MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Studia w UK po 1 stycznia 2021

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

PannaZMokraGlow

Post #1 Ocena: 0

2020-12-02 21:39:42 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Moze to roznica pomiedzy "settled" powyzej a "z Polski".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kaktusak

Post #2 Ocena: 0

2020-12-03 08:20:46 (4 lata temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Mysle ze minister d/s uniwerytetow ma wieksza wiedze/znaczenie niz enigmatyczny "pracownik uniwersytetu". Chyba ze rzeczywiscie chodzi o kogos mieszkajacego aktualnie w pl kto chce w przyszlym roku akademickim isc na uk uni i nie ma nic wspolnego z SS/pre-Settled. Ale nie o to bylo pytanie...

Do góry stronyOffline

stara_gruszka

Post #3 Ocena: +1

2020-12-03 11:41:29 (4 lata temu)

stara_gruszka

Kobieta

Z nami od: 09-09-2013

Moja dwie córki studiują,starsza robi juz masters,młodsza zaczęła w tym roku,oficjalne info jest ,że jesli ma. Settled Status jest traktowana bez zmian jak przed brexitem.jedyny kruczek to fakt ze od rozpoczecia studiów jesli mysli o obywatelstwie to nalezy oplacac Comprehensive Sickness Insurance,wiec i tak oplaca sie szybciutko zrobic obywatelstwo.Oczywiscie wszystko moze sie zmienic,trzeba sledzic na bieżąco .Bądź dobrej mysli i powodzenia!!

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Kanonier30

Post #4 Ocena: 0

2020-12-03 18:02:05 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Niestety, ale moja obserwacja nowego prawa imigracyjnego, a także podejście do obywateli EU w Wielkiej Brytanii, nie napawa optymizmem.
Zgodnie z wytycznymi tego gabinetu - PM Johnsona - obywatelom EU należy maksymalnie utrudnić życie w Zjednoczonym Królestwie. Przede wszystkim poprzez rozbudowanie procedur imigracyjnych. Nie wiem, jaki cel jest nadrzędny. Być może chodzi o zachęcenie części 'osiedlonych' do opuszczenia Wielkiej Brytanii.

Settled Status jest dokumentem wirtualnym, jak wszyscy wiemy. Dostępność, sprawdzenie przez urzędy, szkoły, pracodawców jest ograniczona. Też działanie celowe, bo dokumenty potwierdzające rezydenturę (wg dyrektyw EU) były wydawane. Nie wpłynęły na procedery przestępcze, oszustwa. Tymczasem argumentem HO jest rezygnacja z wystawiania podobnych, fizycznych dokumentów z uwagi na ryzyko ... fałszerstw. Aha.

Obrazek

To niby kto ma tych fałszerstw dokonywać? Oczywiście obywatele EU. To jest kwintesencja stosunku władz brytyjskich do zamieszkałych w UK osób z Unii.
Obywatelstwo jest rozwiązaniem, jeżeli ktoś decyduje się na aplikację. Niestety, w odróżnieniu od legislacji większości państw europejskich, brytyjskie obywatelstwo bardzo łatwo jest utracić. Przykładów można odszukać dość sporo w sieci.

Owszem, wszystkim zainteresowanym studiami, rozwojem życzę jak najlepiej. Nie zmienia to faktu, że zaczyna się życie poza strukturami europejskimi. A te zapewniały naprawdę szereg swobód i wolności, jakich w prawie brytyjskim nie znajdziemy. Pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 03-12-2020 18:06 ]

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2020-12-05 11:03:08 (4 lata temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

coz na ta chwile, jelsi nei masz odpowiednich papierów i przyjedziesz po 31.12 to będziesz traktowana jak international student.. informacje sa na stronach uniwersytetow..

jelsi mieszkasz, masz status i masz kredyt studencki, to bedzie na starych zasadach ... ja wlasnie robie master i bede poprostu jak tutejszy student..to samo moja corka i moje chlopaki, jak beda chcieli..

sprawa jest wyjasniona dosyc prosto.. strony uniwersytetów i gov..
niemniej jednak mozna w zasadzie wszystkeigo sie spodziewac....

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 05-12-2020 11:15 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2020-12-05 11:43:20 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Kiki a masz tuition loan. Bo info o student finance jest metne. Generalnei nic nie znalazlam i zadnym setteled status, tylko po porstu jak jestes z ue to nie przysluguje. Chyba, ze gdzies dalej sa detale i nie doczytalam. Ja koncze BSc, w sumei moge skonczyc w tym roku z Dip HE, jakby co, no ale troche irytujace jesli tak w polowie a raczej pod koniec studiow by sobie wymyslili, ze jednak masz sam sobie wylozyc te iles tam kola.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

kik1976

Post #7 Ocena: 0

2020-12-05 11:51:42 (4 lata temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

ja dostaje info mailowo.. nei wnikalam, czy sa na glownej stronie danego uni..
tak mam wszystko co mi potrzeba ..ja w tym roku skonczylam BA i teraz robei master, rozlozylam sobei na 2 lata, bo w rok z bagazem prywatnym nie dalabym rady.. musialabym wyeksportowac wszystkich na ksiezyc..
a co do certyfikatu settle status, to mozna sobei wydrukowac.. wchodzisz nan gov i tam jest dostepny..
...

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 05-12-2020 11:55 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #8 Ocena: 0

2020-12-05 12:24:25 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Tak, tak. Settled status jest przekrętem w prawie międzynarodowym i zadziwia mnie, że Unia Europejska zaakceptowała ten status w Umowie o wyjściu. Mniejsza - taka dygresja jedynie w temacie studiów.
Na szczęście swoje mam za sobą ... :) Powodzenia.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #9 Ocena: 0

2020-12-05 13:07:15 (4 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2020-12-05 11:43:20, galadriel napisał(a):
Kiki a masz tuition loan. Bo info o student finance jest metne. Generalnei nic nie znalazlam i zadnym setteled status, tylko po porstu jak jestes z ue to nie przysluguje. Chyba, ze gdzies dalej sa detale i nie doczytalam.

Może instytucje finansowe się obawiają że jak student nie jest Obywatelem UK to po uzyskaniu dyplomu czmychnie do UE a oni pozostaną z niespłaconymi pożyczkami.

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #10 Ocena: 0

2020-12-05 13:24:53 (4 lata temu)

Misia13

Konto usunięte

Cytat:

2020-12-05 12:24:25, Kanonier30 napisał(a):
Tak, tak. Settled status jest przekrętem w prawie międzynarodowym i zadziwia mnie, że Unia Europejska zaakceptowała ten status w Umowie.

Zaakceptowali, bo expats.

Gdyby oparli sie o dyrektywa 2004/38/EC, 70% by sie nie kwalifikowalo.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,