|
---|---|
Jojkos | Post #1 Ocena: 0 2015-12-20 17:34:21 (9 lat temu) |
Z nami od: 20-12-2015 Skąd: Aldershot |
Witam. Sprawa wygląda następująco. W Polsce skończyłem 2 klasy zawodówki. Obecnie w tym sezonie nie uczęszczam do żadnej szkoły, pracuję w UK. Chciałbym od następnego sezonu szkolnego kontynuować naukę tutaj. Problem w tym że kompletnie nie wiem jak to zorganizować. Chciałbym studiować w przyszłości, wiem że moja sytuacja to komplikuje, ale wiem że jakoś to się da rozwiazać. Do jakiej szkoły powinienem iść mając do ukończenia ostatni rok zawodówki? Co dalej miałbym wtedy zrobić, tzn do jakiej szkoły pójść potem by mieć możliwość iść na studia. Czy nie byłoby problemów w ogóle ze zmianą szkoły na tą w UK, możliwe że problemem jest ostatni rok nieukończony który mi został, oraz to że w tym roku nie chodzę do szkoły czyli tak jakbym nie zdał bieżącego roku. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2015-12-20 18:54:25 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie dorobisz w UK ostatniego roku szkoly zawodowej z Polski. NIe wiem ile masz lat, i co chcialbys robic w zyciu, jaki zawod masz na mysli. Najlepszym sposobem byloby odwiedzenie lokalnego collegu, albo sprawdzenie na ich stronie jakie maja kierunki i kiedy (i na jakich zasadach) maja nabor.
Jak jezyk nie jest plynny, to moze przydaloby sie zaczac od solidnego przygotowania jezykowego, bo jak masz zamiar studiowac to bardzo ci sie to przyda. Mozliwe jest w UK polaczenie studiowania i pracy, bo system edukacyjny jest inny, nacisk jest na nauke wlasna, na rozwazanie problemow, zamiast nauki odpowiedzi na pamiec. Praca podczas studiow jest normalnym zjawiskiem w UK, wiedomo ze trzeba sie troche nagimnastykowac, ale jak masz zalozony cel to go osiagniesz. Powodzenia
Ada
|
Jojkos | Post #3 Ocena: 0 2015-12-20 19:29:41 (9 lat temu) |
No ale ten college musiałbym zaczynać od początku? Interesuje mnie biologia, a dokładniej Zoologia. W Polsce jest to skomplikowane ponieważ z tego co wiem najpierw robi się studia Biologia, a dopiero później jakies uzupełnienie/kontynuowanie w kierunku zoology. Dla mnie jst do bezsensu, ponieważ jak dla mnie jest to strata czasu, zamiast od razu iść w konkretnym kierunku. Właśnie w tym jest problem, gdy byłem młodszy to miałem że tak brzydko powiem w*****e na szkołę, no I teraz mam troche problem bo troche skomplikowałem sobie sprawę. A nastawiony jestem właśnie na to co powyżej, wiem że bym sobie poradził ponieważ całe życie się tym interesuję I jestem pewien że dałbym radę, tylko nie wiem jak się na to nakierować.
|
Post #4 Ocena: 0 2015-12-20 19:35:11 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Jojkos | Post #5 Ocena: 0 2015-12-20 19:44:31 (9 lat temu) |
No ale to tylko jakiś kurs. Chciałbym wybrać dobrze, żeby mieć jakieś perspektywy potem. Czy po ukończeniu college można iść na studia? Jak tu jest z maturą, słyszałem że są różne klasy, A itp ale nie bardzo się w tym orientuję. Jakie są wymagania by zacząc studia tutaj?
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2015-12-20 19:47:42 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Jojkos | Post #7 Ocena: 0 2015-12-20 19:51:43 (9 lat temu) |
Jak pieniądze na studia? Chodzi o pieniądze na zakwaterowanie, wyżywienie itp tak? A co sądzicie o takim wyjściu, żeby np dojeżdżać z domu na studia za każdym razem np pociągiem, gdy mam 20-40 mil do miejsca docelowego od domu.
|
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2015-12-20 19:52:37 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Zawodowka z Polski niewiele ci da, chociaz nauka nigdy w las nie idzie, to do formalnych kwalifikacji nie bedzie miala znaczenia w UK.
1. Jezyk - wiekszosc colleges oferuja kursy jezykowe i jak masz powaznie zamiar studiowac to rozpatrz to. College i uniwersytet beda wymagac zdanego odpowiedniego poziomu egzaminu zeby przyjac cie na specjalistyczny kierunek. 2. Do matury potrzebne beda egzaminy GCSE. Na studia potrzebny ci beda egzaminy A levels, Animal Care Sparsholt College qualifications-explained/ http://www.bcot.ac.uk/courses/full-time/animal-management/ RCVS I want to be a vet Guilford- Vet studies PS Studenci maja mozliwosci stypendiow, pracy wlasnej, a dojazd 40 min nie jest niczym strasznym, czas na nauke w podrozy, czytanie etc
Ada
|
Post #9 Ocena: 0 2015-12-20 19:54:31 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Turefu | Post #10 Ocena: 0 2015-12-20 19:55:58 (9 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Cytat: 2015-12-20 19:51:43, Jojkos napisał(a): Jak pieniądze na studia? Chodzi o pieniądze na zakwaterowanie, wyżywienie itp tak? A co sądzicie o takim wyjściu, żeby np dojeżdżać z domu na studia za każdym razem np pociągiem, gdy mam 20-40 mil do miejsca docelowego od domu. Czesne. Do 9k za rok |