Bardziej podoba mi się system brytyjski i myślę, że potomstwu zbliżonemu przeciez genetycznie, tenże system również będzie bardziej odpowiadał.
Str 9 z 14 |
|
---|---|
hants | Post #1 Ocena: 0 2017-07-16 21:05:18 (8 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
Przeszdełem wszystkie etapy edukacji w Polsce, w UK się zresetowałem,i zrobiłem/robię wszystko od GCSE w górę.
Bardziej podoba mi się system brytyjski i myślę, że potomstwu zbliżonemu przeciez genetycznie, tenże system również będzie bardziej odpowiadał. Chcieć to znaczy móc!
|
hants | Post #2 Ocena: 0 2017-07-16 21:51:34 (8 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
Cytat: 2017-07-16 21:20:38, Googhaz napisał(a): Ale to nie o tym było. Też uważasz, że twoje dzieciństwo w Polsce to najgorsza rzecz jaką mogli ci zrobić rodzice? Absolutnie, nie! Było super, choć czasem było biednie. Rozumiem, że w tym wątku OP zastanawia się nad najlepszym wyborem szkoły dla swoich pociech. Mnie się wydaje, że brytyjski system edukacji jest całkiem wydajny. Jeśli naprawdę o czymś marzysz i wiesz gdzie chcesz studiować, to masz na to większe szanse w UK, niż Polsce. Chcieć to znaczy móc!
|
AgentOrange | Post #3 Ocena: 0 2017-07-16 22:10:59 (8 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: Mnie się wydaje, że brytyjski system edukacji jest całkiem wydajny. Jeśli naprawdę o czymś marzysz i wiesz gdzie chcesz studiować, to masz na to większe szanse w UK, niż Polsce. Edukacja w Polsce to jest jakiś dramat, w szkołach wpajają dzieciom myślenie schematyczne, w tygodniu są 3 godziny lekcji religii i jedna godzina przedmiotu ścisłego. Nie istnieje praktycznie system praktyk zawodowych typu apprenticeship, szkoły zawodowe zostały zlikwidowane. Na uczelniach nieuki akademickie produkują masowo bezużytecznych studentów zarządzania i marketingu, którzy nadają się jedynie do sprzątania londyńskich domów. Wyższa edukacja w Polsce osiąga poziom krajów afrykańskich, dorobek naukowy jest jedynie prezentowany lokalnie bo nie dorasta do poziomu międzynarodowego. Przemysł nie istnieje, a to co jest to montowanie zachodnich/wschodnich koncernów gdzie ludzie jak małpy wkręcają śrubki. Średnio do wygląda, ale pewno wielu będzie z tego zadowolonych.. |
Googhaz | Post #4 Ocena: 0 2017-07-16 23:03:17 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-02-2016 Skąd: Już Polandia |
Cytat: 2017-07-16 22:10:59, AgentOrange napisał(a): Edukacja w Polsce to jest jakiś dramat, w szkołach wpajają dzieciom myślenie schematyczne, w tygodniu są 3 godziny lekcji religii i jedna godzina przedmiotu ścisłego. Już wiemy, że ktoś cię za młodu w Polsce skrzywdził ale po co zmyślasz? Religii są 2h do tego nieobowiązkowe. Matmy w klasach 4-8 są 4h tygodniowo, fizyki, chemii po 2. Po tej beznadziejnej polskiej edukacji i bezwartościowych studiach ekonomicznych wyjechałem do UK znając angielski na tyle dobrze, że znalazłem pracę biurową po dwóch tygodniach i przez 10 lat pracowałem w administracji i księgowości. Już widzę przeciętnych Anglików po ich super szkołach jak wyjeżdżają do Francji czy Włoch i bez problemów odnajdują się na rynku pracy. Tutaj masz porównanie beznadziejnej polskiej edukacji (11 miejsce na świecie) i zarąbistej brytyjskiej (20 miejsce) link Trzeba natychmiast żyć. Jest później, niż się wydaje. -
Baptiste Beaulieu
|
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2017-07-17 08:24:28 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2017-07-16 22:10:59, AgentOrange napisał(a): Wyższa edukacja w Polsce osiąga poziom krajów afrykańskich, dorobek naukowy jest jedynie prezentowany lokalnie bo nie dorasta do poziomu międzynarodowego. Przemysł nie istnieje, a to co jest to montowanie zachodnich/wschodnich koncernów gdzie ludzie jak małpy wkręcają śrubki. Średnio do wygląda, ale pewno wielu będzie z tego zadowolonych.. Powyzsze jest sprzeczne z tym co sugerujesz osobom, ktore chca wyjechac do UK. Zwykle piszesz im, zeby wyedukowali sie w Polsce za darmo i dopiero wyjechali. Twoja polska edukacja chyba tez nie poszla tak zle. Znam kogos, kto wrocil do Polski, bo uznal, ze brytyjska edukcja nie jest zbyt dobra. Dzieci byly w wieku podstawowki. Istnieje jednak prawdopodobienstwo, ze poslal dzieci do dobrej prywatnej szkoly w Wawie, wiec nie ma co porownywac. Jeden rodzic ukonczyl dwa kierunki magisterskie, drugi ma doktorat i jest pracownikiem naukowym i wykladowca na Uniwersytecie, wiec maja zapewne wysokie oczekiwania edukacyjne. Carpe diem.
