MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona

Strona 42 z 42 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 40 | 41 | 42 ] - Skocz do strony

Str 42 z 42

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

PannaZMokraGlow

Post #1 Ocena: 0

2021-10-19 21:45:09 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

No wlasnie mialam pisac ze po haloperydolu jest sie sedated :)

Wiem na tysiac procent haha, bo w 2007 roku w Polsce mnie nafaszerowano haloperydolem, nastepnie innym paskudztwem po ktorym tez mi mowiono ze wygladam jak mumia z nieruchoma twarza, i psychiatra w Londynie opisal w moich papierach ta pacjentka jest sedated, natychmiast redukujemy dawke.

Po polsku chyba nadmierne spowolnienie?

[ Ostatnio edytowany przez: PannaZMokraGlowa 19-10-2021 21:51 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #2 Ocena: 0

2021-10-19 21:48:08 (4 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Fugue?

Do góry stronyOffline

Cezar99

Post #3 Ocena: 0

2021-10-19 22:17:08 (4 lata temu)

Cezar99

Mężczyzna

Z nami od: 14-09-2013

Cytat:

2021-10-19 21:38:48, galadriel napisał(a):
Moze ktos bedzie mial pomsyl. Nie moge znalezc okreslenia, (nawet sumie w jezyku polskim) na stan "pod wplywem narkotykow odurzajacych". Nie chodzi mi o intoxicated ani o under the influence, chodzi mi o okreslenie stanu, ze ktos wydaje sie byc (appear to be) i tutaj: spowolniony, nacpany/ na haju, nie moze to byc jednak okreslenie z jezyka potocznego (dopey, dragged) musi byc ofiacjalne urzedowe. No i teraz dzis sie zastanawialam co bedzie pasowalo.

Chodzi o taki stan w jakim jest osoba np po haloperydolu: ociezalosc jakby mial za chwile zasnac, zgadza sie na wszystko, ma spowolnione reakcje, wolno mowi. Jak to wszystko ujac w jednym okresleniu wylaczajac te ktore juz wymienilam. Ja uzylam "under the influence" tylko ze to moze rownie dobrze znaczyc nadpobudliwosc jak po amfie albo alkoholu ,a mi chodzi o ten "heroinowy" spowolniony "nacpany" stan.

wlasnie mnie olsnilo, nie wiem czy sedated bedzie pasowalo? hmm

[ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 19-10-2021 21:41 ]

Nie użyłbym sedated . Sedated jest się po określonych lekach podanych wyłącznie tym celu z przczyn medycznych jak np midalolam larazepam,propofol itp . Po haloperidolu jest się heavy sedated :) Moze raczej stuporous. W wielkiej ostateczności po prostu drowsy
Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #4 Ocena: 0

2021-10-19 22:27:02 (4 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

to niestety w jezyku urzedowym uzywamy "under influence"- to wlasnie okresla m in. stany. kt opisalas, potem opisujemy efekt, czyli ospalosc etc. Ja dodaje w raportach. ze reakcje byly "slow moaded" potentially due to "be under influence of drugs or alcohol".

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #5 Ocena: 0

2021-10-20 01:13:18 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-10-19 22:17:08, Cezar99 napisał(a):
Cytat:

2021-10-19 21:38:48, galadriel napisał(a):
Moze ktos bedzie mial pomsyl. Nie moge znalezc okreslenia, (nawet sumie w jezyku polskim) na stan "pod wplywem narkotykow odurzajacych". Nie chodzi mi o intoxicated ani o under the influence, chodzi mi o okreslenie stanu, ze ktos wydaje sie byc (appear to be) i tutaj: spowolniony, nacpany/ na haju, nie moze to byc jednak okreslenie z jezyka potocznego (dopey, dragged) musi byc ofiacjalne urzedowe. No i teraz dzis sie zastanawialam co bedzie pasowalo.

Chodzi o taki stan w jakim jest osoba np po haloperydolu: ociezalosc jakby mial za chwile zasnac, zgadza sie na wszystko, ma spowolnione reakcje, wolno mowi. Jak to wszystko ujac w jednym okresleniu wylaczajac te ktore juz wymienilam. Ja uzylam "under the influence" tylko ze to moze rownie dobrze znaczyc nadpobudliwosc jak po amfie albo alkoholu ,a mi chodzi o ten "heroinowy" spowolniony "nacpany" stan.

wlasnie mnie olsnilo, nie wiem czy sedated bedzie pasowalo? hmm

[ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 19-10-2021 21:41 ]

Nie użyłbym sedated . Sedated jest się po określonych lekach podanych wyłącznie tym celu z przczyn medycznych jak np midalolam larazepam,propofol itp . Po haloperidolu jest się heavy sedated :) Moze raczej stuporous. W wielkiej ostateczności po prostu drowsy

:)

stupor to termin medyczny i wedlug slownika osobe stuporous moze wyrwac z tego stanu tylko silny bodziec fizyczny. Nie pasuje, zbyt mocne.

Sluggish = spowolniony

@Dominikany "slow moded"(pisownia?) brzmi bardzo fajnie.

@Cezar zagladales w wątek tlumaczenia krotkich form literackich? Może by Ci sie spodobal bo widze ze masz zacięcie.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2021-10-20 07:02:02 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Hmm, otepialy nie wiem, bardziej wlasnie spowolniony. Tak chodzi o osobe na silnych lekach i ona zreszta sama wsoomniala, ze sa za silne skutki uboczne. Mnie sie skojarzyla z pacjentami na halo, stad porownanie. Moze faktycznie drawsy. Szkoda, ze nie ma odpowiednika: spowolniony na silnych dragach. Chybaze to slow moded.

@dom, No wlasnieja napisalam tego “under influence” ale to sugeruje wlasnie dragi czy alco ( wiec wsumie uzylam zwrotu appears to be like under the influence) ale wlasnie przez te konotacje z uzywkami mi ten zwrot nie pasuje.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 20-10-2021 07:03 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

dominikana36

Post #7 Ocena: 0

2021-10-20 08:27:04 (4 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Gal jak osoba na lekach to “heavily medicated”, “medicated with drugs” etc.
Mozesz napisac np “looked like heavily medicated, his speech was sluggish, reactions were delayed” czy jak on sie tam prezentowal.
Panna, “d” mi sie dodalo

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2021-10-20 19:16:34 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Ja z nia tylko rozmawialam przez telefon i rownie dobrze mogla byc po prost nacpana. Spowolniona speach to tyle faktow. A czy to przepisane prochy czy co ona tam innego bierze, tego nie wiem.

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

Cezar99

Post #9 Ocena: 0

2021-10-20 20:48:29 (4 lata temu)

Cezar99

Mężczyzna

Z nami od: 14-09-2013

Cytat:

2021-10-20 19:16:34, galadriel napisał(a):
Ja z nia tylko rozmawialam przez telefon i rownie dobrze mogla byc po prost nacpana. Spowolniona speach to tyle faktow. A czy to przepisane prochy czy co ona tam innego bierze, tego nie wiem.
Może miala CVA*THUMBS UP*

Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can

Do góry stronyOffline

Strona 42 z 42 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 40 | 41 | 42 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,