|
---|---|
Sagapo8 | Post #1 Ocena: 0 2010-12-13 19:59:14 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-12-2010 Skąd: Littlehampton |
26.10.2010 zostałem zatrudniony jako hausekeeper w Care Homie. Na taki rodzaj pracy się zgodziłem i podpisałem kontrakt. W zakres moich obowiązków wchodzić miało sprzątanie i pomoc w kuchni. Jednak w okresie zatrudnienia kilkakrotnie polecono mi zająć się rezydentami tzn. umyć i ubrać. Moje protesty, że nie jestem doświadczony i mógłbym ewentualnie tylko pomagać nie zostały uwzględnione. Dopilnowano wręcz, bym jako człowiek nieuprawniony, bez przeszkolenia zrobił to sam. Fakt, że mogłem narazić rezydenta na wypadek był bardzo stresujący a ja całą sytuacją głęboko poruszony.
Zostałem zwolniony z pracy 26.11.2010 (tzn pierwszego dnia nowego miesiąca) bez uzasadnienia, bez poinformowania o trybie zwolnienia, bez zachowania okresu wypowiedzenia, nie zwrócono mi dokumentów (m.in. uzyskane referencje) i wyprowadzono za drzwi jak przestępcę. Czy mam prawo do odwolania się, odszkodowania itp. Dodam tylko, że jak ochlonąlem i po dwóch dniach poszedlem po resztę moich rzeczy to już ktoś byl na moje miejsce. |
Post #2 Ocena: 0 2010-12-13 21:51:25 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Sagapo8 | Post #3 Ocena: 0 2010-12-13 23:38:34 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-12-2010 Skąd: Littlehampton |
Mam pretensje do szefostwa, bo dla nich zrezygnowalem z poprzedniej pracy, a samo zwolnienie postawilo mnie w bardzo cieżkiej sytuacji materialnej. Co mozna zrobić w takiej sytuacji?Przecież tak sie nawet za komuny nie zwalnialo.Trzeba bylo zachować procedury. Wedlug mnie nie zostaly zachowane procedury i mam zamiar powalczyć
|
Post #4 Ocena: 0 2010-12-13 23:59:16 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
drucianka | Post #5 Ocena: 0 2010-12-14 00:33:27 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-10-2007 |
Cytat: 2010-12-13 19:59:14, Sagapo8 napisał(a): Fakt, że mogłem narazić rezydenta na wypadek był bardzo stresujący a ja całą sytuacją głęboko poruszony. Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Ok, szef postawił cie w niezręcznej sytuacji, ale to nie operacja na sercu tylko pomoc w ubraniu się osobie która się z tym czuje o wiele bardziej niezręcznie niż ty. ![]() |
|
|
amazingviolet | Post #6 Ocena: 0 2010-12-14 00:52:53 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 29-09-2009 Skąd: Londyn |
Cytat: 2010-12-14 00:33:27, drucianka napisał(a): Cytat: 2010-12-13 19:59:14, Sagapo8 napisał(a): Fakt, że mogłem narazić rezydenta na wypadek był bardzo stresujący a ja całą sytuacją głęboko poruszony. Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Ok, szef postawił cie w niezręcznej sytuacji, ale to nie operacja na sercu tylko pomoc w ubraniu się osobie która się z tym czuje o wiele bardziej niezręcznie niż ty. ![]() No ale było nie było nie należało to do jego obowiązków. Miał prawo być zestresowany oraz czuć się niezręcznie. Jeżeli cała sprawa wyglądała tak jak opisano (nie znamy wersji drugiej strony) to pracodawca jest całkowicie nie fair moim zdaniem i masz prawo odnieść się do odpowiednich klauzul w umowie odnoszących się do kwestii zwolnienia. Problemem może być jak ktoś wspomniał okres zatrudnienia, choć jeżeli zwolniony zostałeś bezpodstawnie, to sytuacja jest do opanowania. |
drucianka | Post #7 Ocena: 0 2010-12-14 00:56:48 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-10-2007 |
Dobra dobra, pomijając już umiejętności drużynowej pracy, czyli pomagania gdy trzeba zaznaczę ze pracował tylko miesiąc czyli okres próbny czyli nie musi mieć okresu wypowiedzenia, nie sprawdził się i tyle.
|
jedrek | Post #8 Ocena: 0 2010-12-14 01:04:58 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-11-2006 Skąd: London |
Pewnie cie nie pociesze. Ale niewiele mozesz teraz zrobic, poza szukaniem nowej pracy. Nie przepracowales roku, wiec employment tribunal nie przyjmie pewnie nawet twojej skargi... chyba, ze zwolniono cie z powodu ciazy, no i jeszcze pare wyjatkow. To ze kazano ci sie opiekowac, bez przeszkolenia, a gdy odmowiles to cie zwolniono... to moglbybyc powodem skargi, ale bedzie ci to bardzo ciezko udowodnic. Nie to ze taki fakt mial miejce, ale ze byl powodem zwolnienia.
Pracodawca, nie musial ci dac uzasadniena na pismie, nawet jak naruszyl jakies procedury to mial prawo cie zwolnic i co mu zrobisz? Jezeli zaplacil ci za przepracowany czas to obawiam sie nic. Chyba, ze cos jest zapisane w twoim kontrakcie i ktos bedzie umial to wykorzystac. W praktyce, bedzie to nieoplacalne dla ciebie. |
Post #9 Ocena: 0 2010-12-14 06:23:33 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
anna69 | Post #10 Ocena: 0 2010-12-14 10:27:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
obawiam sie ze skoro pracowales tylko miesiac nic nie zrobisz....
np u mnie w firmie jest 3miesieczny okres prubny, w ktorym moga cie zwolnic bez okresu wypowiedzenia i bez podania przyczyny - tzn jako przyczyne podaj ze nie sprawdzil sie do wykonywania danej pracy i tyle. A jesli nie zglaszales formalie skarg na polecenia sluzbowe to oni to odrzuca, ze puki u nich pracowales to nie nazekales i dopiero teraz na sile cos wyciagasz.... przykro mi z powodu twojej sytacji....ale za krutko dla nich pracowales zeby powalczyc.... |