|
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2017-07-17 10:34:55 (8 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: Jeśli naprawdę o czymś marzysz i wiesz gdzie chcesz studiować, to masz na to większe szanse w UK, niż Polsce. Jeśli ktoś naprawdę wie jakie ma cele i robi wszystko żeby je zrealizować to wszędzie osiągnie sukces. |
AgentOrange | Post #7 Ocena: 0 2017-07-17 16:55:35 (8 lat temu) |
Czy czytałeś to i zrozumiałeś? 11 miejsce w kategorii 15-latków w rozwiązywaniu zadań matematycznych. Co to oznacza? Że można w miarę dobrze wytresować 15-letnie dzieci w rozwiązywaniu zadan. Super. To teraz spójrz na ranking uniwersytetów. Polska z 4 setki ostatnio wypadła do 5-tej setki. Oznacza to, że najlepszy uniwersytet w Polsce nie jest w stanie wygenerować znaczących wyników naukowych we wszelakich dziedzinach. Że nauczyciele akademiccy są kiepscy, że studenci są marni. To oznacza, że cała ścieżka kształcenia, od przedszkola do kariery uniwersyteckiej, jest marna. |
AgentOrange | Post #8 Ocena: 0 2017-07-17 17:07:22 (8 lat temu) |
Cytat: Powyzsze jest sprzeczne z tym co sugerujesz osobom, ktore chca wyjechac do UK. Zwykle piszesz im, zeby wyedukowali sie w Polsce za darmo i dopiero wyjechali. Twoja polska edukacja chyba tez nie poszla tak zle. Richmond - masz rację - tak sugeruję ludziom którzy chcą przeskoczyć z jednego systemu edukacji do drugiego w połowie ścieżki edukacyjnej. Bo uważam, że maturzysta z Polski robiąc dyplom inżyniera/mgr w dziedzinie ścisłej/inżynieryjnej będzie znacznie bardziej do przodu po przyjeździe do UK niż ten sam maturzysta próbujący zrobić wyższe kwalifikacje zawodowe w Anglii (w Szkocji może być łatwiej). Cytat: Znam kogos, kto wrocil do Polski, bo uznal, ze brytyjska edukcja nie jest zbyt dobra. Dzieci byly w wieku podstawowki. Istnieje jednak prawdopodobienstwo, ze poslal dzieci do dobrej prywatnej szkoly w Wawie, wiec nie ma co porownywac. Jeden rodzic ukonczyl dwa kierunki magisterskie, drugi ma doktorat i jest pracownikiem naukowym i wykladowca na Uniwersytecie, wiec maja zapewne wysokie oczekiwania edukacyjne. Nie trudno się z tym niezgodzić - łatwiej wysłać dziecko na UW/UJ niż Oxford/Cambridge. Mimo wszystko uważam, że tło kulturowe i możliwości edukacyjne w UK są lepsze niż w Polsce - z powodu pieniędzy obecnych w edukacji oraz z powodu zakresu i trendów obecnych w edukacji wyższej. To co robi się teraz na Oxford na UW/UJ będzie się robiło za kilka lat. I trzeba pamiętać, że osiągnięcie dobrych rezultatów wymaga pracy z dzieckiem cały czas, a nie ślepą wiarę że system to zrobi z nas. |
Googhaz | Post #9 Ocena: 0 2017-07-17 17:54:59 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-02-2016 Skąd: Już Polandia |
Co to oznacza, że w Anglii nie potrafią nawet porządnie nauczyć 15 latka rozwiązywać zadań. Super. Masz rację lepiej skończyć Oxford niż UJ. Ciekawe jak to sie przekłada na życie większości dzieci chodzących do beznadziejnych szkół podstawowych i średnich w Anglii. Trzeba natychmiast żyć. Jest później, niż się wydaje. -
Baptiste Beaulieu
|
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2017-07-17 19:15:49 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie przenoscie osobistych klotni z innych watkow do tego i nie smieccie w temacie.
Ada
|