|
---|---|
zaba_misia | Post #1 Ocena: 0 2010-07-25 22:20:47 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-07-2010 Skąd: Newry |
Po jakim czasie, od zajścia pewnego zdarzenia, pracodawca ma prawo ukarac pracownika.Mialam goraczke i w środe zwolniłam się z pracy w czwartek nie poszłam do pracy, zadzwoniłam, że jestem chora i powiedziałam, że nawet jeśli poczuję się lepiej w piatek to nie przyjdę do pracy, bo mam zaraźliwa grypę. Niestety nastepnego dnia w piątek miałam wysoką gorączkę i nie zadzwonilam,że mnie nie bedzie-przespałam czas kiedy możemy dzwonić na call sick czyli m-dzy 9.00-9.30. W poniedziałek nikt mnie o nic nie pytał,więc nic nikomu nie tłumaczyłam. Od temtego zajścia minęło póltora miesiąca i dopiero teraz przy okazji starania się o urlop wszczęto przeciwko mnie postępowanie dyscyplinarne.Dla tej firmy pracuję juz 2 lata. Proszę o odpowiedź.
|
marcin21 | Post #2 Ocena: 0 2010-07-25 22:45:29 (15 lat temu) |
Z nami od: 05-08-2009 Skąd: Londyn |
ja miałem postepowanie dyscyplinarne ale z zupełnie innego powodu.Pytałem prawnika jak to wygląda i odpowiedział mi,że postępowanie dyscyplinarne przeprowadza sie bezzwłocznie.Ty piszesz ze od zajscia minelo poltora miesiaca wiec wydaje mi sie że robią to w tej chwili bezprawnie.Jeśli juz bedziesz jakies dokumenty podpisywac w związku z tą sprawą,dokładnie sprawdz daty zawarte w tych pismach.Ja rzucam Ci tylko swiatło na sprawe ale udaj sie z ta sprawa do Citizens Advice Bureau.
|
doriska1234 | Post #3 Ocena: 0 2010-07-25 22:51:14 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2010 Skąd: GB |
Masz prawo byc chora, a pracodawca nie ma prawa cie za to karac. Jesli rzeczywiscie powiedzialas, ze piatek nie bedziesz w pracy, zglos z kim rozmawialas.
Jesli w twojej pracy istnieje dziwny system kar, moze warto na przyszlosc zapisac sie do zwiazkow zawodowych. Np tu |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2010-07-25 22:51:41 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Wystarczy, ze maja jakis dlugi okres rozliczeniowy i dopiero teraz zostalo to odnowane przez kadry. I bezzwolocznie po tym rozpoczeto proces.
A w ogole co mowi procedura na temat zglaszania nieobecnosci? Dopuszcza poinformowanie na zapas o nieobecnosci czy naklada obowiazek codziennego dzwonienia? W mojej starej firmie po prostu mowilo sie, kiedy przewiduje sie powrot do pracy. Carpe diem.
|
Post #5 Ocena: 0 2010-07-25 22:59:04 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-07-25 23:07:17 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2010-07-25 23:07:18 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
u mnie bylo tak: jak mnie cos bolalo dzwonilem do szefa ze nie przyjde rano do pracy a jutro dam znac czy lepiej czy gorzej. Zazwyczaj po poludniu sam dzwonil i pytal czy przypadkiem nie umarlem i kiedy wroce do pracy. Zadnych papierow, dokumentow. Okolo 50 pracownikow.
edit: nie naduzywalem, przez 3 lata - dwa, moze trzy razy. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 25-07-2010 23:08 ] |
ciesza | Post #8 Ocena: 0 2010-07-26 00:04:02 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-08-2007 Skąd: MANCHESTER |
Odnosnie:
" masz prawo byc chora, a pracodawca nie ma prawa cie za to karac", zeby to bylo takie piekne. Nie pisze na podstawie wlasnych doswiadczen. Po standardowym telefonicznym zgloszeniu choroby, w ktorym pracodawca rzada odpowiedzi na pytanie co ci jest dokladnie (ponoc nie maja prawa pytac do 7 dni) masz spokoj na lezakowanie przez dzien. Powort do pracy, a tam "Welcome back" wypisywanie milion dokumentow odnosnie powodu nieobcenosci w pracy ![]() Wyliczanei procentow twojej nieobecnosci, powyzej 3% "warning" na 8 tygodni (czyli jak cos przeskrobiemy w miedzyczasie postepowanie dyscyplinarne). Jak potrafisz sam liczyc i mimo wciskanego ci ostrzezenia stwierdzasz,z e jednak to nie wychodzi 3% kierownik z wielka przyjemnoscia wymysli inne przewinienie, ktore nie omieszka wpisac na tym samym forumularzu - np recydywa z chorowaneim w okreslonym terminie (patterns w kazda srode) ![]() Oczywiscie robie OT, ale tak sie chcialam podzielic drobnymi spostrzezeniami jak wszystko zgodnie z zasadami panujacymi w firmie mozna przeprowadzic, zeby ukarac pracownika za to, ze byl chory dwa razy w srode ![]() Przynaleznosc do zwiazkow zawodowych nie ma znaczenia tak jest i koniec, a poza tym w Tesco przedstawiciel zwiazkow jest na etacie ![]() |
Post #9 Ocena: 0 2010-07-26 00:13:28 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2010-07-26 00:23:53 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
|