MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kiliana

Post #1 Ocena: 0

2010-10-21 12:41:58 (15 lat temu)

Kiliana

Kobieta

Z nami od: 05-07-2009

Cytat:

2010-10-21 12:31:08, Paulinqa napisał(a):
Cytat:

2010-10-21 12:27:17, Kiliana napisał(a):
To i ja podepne pod temat - dzieki juz wiem jak napisac wypowiedzenie :-)

A teraz moj problem: Wczoraj wlascicielka domu w ktorym mieszkamy napisala mi sms'a z zapytaniem czy przedluzamy umowe na rok (tak jej powiedzialam w rozmowie telefonicznej 3 tyg temu) i oczywiscie podniosla rent. Pol roku temu podniosla o 50 funtow a wczoraj o 40, wiec teraz mielibysmy placic £940:-o Dla nas to jest juz kosmiczna kwota, wiec postanowilismy znalezc inny dom - tanszy. Nasza umowa konczy sie za tydzien, i teraz nie wiem jak z tym wypowiedzeniem? Maamy sie wyprowadzic z koncem umowy, czy od daty, kiedy konczy sie umowa, napisac to miesieczne wypowiedzenie - czyli jeszcze miesiac zostac?
Przepraszam jesli zamotalam, ale za duzo stresu w ostatnich dniach :-(

rzeczywiscie troche koncowke zamotalas.

powiedzialas swojej landlordce ze sie bedziecie wyprowadzac bo zbyt duzo wola kasy?

jesli tak to wyprowadzacie sie pod koniec waszej obecnej umowy. ale jesli macie m-czne wypowiedzenie w niej a nie daliscie go przed koncem tej obecnej umowy to tak jakby przedluzyliscie to o kolejny m-c. zadzwon do landlordki i pogadaj. moze sie zgodzi obnizyc rent jak zdecydujecie sie zostac. powiedz ze za drogo i ze placicie co miesiac na czas (o ile tak jest) i ze utrzymujecie dom w czystosci itp, jestescie dobrymi tenantami, i ze lubicie to miejsce i chetnie zostalobyscie jeszcze rok, ale bez podwyzki. jesli ona bedzie nalegac na podwyzke i zdecydujecie jednak sie wyprowadzac to spytaj jej kiedy oczekuje ze opuscicie dom.

Zawsze placilismy na czas, bo wszystko idzie przez DD z konta. Za kazdym razem jak przychodzila na "inspekcje" mowila, ze wszystko jest ok i nie ma zadnych zastrzezen.
Umowa konczy sie nam za tydzien i nie wiem czy dam rade w takim czasie znalezc drugi dom, tym bardziej, ze mam male i w tej chwili poparzone dziecko i nie chce sie z nia ciagac, zeby obejrzec kilka domow w ciagu jednego dnia :-(
Moze faktycznie masz racje i do niej zadzwonie, pogadam. Zobaczymy co powie, choc z drugiej strony jakos nie licze na wspolprace z ich strony, bo pewnych rzeczy nie moglam sie doprosic przez dlugi czas jak np peknieta zewnetrzna szyba w salonie-wymieniona po roku od wprowadzki (jak sie wprowadzalismy, to powiedzieli, ze w ciagu kilku dni do tygodnia to zrobia, czy tez uszczelnienie w jakis sposob drzwi wejsciowych i ogrodowych - nadal wieje przez nie hmmm A moze to jest argument do negocjacji?
Dziecko jest księgą, którą powinniśmy czytać i w której powinniśmy pisać. ~ Peter Rosegger

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2010-10-21 12:47:42 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2010-10-21 12:55:28 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A jak sie nie dogadacie to odmowicie podpisania nowej umowy, przejdziecie z automatu na statutory periodic tenancy i dacie wypowiedzienie miesieczne. Albo ona da Wam pierwsza, ale dwumiesieczne.

Wszystko to pod warunkiem, ze nie dostaliscie wczesniej dokumentu S21 - Section 21 Notice to Quit. Wtedy nie mozecie zostac po zakonczeniu umowy.
http://www.tenancyagreementservice.co.uk/section-21-notice-to-quit.htm
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Kiliana

Post #4 Ocena: 0

2010-10-21 13:01:04 (15 lat temu)

Kiliana

Kobieta

Z nami od: 05-07-2009

Cytat:

2010-10-21 12:55:28, Richmond napisał(a):
A jak sie nie dogadacie to odmowicie podpisania nowej umowy, przejdziecie z automatu na statutory periodic tenancy i dacie wypowiedzienie miesieczne. Albo ona da Wam pierwsza, ale dwumiesieczne.

Wszystko to pod warunkiem, ze nie dostaliscie wczesniej dokumentu S21 - Section 21 Notice to Quit. Wtedy nie mozecie zostac po zakonczeniu umowy.
http://www.tenancyagreementservice.co.uk/section-21-notice-to-quit.htm

Wlasnie o to mialam zapytac :-) Dziekuje Richmond :-)
Nie dostalismy wczesniej zadnego dokumentu :-)
Dziecko jest księgą, którą powinniśmy czytać i w której powinniśmy pisać. ~ Peter Rosegger

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

slonecz

Post #5 Ocena: 0

2012-08-18 14:24:40 (13 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

Takie szybkie odsiwezenie tematu.
Znajomi potrzebuja porady.
Co w przypadku jak landlord nie chce podpisac wypowiedzenia umowy? mowi ze przyjela to do wiadomosci "werbalnie". Zostalo rowniez sprawdzone czy depozyt jest chroniony i jednak nie jest. Ona wystepuje jako przedstawicielka agencji, ktorej nigdzie nie mozna znalesc, czyli zapewne agencja taka nie istnieje(ogloszenie zostalo znalezione na gumtree). Ona rowniez powiedziala ze przyjdzie pismo z agencji, bo ona nie bedzie nic podpisywala...umowa mowi o 21 dni wypoqwiedzenie.
Co zrobic?
a) placic co tydzien a potem do x czasu upominac sie o depozyt
b) nie placic i mieszkac " za depozyt" choc umowa to wyklucza.

jednakze jezeli agencja takowa nie istnieje to jak ma sie wiarygodnosc umowy w tej sytuacji?

