|
---|---|
kasik8 | Post #1 Ocena: 0 2007-08-09 21:21 (18 lat temu) |
Z nami od: 08-08-2007 |
witam czy ktos orientuje sie gdzie moge zapisac coreczke 6,5letnia do szkoly w newark czy sa gdzies wolne miejsca i jak sie to zalatwia? prosze o odpowiedz i podpowiedz pozdrawiam kasia
|
kik1976 | Post #2 Ocena: 0 2007-08-09 22:13 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
wybierz sie do waszego councilu do wydzialu edukacji. lub najblizszej szkoly.do councilu teraz , do szkoly we wrzesniu.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Netta6 | Post #3 Ocena: 0 2007-08-09 22:54 (18 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Skąd: Bridgwater |
Ja załatwiałam szkołę swojemu dziecku 1,5 tygodnia temu. W moim mieście są trzy szkoły ale chciałam, żeby mój syn poszedł do konkretnie wybranej przezemnie. Poszłam do tej szkoły i tam podano mi numer do concilu. Zadzwoniłam i poinformowałam ich że moje dziecko od września będzie mieszkało w Anglii i uczęszczało do jednej z tutejszych szkół (ze wskazaniem na tę konkretną). Pani wzieła odemnie adres i poinformowała mnie, żebym czekała na kwestionariusz. Przyszedł pocztą po dwóch dniach. Trzeba go wypełnić i odesłać do nich. Do mojego kwestionariusza dołączona była specjalna kartka abym mogła umotywować dlaczego chcę aby dziecko chodziło akurat do tej szkoły którą wybrałam. Po tygodniu przyszło pismo, że moje dokumenty dotarły do nich i moja sprawa jest rozpatrywana. Teraz czekam na ich decyzję.
Dziecko do szkoły przyjąć muszą bo jest obowiązek szkolny.Problem pojawia się wtedy jeśli wybierzesz sobie jakąś konkretną szkołę a w niej nie bardzo są miejsca. Wtedy mogą ci dziecka nie przyjąć do tej szkoły ale napewno zapiszą go do innej. Lecz i wtedy nic straconego bo możesz się trzy razy odwoływać od ich decyzji. Dodam, że nie jestem z tego miasta co ty ale mam znajomych w różnych częściach Anglii i załatwia się to tak samo. Pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: Netta6 09-08-2007 22:56 ] |
jojomaster | Post #4 Ocena: 0 2007-08-10 07:40 (18 lat temu) |
Z nami od: 18-07-2007 Skąd: luton |
a u mnie lipa - we wszystkich szkolach w okolicy nie ma miejsc. bylam w counsilu i kazali mi przyjsc w ostatni tydzien wakacji, bo teraz nic nie zalatwia. ale przyjac i tak musza - w dzielnicy w ktorej mieszka dziecko - tak mowi prawo i nie maja wyjscia. pozdrawiam
|
kasik8 | Post #5 Ocena: 0 2007-08-10 14:20 (18 lat temu) |
Dziekuje wszystkim za podpowiedz juz przynajmniej bede wiedziala jak to sie zalatwia a czy to niebedzie problem jak przyjade na mijsce pod koniec wrzesnia i bede zalatwiac tam wszystko czy ona sie zalapie jeszcze na ten semestr ? acha czy ja musze miec prace w chwili jak ja bede zapisywac?
|
|
|
Netta6 | Post #6 Ocena: 0 2007-08-11 00:06 (18 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Skąd: Bridgwater |
Jeśli przyjeżdżasz pod koniec września to nie zwlekaj z tym tylko od razu leć do szkoły bo się przyczepią, że dziecko przebywa na terenie ich kraju i się nie uczy.
Pracować nie musisz ale wtedy jest więcej papierkowej roboty i uważaj wtedy bo mogą się zainteresować z czego się utrzymujesz i w jakich warunkach mieszka dziecko, czy ma swój pokój itp. dojdzie jeszcze do tego niewypełnianie obowiązku szkolnego i można mieć kłopoty. Nie chcę cię straszyć ale oni mają świra na tym punkcie. [ Ostatnio edytowany przez: Netta6 11-08-2007 00:08 ] |
anmi | Post #7 Ocena: 0 2007-08-15 12:35 (18 lat temu) |
Z nami od: 26-03-2007 Skąd: Newark |
witam cię serdecznie,mój syn też ma 6,5 roku i już od listopada poprzedniego roku chodzi do szkoły
![]() ![]() |
simona | Post #8 Ocena: 0 2007-08-18 10:00 (18 lat temu) |
Z nami od: 16-08-2007 |
witaj.U mnie podobnie. jestem z Blackpool. Za tydzien jade po dzieci.
Od miesiaca wydzwaniam do cunsila i nic. Wciaz to samo-nie ma nigdzie miejsc. Mam zadzwonic ponownie za tydzien. Mam wybrana przez siebie szkole w poblizu domu i pracy jednak tam przyjac moga tylko jedno z moich dzeci, a ja nie chce ich rozdzielac. Boje sie ,ze nie zdolam tego zalatwic w odpowiednim czasie. Pozdrawiam. ![]() |
kasik8 | Post #9 Ocena: 0 2007-08-18 19:13 (18 lat temu) |
witam dzieki wszystkim za podpowiedz mam nadzieje ze mi sie uda ja do newark jade we wrzesniu i dopiero bede wszystko tam zalatwiac mam nadzieje ze wszystko bedzie ok jade tam pierwszyraz poprostu rzucamy sie na gleboka wode jedyna taka moja ostoja jest moj braciszek ktoremu serdeczne dzieki pozdrawiam
|
kasik8 | Post #10 Ocena: 0 2007-08-20 19:20 (18 lat temu) |
jeszcze jedno pytanko czy wyjezdzajac i pozniej zalatwiajac dla dziecka szkole i pozniejsze dodatki jakie dokumenty potrzebuje i czy wszystkie musza byc tlumaczone/ i czy tu z wszystkich dodatkow w polsce musze zrezygnowac zeby tam pozniej pobierac pozdawiam kasia
|