Cześć. Temat wałkowany był dziesiątki razy, ale.. no właśnie, zawsze jest jakieś ale, więc poszukuję ostatecznej odpowiedzi, a raczej osoby, która wysyłała papiery do UK NARIC. Chodzi mi o test gimnazjalny i maturę.
Większość odpowiedzi jest typu "raczej uznają jako odpowiednik", "ja w CV pisałem A-Level equivalent". Nie jest to jednak oficjalne stanowisko NARIC, którym muszę poprzeć swoje dokumenty.
Żeby więc rozwiać ostatecznie wątpliwości moje i innych osób, które nie znalazły jednoznacznej odpowiedzi, proszę potwierdzone informacje - jakie odpowiedniki widnieją w "statement of comparability" odnośnie egzaminu gimnazjalnego oraz matury (najlepiej rozszerzona). Oczywiście najlepiej jeżeli byłyby to egzaminy nie sprzed 10 lat w starej formule, tylko w miarę świeże. Przydadzą się też info. odnoście porównania naszych % z w/w egzaminów z ich ocenami A-E.
W związku z terminami rekrutacji (w której będę startował) oraz wyników matur, na które jeszcze poczekam miesiąc (+ tłumaczenie, nostryfikacja), muszę wiedzieć jak najwcześniej, czy jest sens aplikować. Jeżeli okazałoby się, że nie spełniłem wymogów edukacyjnych (GCSE, A-Lvl), tracę jedno z trzech podejść zupełnie bezsensownie.