Str 2 z 3 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Kiliana |
Post #1 Ocena: 0 2010-10-21 12:41:58 (15 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2009 Skąd: east of London |
Cytat:
2010-10-21 12:31:08, Paulinqa napisał(a):
Cytat:
2010-10-21 12:27:17, Kiliana napisał(a):
To i ja podepne pod temat - dzieki juz wiem jak napisac wypowiedzenie
A teraz moj problem: Wczoraj wlascicielka domu w ktorym mieszkamy napisala mi sms'a z zapytaniem czy przedluzamy umowe na rok (tak jej powiedzialam w rozmowie telefonicznej 3 tyg temu) i oczywiscie podniosla rent. Pol roku temu podniosla o 50 funtow a wczoraj o 40, wiec teraz mielibysmy placic £940  Dla nas to jest juz kosmiczna kwota, wiec postanowilismy znalezc inny dom - tanszy. Nasza umowa konczy sie za tydzien, i teraz nie wiem jak z tym wypowiedzeniem? Maamy sie wyprowadzic z koncem umowy, czy od daty, kiedy konczy sie umowa, napisac to miesieczne wypowiedzenie - czyli jeszcze miesiac zostac?
Przepraszam jesli zamotalam, ale za duzo stresu w ostatnich dniach
rzeczywiscie troche koncowke zamotalas.
powiedzialas swojej landlordce ze sie bedziecie wyprowadzac bo zbyt duzo wola kasy?
jesli tak to wyprowadzacie sie pod koniec waszej obecnej umowy. ale jesli macie m-czne wypowiedzenie w niej a nie daliscie go przed koncem tej obecnej umowy to tak jakby przedluzyliscie to o kolejny m-c. zadzwon do landlordki i pogadaj. moze sie zgodzi obnizyc rent jak zdecydujecie sie zostac. powiedz ze za drogo i ze placicie co miesiac na czas (o ile tak jest) i ze utrzymujecie dom w czystosci itp, jestescie dobrymi tenantami, i ze lubicie to miejsce i chetnie zostalobyscie jeszcze rok, ale bez podwyzki. jesli ona bedzie nalegac na podwyzke i zdecydujecie jednak sie wyprowadzac to spytaj jej kiedy oczekuje ze opuscicie dom.
Zawsze placilismy na czas, bo wszystko idzie przez DD z konta. Za kazdym razem jak przychodzila na "inspekcje" mowila, ze wszystko jest ok i nie ma zadnych zastrzezen.
Umowa konczy sie nam za tydzien i nie wiem czy dam rade w takim czasie znalezc drugi dom, tym bardziej, ze mam male i w tej chwili poparzone dziecko i nie chce sie z nia ciagac, zeby obejrzec kilka domow w ciagu jednego dnia
Moze faktycznie masz racje i do niej zadzwonie, pogadam. Zobaczymy co powie, choc z drugiej strony jakos nie licze na wspolprace z ich strony, bo pewnych rzeczy nie moglam sie doprosic przez dlugi czas jak np peknieta zewnetrzna szyba w salonie-wymieniona po roku od wprowadzki (jak sie wprowadzalismy, to powiedzieli, ze w ciagu kilku dni do tygodnia to zrobia, czy tez uszczelnienie w jakis sposob drzwi wejsciowych i ogrodowych - nadal wieje przez nie hmmm A moze to jest argument do negocjacji? Dziecko jest księgą, którą powinniśmy czytać i w której powinniśmy pisać.
~ Peter Rosegger
|

|

|
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2010-10-21 12:47:42 (15 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Richmond |
Post #3 Ocena: 0 2010-10-21 12:55:28 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
A jak sie nie dogadacie to odmowicie podpisania nowej umowy, przejdziecie z automatu na statutory periodic tenancy i dacie wypowiedzienie miesieczne. Albo ona da Wam pierwsza, ale dwumiesieczne.
Wszystko to pod warunkiem, ze nie dostaliscie wczesniej dokumentu S21 - Section 21 Notice to Quit. Wtedy nie mozecie zostac po zakonczeniu umowy.
http://www.tenancyagreementservice.co.uk/section-21-notice-to-quit.htm Carpe diem.
|

|
 |
|
Kiliana |
Post #4 Ocena: 0 2010-10-21 13:01:04 (15 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2009 Skąd: east of London |
Cytat:
2010-10-21 12:55:28, Richmond napisał(a):
A jak sie nie dogadacie to odmowicie podpisania nowej umowy, przejdziecie z automatu na statutory periodic tenancy i dacie wypowiedzienie miesieczne. Albo ona da Wam pierwsza, ale dwumiesieczne.
Wszystko to pod warunkiem, ze nie dostaliscie wczesniej dokumentu S21 - Section 21 Notice to Quit. Wtedy nie mozecie zostac po zakonczeniu umowy.
http://www.tenancyagreementservice.co.uk/section-21-notice-to-quit.htm
Wlasnie o to mialam zapytac  Dziekuje Richmond
Nie dostalismy wczesniej zadnego dokumentu  Dziecko jest księgą, którą powinniśmy czytać i w której powinniśmy pisać.
~ Peter Rosegger
|

