeń? Moja sygnaturka nie jest reklamą. Dział ogłoszeń nie dostanie ode mnie ani pensa zanim nie przedstawi mi wiarygodnych danych na temat skuteczności reklamy z portalu i zanim ja nie będę sobie życzył reklamy. Każda próba ograniczania moich praw na tym forum będzie traktowana jako działania niezgodne z moją wolą. Jestem tu nie po to, by reklamować swoje usługi, ale żeby nieść kaganek oświaty. Jednocześnie sprawdzam poziom udzielanych porad prawnych na tym forum - monitoruję ich legalność. Za dużo chałtury odwalali wszelkiego rodzaju "księgowi". Jestem też bardzo wyczulony na naruszanie dóbr osobistych dlatego proszę uważać na słowa. Jako właściel kancelarii prawnej nie życzę sobie postów naruszających dobre imię mojej firmy. Ten post kieruję do administratora strony. Administratorze, proszę mi odpowiedzieć, gdzie mogę zwrócić się o ujawnienie danych osoby, która zarzuciła mi reklamowanie się na portalu, bo chciałbym podjąć kroki prawne z tytułu naruszenia dóbr osobistych. [ Ostatnio edytowany przez: Danstyp 22-05-2011 20:21 ] |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2011-05-22 20:24:25 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-05-22 19:25:40, Danstyp napisał(a): Z mojego doświadczenia wynika, że 80% polskiej populacji nie jest przywykła do korzystania z zawodowych prawników? Efekt? Po przeczytaniu calej wypowiedzi, ktorej nie bede kopiowac zeby zaoszczedzic stron na forum, zupelnie nie jest dla mnie dziwne, ze ludzie nie rwia sie drzwiami i oknami, zeby miec audiencje z prawnikiem. Taki przynajmniej smiem twierdzic bedzie efekt panskiej wypowiedzi. Nie kazdy musi miec prawnika, nie kazda sprawa jest na tyle skomplikowana, zeby pomoc prawnika byla potrzebna, wszak nie pytaja tutaj na forum o porady w sprawach rozgrywajacych sie w Sadzie Najwyzszym. Wiele osob zadaje pytania po to, zeby miec ogolne [pojecie, i zdecydowac, czy sprawa przerasta jego mozliwosci, a czesto tez, bo sa zainteresowani jak tutejsze prawo sie do tego odnosi. Nie uwazam tego jako atak na ososby z wyksztalceniem prawnym, moze troszeczke dystnsu do siebie trzeba nabrac... ![]() To jest forum publiczne, jest wiele osob, ktore maja pojecie (rowniez potwierdzone odpowiednim wyksztalceniem) o wielu dziedzinach. Porady udzielane sa na zasadzie bezplatnej, i bezinteresownej pomocy. Jesli masz ochote podzielic sie swoja wiedza, zapewne bedzie to docenione, i jesli nie szukasz taniej/darmowej reklamy, to zmien tekst w twojej stopce; zainteresowani znajda cie w ogloszeniach. Od osoby zadajacej pytanie zalezy czy z tej pomocy/porady na forum skorzysta, czy tez nie.
Ada
|
Post #9 Ocena: 0 2011-05-22 20:29:35 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Danstyp | Post #10 Ocena: 0 2011-05-22 20:30:46 (14 lat temu) |
Proszę odczepić się od mojej stopki. Jest sformułowana zgodnie z prawem. Natomiast zarzucenie mi chamstwa i sugerowanie właściwości, które narażają mnie na utratę zaufania kwalifikuje się nie tylko do procesu cywilnego, ale i karnego. Oczekuję wyraźnych przeprosin - w przeciwnym wypadku będę zmuszony podjąć dalsze kroki prawne.
|