MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem ze szkola, nauczycielka ... a moze tak ma byc ?

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

wkasik

Post #1 Ocena: 0

2015-03-09 10:12:01 (10 lat temu)

wkasik

Kobieta

Z nami od: 08-01-2014

Ja jestem w Walii trochę ponad rok. W lutym moim dzieciom stuknął rok w szkole angielskiej. Zgadzam się z Deco, że im mniej dzieci polskich w szkole tym lepiej. Ja się cieszyłam, że moja córka ma polską koleżankę w klasie Year 6. Teraz nie jestem z tego zadowolona. Rozmawiały tylko po polsku, córka wysługiwała się nią i ta jej wszystko tłumaczyła. Teraz jest w secondary i nie ma nikogo polskiego, tylko raz w tygodniu pani do niej przychodzi.
Dla przykładu, mój syn zero dzieci polskich w klasie ( jest jeden chłopiec, ale nie potrafi młodemu niczego przetłumaczyć na polski) i progres dużo większy.
Nie chciał się po angielsku odzywać, aż do tego momentu, jak to na boisku usłyszałam, że jednak potrafi. Potrzebował roku.
Twoje dzieci są starsze i potrafią czytać i pisać, więc jeżeli będą chęci, usiądą i zaczną się same uczyć, ty możesz im pomóc. Tak teraz robi moja córka. Przychodzi po szkole do domu, siada do translatora albo mnie się pyta o nowe słownictwo, które usłyszała w szkole. Nie kiedy wie więcej ode mnie. Nie jest jeszcze super dobrze, ale rozumie większość z lekcji i dogaduje się koleżankami.
Ja z moim młodszym, uczyłam się wszystkiego od podstaw, pisania, czytania, tłumaczenia obrazkowego, bo po polsku nie umie czytać jeszcze.
Więc mówię ci, masz szczęście, że nie ma polskich dzieci. Wszystko pójdzie szybciej i sprawniej. Daj im czas i nie naciskaj za bardzo, wiem to z doświadczenia. Jak naciskałam, nie było efektów, odpuściłam i są. Może nie są orłami w nauce, ale radzą sobie niekiedy lepiej niż niejedno walijskie dziecko.
Powodzenia.:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

2bobasy

Post #2 Ocena: 0

2015-03-09 11:23:17 (10 lat temu)

2bobasy

Kobieta

Z nami od: 23-06-2014

Dzieci są w jednej klasie. To byla moja decyzja. Teraz widzę, ze bledna. Siedza razem przy jednym stoliku z czwórka innych dzieci. Gdyby byly zdane tylko na siebie, musiałby zacząć rozmawiac z innymi. Moze poprosic o przesadzenie jednego dziecka, bo przenoszenie po dwóch miesiącach do innej klasy nie wydaje sie dobrym pomysłem. Dziekuje za linki, propozycje książek. Zaraz biore sie do ich szukania.

Do góry stronyOffline

wkasik

Post #3 Ocena: 0

2015-03-09 12:13:03 (10 lat temu)

wkasik

Kobieta

u nas w szkole nauczycielka rozsadziła syna i drugiego chłopca polskiego do różnych stolików. na zajęciach nie siedzą razem

Do góry stronyOffline

2bobasy

Post #4 Ocena: 0

2015-03-09 12:15:40 (10 lat temu)

2bobasy

Kobieta

Z nami od: 23-06-2014

Moze to jest rozwiazanie :) Osobne stoliki.

Do góry stronyOffline

wkasik

Post #5 Ocena: 0

2015-03-09 14:02:41 (10 lat temu)

wkasik

Kobieta

w przypadku mojego małego podziałało i przynosi efekty.*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony