MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nauka w UK, a brak matury?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

TwistedFate

Post #1 Ocena: 0

2015-02-16 11:18:03 (10 lat temu)

TwistedFate

Mężczyzna

Z nami od: 16-02-2015

Witajcie!

To mój pierwszy post na tym forum, więc pragnę się gorąco z Wami, Moi Drodzy, wszystkimi przywitać. Wcześniej się rozpisałem, ale moja sesja pisania tematu przez przypadek wygasła, więc opiszę pokrótce mój ,,problem''?

Zaraz po szkole średniej (jakieś 5 lat temu) wyjechałem do UK. W szkole nie byłem prymusem, a raczej zwykłym ,,szarakiem książkowym'', który ,,jechał na dwójach''. W związku z tym, że nie paliło mojego tyłka do pracy nad sobą i rozwojem bagatelizując naukę postanowiłem (po namowach nauczycieli), że zdam po prostu szkołę, ale nie przystąpię do matury. Miałem arcytrudne problemy z pojęciami matematycznymi, więc moja nauczycielka zasugerowała:

- Krzyś, zdasz matmę, ale do matury to Ty nie podchodź, bo Cię usadzę.

Hmmm... ok, pomyślałem, lepiej zdać szkołę i zawijać manatki w pogoni za chlebem i po 5 latach tutaj, mając 25 lat i odrobinę doświadczenia na obczyźnie doszedłem do wniosku, że nie mogę się marnować. Po prostu sobie na to nie pozwolę, aby moja osoba była zwykła, przeciętna, bo wiem, że stać mnie na WIELE WIĘCEJ.

śp. JP II kiedyś powiedział mądre słowa - ,,Wy­magaj­cie od siebie choćby in­ni od was nie wymagali''. Gdzieś mi to kiedyś wyryło się w pamięci i często przypominam sobie ten cytat.

Niedawno postanowiłem coś zmienić, zaczynam mieć dość takiego ,,zwykłego życia'' i pracy w magazynie. To nie jest środowisko, w którym pragnę się obracać, bo takie środowisko pracy i ludzie w nim nie pchają mnie do przodu, nie rozwijam się z nimi.

Pragnę podjąć jakieś kroki aby podnosić swoje kwalifikacje. Nie dla zyskania lepszego statusu, nie dla lepszej pracy - dla samego siebie. Moim celem jest zdobycie jakiejś specjalizacji, chcę być w czymś na prawdę ZAJE*ISTY i robić coś z pasją, poświęceniem i radością prowadząc swój własny biznes i plasując się wyżej dla podnoszenia jakości swojego życia.

Mam do was kilka pytań ,,how-to-do'':

- Co byście zrobili na moim miejscu? Utrzymuję się sam i mieszkam z dziewczyną, wynajmujemy flat'a i jakoś dajemy radę.
- Jestem po szkole średniej bez matury.
- Niby wiek nie gra roli, ale to już 25 w tym roku i nie chcę tracić czasu, a się rozwijać.
- Co jest korzystniejsze? Zrobić maturę tutaj i postarać się ,,zaatakować'' studia o kierunku mnie interesującym czy może robić kursy i podnosić swoje kwalifikacje w danym obszarze?
- Jak pogodzić naukę z pracą? Czy lepiej pracować na part-time i w jaki sposób może mi pomóc państwo, skoro mam pragnienie nauki?

Jak się po prostu do tego zabrać? Jakie kroki poczynić aby coś ruszyć z miejsca, bo pomimo mojej ordynarnej pewności siebie to trochę nie wiem co zrobić.

Pozdrawiam,
TwistedFate

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2015-02-16 11:59:39 (10 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Pragnienie nauki po 18 r.z. sponsoruje sie z wlasnych dochodow, co najwyzej mozna sie dowiedziec o mozliwosciach pozyczki studenckiej.

Na poczatek doczytac o sciezkach rozwoju, mozliwosciach, wybrac kierunek, opracowac plan i realizowac.

Nikt nie poda rozwiazania na tacy, dla kazdego inny zawod, sciezka rozwoju beda korzystniejsze.

Na poczatek, spuscilabym troche z tej bufonady ;).

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2015-02-16 13:17:42 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A czy wiesz juz w jakim kierunku chcesz isc? Wtedy bedziesz wiedzial czy potrzebne Ci studia czy wystarcza szkolenia zawodowe/techniczne, nauka wlasnym sumpetem.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

petlamb83

Post #4 Ocena: 0

2015-02-17 15:33:46 (10 lat temu)

petlamb83

Kobieta

Z nami od: 08-12-2012

Hej,ja wlasnie jestem w trakcie "zmieniania" kariery. Co prawda zdalamm mature w 2002 roku ale niezbyt dobrze wiec postanowilamzaczac od poczatku.Dobrze ci tu ktos doradzil aby zastanowic sie co chcesz robic i ulozyc plan bo jak powiedzial A.St Exupery"goal without a plan is just a wish". Twoj plan bedzie zalezec od tego w jakim kierunku chcesz isc tzn. Kursy specjalistyczne czy degree. Ja akurat wybralam degree wiec musialam najpierw zdac GCSE angielski i matematyka (wymagane przez uniwerki na moj wybrany kierunek) aby dostac sie na access to higher education kurs (dla dorosltch studentow nie majacych angielskiej matury Ten kurs trwa rok. Za GCSE nie musialam placic bo sa refundowane przez rzad dla rezydentow a na kurs access wzielam pozyczke przez 24+
Advanced learning loan fundusz.Dosteony dla kazdego po 24 roku zycia ktorzy chce sie dalej ksztalcic ,pozyczke splaca sie dopiero jak zarabia sie powyzej 17k.To pozyczka pokrywa wszystkie kursy specjalistyczne no.NVQs.Jesli zdecydujesz sie na uniwerek to pomoc finansowa tez jest dostepna dla rezydentow. Tzw.tutition lean pozyczka na czesne) i maintnance gratns ( na pokrycie kosztow utrzymania) splaca sie ta pozyczke na tej samiej zasadzie jak 24+advanced learinin loan.Nie mysl o tym ze masz 25 lat i zaczynasz nauke,ja tez tak myslalam a na moim kursie sa osoby ktore maja po 40 kilka lat:) powodzenia !

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,