Str 2 z 3 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
drucianka |
Post #1 Ocena: 0 2010-12-14 10:55:46 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-10-2007 |
Cytat:
2010-12-14 06:23:33, leonka napisał(a):
Cytat:
2010-12-14 00:33:27, drucianka napisał(a):
Cytat:
2010-12-13 19:59:14, Sagapo8 napisał(a):
Fakt, że mogłem narazić rezydenta na wypadek był bardzo stresujący a ja całą sytuacją głęboko poruszony.
Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Ok, szef postawił cie w niezręcznej sytuacji, ale to nie operacja na sercu tylko pomoc w ubraniu się osobie która się z tym czuje o wiele bardziej niezręcznie niż ty.
Niezupelnie tak to jest w domach opieki... Mycie, ubieranie czy nawet pomoc w przejsciu z pokoju do pokoju nam moze sie wydawac zwykla czynnoscia, ale w domu opieki, bez "treningu" zwykly "sprzatacz" (nie obrazajac nikogo  ) nie powinien takich czynnosci wykonywac. I jak najbardziej nie chodzi tu o grozbe wypadku czy narazenie pacjenta. Sa pewne minimalne wymagania z punktu widzenia legistlacyjnego.
Jesli nasz zalozyciel tematu bylby jasno zwolniony z tego powodu (czyli np pracodawca na zwolnieniu dal wyjasnienie ze nie wykonal polecenia a polecenim byla pomoc w ubraniu sie penslonariusza) to byc moze stalby szanse w walce o swoja racje.
W nursing home oczywiście nie ma prawa takie coś mieć miejsca, ale w care home to inna bajka, środowiska te nie są mi obce, pamiętam dokładnie ze wszyscy współpracowaliśmy ze sobą i sobie pomagaliśmy, wskakiwaliśmy na czyjeś miejsce w razie jakiegokolwiek nagłego wypadku i wszystko działało dzięki temu jak w szwajcarskim zegarku.
To się nazywa praca zespołowa, coś czego widzę założyciel postu nie doświadczył. A ze robi z igły widły to oczywiste skoro po miesiącu pracy usłyszał ze się nie nadaje i ma zamiar targać pracodawce po sądach. Targaj chłopie, targaj, jak masz za dużo czasu i pieniędzy, na pewno ci to ułatwi znalezienie pracy w środowisku care home.
|

|
 |
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2010-12-14 12:29:39 (14 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
drucianka |
Post #3 Ocena: 0 2010-12-14 13:28:43 (14 lat temu) |
Cytat:
2010-12-14 12:29:39, magdax napisał(a):
Mozna sobie pomagac, nikt tego nie kwestionuje, ale nie lamac przepisy. Dlaczego my Polacy mamy pracowac inaczej niz Anglicy.
Nie rozumiem co tu ma Polskość, byłam jedyna Polka we wszystkich moich pracach w UK. Jak pracowałam w care home i na ten przykład jakaś pani miała wypadek wiec miałyśmy urwanie głowy to pomocnice kuchenne wyskakiwały z fartuchów, zakładały 'plastiki' i odbierały buzzery etc... to nie szpital pełen ciężko chorych pacjentów, to po prostu starzy ludzie którzy czasem potrzebują żeby im coś podać, zapiąć. Łamanie prawa? A co, on komuś leki podawał?
Pomijając już to, bo można by debatować gdzie kończy się logika a gdzie zaczyna służbista, pozostaje faktem ze chłopak nie został zwolniony, on po prostu nie został zatrudniony, bo nie przetrwał okresu próbnego. Kop w dupę boli, ale to nie znaczy ze się da nogę zaskarżyć.
|

|
 |
|
Sagapo8 |
Post #4 Ocena: 0 2010-12-14 21:23:17 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-12-2010 Skąd: Littlehampton |
Ale mnie niektórzy zjechali. Ale przeżyje.Wracając do tematu. W kontrakcie mam 3-miesięczny okres próbny. Jasne, że moglem się nie sprawdzić. Bywa i tak. Nie wydaje się wam jednak, że powinienem być zwolniony w takim przypadku z okresem wypowiedzenia?Slowa bym nie powiedzial bo wszystko by bylo lege artis. Tu się upieram że mam rację. Kwestia druga to praca przy starszych. Ci którzy byli w care homie to wiedzą jakie mogą byc sytuacje. Myjesz 90-letniego staruszka a on się nagle wywraca.Rodzina weźmie się za twoją za przeproszeniem dupę. Cholera, mialem dobrą robotę (prawie 3 lata) tylko że dojeżdżalem. Zadzwonila do mnie baba i zaproponowala pracę na miejscu. Tyle z tego mam, że zostalem bez pracy. Pozdrawiam wszystkich
|

