MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

UK NARIC GCSE i A-Level

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

PiterPSP

Post #1 Ocena: 0

2016-06-05 13:18:13 (9 lat temu)

PiterPSP

Mężczyzna

Z nami od: 05-06-2016

Cześć. Temat wałkowany był dziesiątki razy, ale.. no właśnie, zawsze jest jakieś ale, więc poszukuję ostatecznej odpowiedzi, a raczej osoby, która wysyłała papiery do UK NARIC. Chodzi mi o test gimnazjalny i maturę.
Większość odpowiedzi jest typu "raczej uznają jako odpowiednik", "ja w CV pisałem A-Level equivalent". Nie jest to jednak oficjalne stanowisko NARIC, którym muszę poprzeć swoje dokumenty.
Żeby więc rozwiać ostatecznie wątpliwości moje i innych osób, które nie znalazły jednoznacznej odpowiedzi, proszę potwierdzone informacje - jakie odpowiedniki widnieją w "statement of comparability" odnośnie egzaminu gimnazjalnego oraz matury (najlepiej rozszerzona). Oczywiście najlepiej jeżeli byłyby to egzaminy nie sprzed 10 lat w starej formule, tylko w miarę świeże. Przydadzą się też info. odnoście porównania naszych % z w/w egzaminów z ich ocenami A-E.
W związku z terminami rekrutacji (w której będę startował) oraz wyników matur, na które jeszcze poczekam miesiąc (+ tłumaczenie, nostryfikacja), muszę wiedzieć jak najwcześniej, czy jest sens aplikować. Jeżeli okazałoby się, że nie spełniłem wymogów edukacyjnych (GCSE, A-Lvl), tracę jedno z trzech podejść zupełnie bezsensownie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2016-06-05 13:39:19 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Rekrutacja na studia?
Jesli tak, to kontakt z uczelnia i NARIC, ustalenie, czego wymagaja, jakie sa 'odpowiedniki'.
jesli do pracy, wielu pracodawcow nie wymaga przelozenia swiadectw w NARIC, pozostaje kontakt do potencjalnego dzialu kadr.Tak uzyskasz najswiezsze i najbardziej wiarygodne info.

Do góry stronyOffline

PiterPSP

Post #3 Ocena: 0

2016-06-05 13:47:43 (9 lat temu)

PiterPSP

Mężczyzna

Z nami od: 05-06-2016

Nie, rekrutacja do British Airways Future Pilot Programme. Potrzebuję:

5 GCSEs at Grade C or above, including English Language, Mathematics and a Science (single or double award), excluding General Studies.

PLUS

either 3 A-Levels at Grades BBC or above, excluding General Studies and Critical thinking.
or an Honours Degree at 2:2 (odpada)

If you have equivalent academic qualifications then you will be asked to provide a Letter of Comparability from UK NARIC before attending your first selection day.

Więc potrzebuję list z NARIC. Niestety nie udzielaja żadnych info wstepnych, konsultacji itp. Płacisz, wysyłasz, masz. Jak już mówiłem, kilka czynników sprawia, że muszę znać odpowiedniki przed otrzymaniem statementu z NARIC, taki ot paradoks :P

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2016-06-05 16:39:02 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Skoro az tak niszowy kurs, poswiec te £55 i wyslij wymagane papiery, dostaniesz potwierdzenie i bedziesz wiedzial, co dalej.
http://ecctis.co.uk/NARIC/documents/contributions/Increasing-Transparency-of-Access-Qualifications.pdf

Ewentualnie z polskim odpowiednikiem:

e-mail: <a href="mailto:enic-naric@nauka.gov.pl" target="_new">enic-naric@nauka.gov.pl</a>

tel.: 0048 22 628 67 76
fax : 0048 22 628 35 34
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Departamentu Współpracy Międzynarodowej
ul. Wspólna 1/3
00-529 Warszawa

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 05-06-2016 16:48 ]

Do góry stronyOffline

Jagermeister

Post #5 Ocena: 0

2016-07-03 14:33:08 (9 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

Ja chcialem nostryfikowac swiadectwo ukonczenia gimnazjum i egzaminu gimnazjalnego wlasnie przez UK NARIC bo sie w Sixth Formie o to burzyli i mialo pomoc przy rekrutacji na studia

Aplikacje odrzucono poniewaz wedlug nich to bylo ponizej poziomu ktorym sie zajmuja. Kase zwrocili.

Ale to bylo z 7 lat temu. A o jakies kwity od NARIC nikt nie pytal... starczyly certyfikaty z angielskiej szkoly.

Ja bym mimo wszystko uderzylbym do NARIC i wydal te 55 funtow. Pamietam ile nerwow mnie kosztowalo mnie ciagle prostowanie ze mam GCSE equivalent.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,