|

|
|
slonecz |
Post #5 Ocena: 0 2012-08-18 14:24:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-11-2009 Skąd: sheffield |
Takie szybkie odsiwezenie tematu.
Znajomi potrzebuja porady.
Co w przypadku jak landlord nie chce podpisac wypowiedzenia umowy? mowi ze przyjela to do wiadomosci "werbalnie". Zostalo rowniez sprawdzone czy depozyt jest chroniony i jednak nie jest. Ona wystepuje jako przedstawicielka agencji, ktorej nigdzie nie mozna znalesc, czyli zapewne agencja taka nie istnieje(ogloszenie zostalo znalezione na gumtree). Ona rowniez powiedziala ze przyjdzie pismo z agencji, bo ona nie bedzie nic podpisywala...umowa mowi o 21 dni wypoqwiedzenie.
Co zrobic?
a) placic co tydzien a potem do x czasu upominac sie o depozyt
b) nie placic i mieszkac " za depozyt" choc umowa to wyklucza.
jednakze jezeli agencja takowa nie istnieje to jak ma sie wiarygodnosc umowy w tej sytuacji?
|

|
 |
|
|
clockwork_orang |
Post #6 Ocena: 0 2012-08-18 14:40:07 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
przeciez landlord nie musi podpisywac wypowiedzenia...
Ty wysylasz list/dzwonisz z miesiecznym* wypowiedzeniem i tyle, tyle samo z regoly potrzebuja rowniez dostawcy mediow, by wprowadzic zmiany
*UWAGA - miesiac jest umowny, bo liczy sie okres rozliczania, np. jesli umowa zawarta zostala 15-go, to list musi dojsc przed ta data
|

|
 |
|
slonecz |
Post #7 Ocena: 0 2012-08-18 15:01:31 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-11-2009 Skąd: sheffield |
ok, rozumiem. Myslalam, ze to zabezpieczenie dla wynnajmujacego miec podpisane wypowiedzenie, bo przeciez sa rozni ludzie i niektorzy " nie pamietaja" alebo nie chca pamietac co im sie powiedzialo( moga sie wyprzec etc).
|

|
 |
|
krakn |
Post #8 Ocena: 0 2012-08-18 15:27:29 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Tak czy inaczej, wygląda na to że depozytu możesz nie dostać bo nie jest chroniony.
Masz dwie możliwości, albo zaatakujesz powiadsmiajac DPS o złamaniu prawa,
Albo nie zapłacisz i Odmieszkasz...
W tym pierwszym przypadku jest nagroda, 3 krotnosc depozytu, a depozyt zazwyczaj jest za 5-7 tygodni wiec jest o co powalczyć z naciagaczami.
Bo się nauczyli parszywce że Polak się nie odezwie bo się nie zna, nie umie itd. I można go dymac na kasę. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
clockwork_orang |
Post #9 Ocena: 0 2012-08-18 15:36:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat:
2012-08-18 15:01:31, slonecz napisał(a):
ok, rozumiem. Myslalam, ze to zabezpieczenie dla wynnajmujacego miec podpisane wypowiedzenie, bo przeciez sa rozni ludzie i niektorzy " nie pamietaja" alebo nie chca pamietac co im sie powiedzialo( moga sie wyprzec etc).
dlatego najlepiej wyslac list na adres agencji/landlorda za potwierdzeniem odbioru (miec jego kopie w domu i zaznaczyc to w liscie)
w styczniu '11 mialem sytuacje, gdzie z agencji zadzwonili, ze wypowiadaja mi umowe z dniem 2 lutego (umowa byla zawarta 2-go) i ze przysla pracownika z listem (by miec pewnosc doreczenia) do konca miesiaca... koles nie dotarl do 2-go lutego, wiec automatycznie wypowiedzenie przedluzylo sie o miesiac (plus dwa wypowiedzenia)
|

|
 |
|
beamiel |
Post #10 Ocena: 0 2013-06-20 13:23:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 22-08-2012 Skąd: liverpool |
Cytat:
2010-10-21 12:00:45, mala902100 napisał(a):
Mr T Drury
Manager
Jones Estate Agency
24 Bridgwater Road
Glastonbury
Somerset TBA6 3MH
Dear sirs;
Hereby I inform, that from the 20 December 2008 I will terminate my contract with your agency concerning the tenancy of the flat in the 30 Elmwood Street.
Moreover, I am asking to transfer my deposit onto my current bank account, applying the terms and conditions included in my contract.
Your sincerely
Damian Izdebski
Mr S Hughes
Manager
Jones Estate Agency
12 Mevagissey Road
Truro
Cornwall TR3 3MB
Szanowni państwo;
Niniejszym informuję, że z dniem 20 grudnia 2008 pragnę rozwiązać mój kontrakt na wynajem mieszkania przy ulicy Elmwood Street 30.
Jednocześnie zwracam się z prośbą o przelanie na moje konto w banku sumy depozytu zapłaconego przy wynajmie.
Z poważaniem
Damian Izdebski
czesc
a jak mam umowe z agencja z miesiecznym wypowiedzeniem a depozyt jest w jakies firmie ktora zajmuje sie przetrzymywaniem depozytu ( nie wiem jak to sie nazywa konkretnie  ) to jak to mam napisac zeby było czytelnie
tzn
2 lipca place ostatni rent i wyprowadzam sie do 2 sierpnia
z tym ze musze im to dostarczyc przed 2 lipca (2. dzien od krorego zaczelismy wynajmowac i do ktorego dokonujemy wplaty za przyszly mc)
czy tez mam zamiescic informacje ze prosze o przelanie depozytu na moje konto
w umowie wyczytałam ze depozyt jest zwracany miesiac po wyprowadzce na zasadzie czy nie zostawie tam jakiegos zadłurzenia
mam nadzieje ze napisałam skladnie
bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam serdecznie
|

|
 |
|