|
 |
|
jedrek |
Post #5 Ocena: 0 2010-12-15 00:53:30 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-11-2006 Skąd: London |
Jesli byles na okresie probnym... no t sorry. Zapomnij o wypowiedzeniu. Oczywiscie mogli by ci je dac, ale po co?
Co chcesz teraz osiagnac? Zapomnij o jakims odszkodowaniu, bo za co? Mozesz gdzies tam naskarzyc na nich ( nie znam specyfiki tej branzy) moze nawet ktos ich upomni, ze nie powinni nieprzeszkolonych ludzi kierowac do opieki. Bedzie cie to kosztowalo sporo czasu, telefonow. Ale ty nie zyskasz nic. Skup sie na szukaniu pracy.
Mozesz jeszcze potrzebowac referencji od nich.
|

|
 |
|
|
Sagapo8 |
Post #6 Ocena: 0 2010-12-15 10:43:50 (14 lat temu) |
Tzn. jak się jest na okresie próbnym to nie ma żadnej procedury i rzeczywiście można tak jak ja zostać w 5 minut bez roboty? Nie to, ze nie wierzę, ale po prostu nie wiedzialem. Jasne, że baby po sądach targać nie będę, pieniaczem nie jestem.Napiszę do niej pismo z zapytaniem o procedury zwolnienia i zobaczymy co odpisze. Tak dla (jak to się mówi) dla spokojności sumienia.Pozdrawiam
|

|
 |
|
|
Post #7 Ocena: 0 2010-12-15 10:54:36 (14 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #8 Ocena: 0 2010-12-15 11:00:24 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Co nie zmienia sytuacji. W koncu chyba w wiekszosci kontraktow jest zapis o innych obowiazkach z tytulu polecenia sluzbowego.
Do miesiaca pracy nie ma obowiazku wypowiedzenia z kilkudniowym wyprzedzeniem.
|

|
 |
|
drucianka |
Post #9 Ocena: 0 2010-12-15 13:20:47 (14 lat temu) |
Cytat:
2010-12-13 19:59:14, Sagapo8 napisał(a):
Czy mam prawo do odwolania się, odszkodowania itp. Dodam tylko, że jak ochlonąlem i po dwóch dniach poszedlem po resztę moich rzeczy to już ktoś byl na moje miejsce.
Cytat:
2010-12-13 23:38:34, Sagapo8 napisał(a):
Mam pretensje do szefostwa, bo dla nich zrezygnowalem z poprzedniej pracy, a samo zwolnienie postawilo mnie w bardzo cieżkiej sytuacji materialnej. Co mozna zrobić w takiej sytuacji?Przecież tak sie nawet za komuny nie zwalnialo.Trzeba bylo zachować procedury. Wedlug mnie nie zostaly zachowane procedury i mam zamiar powalczyć
oraz
Cytat:
2010-12-15 10:43:50, Sagapo8 napisał(a):
Jasne, że baby po sądach targać nie będę, pieniaczem nie jestem.Napiszę do niej pismo z zapytaniem o procedury zwolnienia i zobaczymy co odpisze. Tak dla (jak to się mówi) dla spokojności sumienia.Pozdrawiam
Pomijając już fakt ze skoro wyprowadzony za drzwi w trybie natychmiastowym jak przestępca to śmierdzi mi to dyscyplinarką, czyżby awantura? Tym bardziej ze ochłonięcie zajęło 2 dni.
|

|
 |
|
Sagapo8 |
Post #10 Ocena: 0 2010-12-15 17:28:48 (14 lat temu) |
Drucianka, już Cię lubię.Caly czas mam nerwa bo jak mnie przyjmowala to mialem pracować z angielką. Ogarniecie Care Homu we dwoje (ubkacje, pokoje, zmiana poscieli itp.) to pikuś w porównaniu do solowej roboty. Tak więc zasuwalem sam i jeszcze w kuchni przygotowywalem kolacje. W kuchni bylo wiecej czasu i tam też sprzatalem tak, że byla wręcz wylizana. Bo jak mam dwie godziny nic nie robić to wolalem skrobać. A bylo co skrobać. Syf niesamowity.Wywalila mnie w piątek twierdząc że byl komplejn na moją pracę. Nawet się nie zdążylem wytlumaczyć.Poczekalem do poniedzialku, bo w weekend jej nie ma i dopiero wtedy poszedlem.Ot cala tajemnica.Nic to napisze do niej list by mi wyjaśnila wszystkie okoliczności zwolnienia (tryb) i dam spokój.
|

|
 |
|