MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dyskryminacja lub niesluszne zwolnienie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dominika83

Post #1 Ocena: 0

2011-01-10 11:32:09 (14 lat temu)

dominika83

Kobieta

Z nami od: 16-12-2010

dadido-to jestesmy podobne, ja tez nie dam sobie w kasze dmuchac, zwlaszcza tutaj, bylam w stanach 3 lata, kraju emigrantow, gdzie amerykanie gardzini meksykanczykami, jak w restauracji nie potrafili czegos powiedziec po ang...(learn the fu** leanguage!! zawsze z ich str padalo..)ale gdyby nie emigranci nie mieli by-opiekunek, sprzataczek, busboyow, kelnerow, itp..nie widza, ze oni zapieprzaja jak woly na to zeby oni mieli dobrze...a amerykanie nimi gardza-tzn sa tacy i tacy (bedac tam przebywalam o dziwo z amerykanami i z meksykanczykami, nie znalam polakow wogole, wiec moge powiedziec naprawde na ten temat. i tu jest podobnie-anglicy nie widza, co dzieki nam moga zyskac, co maja. My, tutaj na wyspach, jestesmy legalnie, naprawde malo nas rozi od Brytyjczykow prawami pracy itp...przynajmniej taka jest oficjalna wersja wszystkiego-tam sila robocza wyzej wlasnych 4 liter nie moze za bardzo podskoczyc. My za to mozemy , tutaj mozemy...jesli znamy jezyk, jesli mamy oczy szeroko otwarte na to co sie dzieje wokol nas-widzimy jaki jest szef i jak traktuje poszczegolnych pracownikow-to albo wpada sie w stado wron i rkacze sie jak one albo sie walczy i jest sie soba, albo sie odchodzi. za mnie los wybral sam, na szczescie, nie byla to praca ktora by wniosla cos w moje zycie-cos o co warto by bylo powalczyc, cos mu udowadniac, jak napisalam wczesniej swinia swinia zdechnie, a jak napisala leonka-pracowalam tam za krotka zeby cokolwiek wskorac, mysle , ze osoby z mojego miasta raczej tam juz nie zajrza na lunch, zreszta bylam swiadkiem w ostatnie dni jak wlasciciele tego miejsca potrafia w cudny sposob odkrecic kota ogonem-doslownie we wszystkim-wiec naprawde w tym moemncie-moje zycie leci dalej...wychodze z zasady, ze wszystko kiedys sie nam w zyciu musi wyrownac, miec swoj bilans, jesli ktos nie szanuje innych ktorzy oddaja mu calych siebie-nie bedzie mial od nikogo szacnku, nigdy.
Dyskryminacja jest okropna w tym kraju, w polsce licza sie znajomosci a tutaj obywatelstwo. Najlepsze co mozna tutaj zrobic to spokojnie pomyslec w czym sie jest naprawde dobrym, zalozyc wlasna firme albo zrobic sie self emplyed i nie miec juz takich problemow jak wyzej wymienione-a przeciwnie-robic to co sie lubi, z zyskiem i bez stresu...przeciez po to tutaj przyjechalismy, prawda?:)Pozdrawiam, i dzieki wielkie za odpowiedzi,

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

staszko25

Post #2 Ocena: 0

2011-08-16 22:51:18 (14 lat temu)

staszko25

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2010

Witam

Do góry stronyOffline

staszko25

Post #3 Ocena: 0

2011-08-16 22:54:29 (14 lat temu)

staszko25

Mężczyzna

potrzebuje pomocy jestem na zwolnieniu lekarskim od czerwca tego roku,poniewaz czekam na operacje endoprotezy biodra i co sie okazalo dzis dostaje list od pracodawcy ze zostalem zwolniony z pracy czy to jest k.wa mozliwe????gdzie szukac pomocy??co mam teraz robic mam 2 malych dzieci i jestesmy bez pracy!!!!kto mi teraz bedzie placil sick pay??

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2011-08-16 23:01:47 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Nie denerwuj się to raz, bo to szkodzi. Po sześciu miesiącach i tak pracodawca przestaje płacić SSP. Powinien Ci przysłać formę do Jobcenter a jak nie to tam dzwon i oni Ci prześlą. Wypełnisz i powinieneś przejść na ESA, oczywiscie zakładając iż będziesz dalej na zwolnieniu. Po jakimś czasie będziesz miał ''komisje lekarską''(medical assestment) i na podstawie jej opinii będziesz miał wypłacany dalszy zasiłek.

Zwolnienie po 6 miesiacach to szybko i nie wiem jak to wygląda w ''kodeksie pracy'' ale wiem iż w czasie dłuższej choroby mają prawo tak zrobić.

Ps. teraz doczytałem iż na zwolnieniu jesteś od czerwca, to dziwne.
Jak długo tam pracowałeś?

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #5 Ocena: 0

2011-08-16 23:16:50 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Poczekaj na kogoś kto się zna na sprawach pracowniczych ale wygląda na to iż pracodawca nie do końca postępuje zgodnie z ogólnie określonymi procedurami.

Illness

If you are persistently off sick (or on long-term sick), your employer should normally look at any alternatives before deciding to dismiss you. For example, they might have to consider whether the job itself is making you sick and needs to be changed.

You can still be dismissed if you are off sick.

Your employer would normally be expected to allow a reasonable amount of time for you to recover from your illness. The actual amount will depend on things like:

how long it will take you to recover
how certain it is that you will recover (with some illnesses, like broken bones, it is clear how long it will take but with something like stress it can be uncertain)
how easy it is to get cover for your job
whether your job can be kept open

If you have a disability (which may include long-term illness), your employer has a legal duty to try to find a way round the problem. They must make 'reasonable adjustments' to how and/or where you work. Dismissal because of a disability may be unlawful discrimination.

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/RedundancyAndLeavingYourJob/Dismissal/DG_175834

Do góry stronyOffline

staszko25

Post #6 Ocena: 0

2011-08-17 00:30:41 (14 lat temu)

staszko25

Mężczyzna

powiem tak dzis rano dostałem list i malo brakowalo bylem naprawde w takim stanie nerwowym ze chcialem zrobic naprawde cos glupiego ale dzieki znajomym i pocieszaniu ze strony bliskich jakos mi sie udalo przedtrwac,odpowiadajac na pytanie ile czasu pracowalem tam to we wrzesniu bylo by 3 lata na zwolnieniu jestem od 3 czerwca a oni mnie zwolnili juz 12 sierpnia ale bol jest w tym ze nie pracujac nie dostaje tax credits i mi zostaje na zycie naprawde grosze a mam cala rodzine na utrzymaniu

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2011-08-17 00:34:50 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

staszko25

Post #8 Ocena: 0

2011-08-17 00:36:04 (14 lat temu)

staszko25

Mężczyzna

no własnie ale dostalem wypowiedzenie i mam nadzieje ze ESA wyruwna mi jakos pieniązki

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2011-08-17 00:40:30 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

staszko25

Post #10 Ocena: 0

2011-08-17 00:45:06 (14 lat temu)

staszko25

Mężczyzna

No ja tylko czekam czy znajdzie sie ktos na tyle inteligentny i mądry kto postawi sie w mojej sytuacji i mnie troszeczke pokieruje.zgadzam sie z moderatorem zapis z kodeksu jasno i wyraznie mowi o zwolnieniu z pracy podczas choroby.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,