MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Nora77

Post #1 Ocena: 0

2010-07-15 16:31:37 (15 lat temu)

Nora77

Kobieta

Z nami od: 15-07-2010

Cześć!!
Chciałabym się dowiedzieć jak powinnam postąpić w następującej sytuacji: pracuję w restauracji na poranna zmianę(7-8h). Bardzo często mój manager prosi mnie, abym została na kolejną. Czasami się zgadzam, ale gdy odmówię, zaczynają się problemy. Zaczyna mnie wypytywać dlaczego, a gdy odpowiem - prywatna sprawa - mówi, że to nie jest wytłumaczenie. Czy manager ma prawo pytać o moje osobiste sprawy??
Dzięki za odpowiedź :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2010-07-15 16:35:48 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Powiedz, ze masz zycie poza praca i nie jest to jego sprawa. Pracujesz, zeby zyc, a nie odwrotnie.

Konczysz prace i wychodzisz. Nie musisz tlumaczyc sie nikomu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

anioleczek26

Post #3 Ocena: 0

2010-07-15 16:39:16 (15 lat temu)

anioleczek26

Kobieta

Z nami od: 14-07-2009

A co masz w kontrakcie?
Jezeli pracujesz codziennie na rano 7-8h to moze Ci skoczyc, albo ewentualnie poprosic Cie, czy mozesz zostac troche dluzej. Za czesto nie powinnas sie zgadzac, bo tak sie przyzwyczaji i zostawanie dluzej stanie sie Twoim obowiazkiem, a nie przysluga.

[ Ostatnio edytowany przez: anioleczek26 15-07-2010 16:41 ]

Do góry stronyOffline

Nora77

Post #4 Ocena: 0

2010-07-15 16:49:00 (15 lat temu)

Nora77

Kobieta

Z nami od: 15-07-2010

Godzinowo pracuję więcej niż przewiduje mój kontrakt. Chyba niestety popełniłam ten błąd i za często się zgadzałam, i za bardzo się przyzwyczaił. Dzięki za odp.:)

Do góry stronyOffline

anioleczek26

Post #5 Ocena: 0

2010-07-15 16:53:54 (15 lat temu)

anioleczek26

Kobieta

Z nami od: 14-07-2009

To teraz stanowczo musisz NIE powiedziec, najlepiej bez wytlumaczen typu "prywatna sprawa". Jak mu pare razy powiesz, ze Twoja zmiana sie skonczyla-do widzenia, to po jakims czasie znowu zacznie Cie prosic grzecznie, czy mozesz zostac:-]

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2010-07-15 17:02:25 (15 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2010-07-15 16:53:54, anioleczek26 napisał(a):
To teraz stanowczo musisz NIE powiedziec, najlepiej bez wytlumaczen typu "prywatna sprawa". Jak mu pare razy powiesz, ze Twoja zmiana sie skonczyla-do widzenia, to po jakims czasie znowu zacznie Cie prosic grzecznie, czy mozesz zostac:-]

i zaproponuje jakis godziwy grosz za prace po godzinach...

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-07-15 17:04:29 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2010-07-15 17:07:26 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

na całym cywilizowanym swiecie, pracodawca moze zatrzymać cię w pracy a ty musisz być do jego dyspozycji jeżeli wymaga tego sytuacja, czyli tzw nadgodziny ale
nie za darmo i nie moze być to normą, jest maksymalna ilość godzin jaką moze pracownik przepracować w tygodniu, nie pamietam w tym momencie i nie znam angielskich warunków, bo miałem pracowników tylko w polsce i we francji i w każdym jest inaczej, zresztą to też się zmienia
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Alter_Ego

Post #9 Ocena: 0

2010-07-15 17:52:50 (15 lat temu)

Alter_Ego

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 14-04-2010

uroki pracy w knajpie.

Cytat:

2010-07-15 17:07:26, krakn napisał(a):
na całym cywilizowanym swiecie, pracodawca moze zatrzymać cię w pracy a ty musisz być do jego dyspozycji jeżeli wymaga tego sytuacja

Krakn, nie poniosła Cie co nieco fantazja?
ja zatrudniając sie w pracy powiedziałem magistrowi że max co mogę z siebie dać to 40h tygodniowo bo mam inne sprawy w życiu do roboty. i tak też pracuje. w zeszłym tygodniu poprosił mnie żebym przyszedł 2 godziny wcześniej do pracy, zgodziłem sie z zastrzeżeniem żeby sie nie przyzwyczajał zanadto i że traktuję to jako wypadek losowy.
jakim prawem ktoś może cie zatrzymywać w pracy na nadgodziny szczególnie jak dowiadujesz sie o tym już po fakcie czyli w trakcie dnia pracy?

pracowałem w firmach gdzie były nadgodziny na które można było sie załapać ale podawane to było z parodniowym wyprzedzeniem i poddawane dyskusji miedzy pracownikami a pracodawcą i było dobrze. jeżeli o nadgodzinach dowiadywałem sie w dniu w którym miały one miejsce to zawsze odmawiałem mając gotowy zestaw miliona powodów dla których nie mogę zostać dłużej w pracy. jakbym chciał sie zacharować to zatrudniłbym sie w kopalni diamentów w RPA na głębokości 12 km i w temeraturze 45 stopni.

nie dać sobie na łeb wejsć pracodawcy to podstawa. jeżeli od samego początku w danej firmie zaczynasz sie składać w pół i przepraszać że żyjesz to puźniej może być tylko gorzej.

[ Ostatnio edytowany przez: Alter_Ego 15-07-2010 18:03 ]

"Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat." S.J.Lec

Do góry stronyOffline

krunschwitz

Post #10 Ocena: 0

2010-07-15 18:05:56 (15 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Cytat:

2010-07-15 17:07:26, krakn napisał(a):
na całym cywilizowanym swiecie, pracodawca moze zatrzymać cię w pracy a ty musisz być do jego dyspozycji jeżeli wymaga tego sytuacja

Dla pracodawcy taka sytuacja może być nad wyraz często.
Nie ma takiej siły,która kazała by mi zostać w pracy jak bym nie mógł lub nie chciał.Owszem,można komuś zrobić przysługę.Raz.
Nic na siłę.
Szanujcie się to takie sytuacje jak ta w pierwszym poście nie będą miały miejsca.Pracodawcy żerują na tzw.kryzysie i wymyślają niestworzone historie.
Jak mu pracowników brakuje to niech zatrudni kolejnych,a nie meczy ludzi kolejnymi zmianami w pracy.
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,