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #6 Ocena: 0

2012-08-18 14:40:07 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

przeciez landlord nie musi podpisywac wypowiedzenia...

Ty wysylasz list/dzwonisz z miesiecznym* wypowiedzeniem i tyle, tyle samo z regoly potrzebuja rowniez dostawcy mediow, by wprowadzic zmiany

*UWAGA - miesiac jest umowny, bo liczy sie okres rozliczania, np. jesli umowa zawarta zostala 15-go, to list musi dojsc przed ta data

Do góry stronyOffline

slonecz

Post #7 Ocena: 0

2012-08-18 15:01:31 (13 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

ok, rozumiem. Myslalam, ze to zabezpieczenie dla wynnajmujacego miec podpisane wypowiedzenie, bo przeciez sa rozni ludzie i niektorzy " nie pamietaja" alebo nie chca pamietac co im sie powiedzialo( moga sie wyprzec etc).

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2012-08-18 15:27:29 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Tak czy inaczej, wygląda na to że depozytu możesz nie dostać bo nie jest chroniony.

Masz dwie możliwości, albo zaatakujesz powiadsmiajac DPS o złamaniu prawa,

Albo nie zapłacisz i Odmieszkasz...

W tym pierwszym przypadku jest nagroda, 3 krotnosc depozytu, a depozyt zazwyczaj jest za 5-7 tygodni wiec jest o co powalczyć z naciagaczami.

Bo się nauczyli parszywce że Polak się nie odezwie bo się nie zna, nie umie itd. I można go dymac na kasę.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

clockwork_orang

Post #9 Ocena: 0

2012-08-18 15:36:21 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-08-18 15:01:31, slonecz napisał(a):
ok, rozumiem. Myslalam, ze to zabezpieczenie dla wynnajmujacego miec podpisane wypowiedzenie, bo przeciez sa rozni ludzie i niektorzy " nie pamietaja" alebo nie chca pamietac co im sie powiedzialo( moga sie wyprzec etc).

dlatego najlepiej wyslac list na adres agencji/landlorda za potwierdzeniem odbioru (miec jego kopie w domu i zaznaczyc to w liscie) 8-)

w styczniu '11 mialem sytuacje, gdzie z agencji zadzwonili, ze wypowiadaja mi umowe z dniem 2 lutego (umowa byla zawarta 2-go) i ze przysla pracownika z listem (by miec pewnosc doreczenia) do konca miesiaca... koles nie dotarl do 2-go lutego, wiec automatycznie wypowiedzenie przedluzylo sie o miesiac (plus dwa wypowiedzenia)

Do góry stronyOffline

beamiel

Post #10 Ocena: 0

2013-06-20 13:23:22 (12 lat temu)

beamiel

Kobieta

Z nami od: 22-08-2012

Cytat:

2010-10-21 12:00:45, mala902100 napisał(a):
Mr T Drury
Manager
Jones Estate Agency
24 Bridgwater Road
Glastonbury
Somerset TBA6 3MH

Dear sirs;
Hereby I inform, that from the 20 December 2008 I will terminate my contract with your agency concerning the tenancy of the flat in the 30 Elmwood Street.

Moreover, I am asking to transfer my deposit onto my current bank account, applying the terms and conditions included in my contract.

Your sincerely
Damian Izdebski

Mr S Hughes
Manager
Jones Estate Agency
12 Mevagissey Road
Truro
Cornwall TR3 3MB

Szanowni państwo;
Niniejszym informuję, że z dniem 20 grudnia 2008 pragnę rozwiązać mój kontrakt na wynajem mieszkania przy ulicy Elmwood Street 30.

Jednocześnie zwracam się z prośbą o przelanie na moje konto w banku sumy depozytu zapłaconego przy wynajmie.

Z poważaniem
Damian Izdebski

czesc
a jak mam umowe z agencja z miesiecznym wypowiedzeniem a depozyt jest w jakies firmie ktora zajmuje sie przetrzymywaniem depozytu ( nie wiem jak to sie nazywa konkretnie:-T[) to jak to mam napisac zeby było czytelnie
tzn
2 lipca place ostatni rent i wyprowadzam sie do 2 sierpnia
z tym ze musze im to dostarczyc przed 2 lipca (2. dzien od krorego zaczelismy wynajmowac i do ktorego dokonujemy wplaty za przyszly mc)
czy tez mam zamiescic informacje ze prosze o przelanie depozytu na moje konto
w umowie wyczytałam ze depozyt jest zwracany miesiac po wyprowadzce na zasadzie czy nie zostawie tam jakiegos zadłurzenia
mam nadzieje ze napisałam skladnie :-T[
bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam serdecznie

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,