MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szkoła - college

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

artist

Post #1 Ocena: 0

2014-11-23 11:03:06 (11 lat temu)

artist

Kobieta

Z nami od: 04-11-2014

Cześć, witajcie.
Słuchajcie, mam taki mały dylemat, a w zasadzie jest on ogromny, ponieważ nawet nie wiem, od czego zacząć.
Ukończyłam gimnazjum i przyjechałam tutaj w czerwcu. Mam aktualnie rok przerwy od szkoły, ponieważ nie było w tym roku zwyczajnie na to czasu. Dwie przeprowadzki, masę formalności i inne problemy.
Jednak od września chcę rozpocząć naukę w collegu.
Nie interesują mnie żadne kursy ESOL ani nic z tych rzeczy. Chcę rozpocząć normalną edukację w angielskim collegu. Mój angielski jest średni. Wiele osób mówiło, że w takim wypadku nieuniknione są kursy językowe, jakieś testy i takie tam duperele.
Słyszałam jednak od swojej fryzjerki, że dwa lata temu jej córka skończyła gimnazjum i przyjechała tutaj. Dostała się do normalnego collegu, gdzie wcześniej odbyła tylko test z matematyki i języka angielskiego. Została przyjęta i - fakt, faktem - początkowo niewiele rozumiała z lekcji, ale z czasem oswoiła się z językiem, po szkole siedziała w książkach. Do szkoły chodzi chyba trzy razy w tygodniu. Fryzjerka napomknęła także, że jeśli z językiem jest naprawdę źle, to organizują Ci dodatkowe lekcje uzupełniające znajomość angielskiego.

Co Wy na ten temat?
Mam szansę dostać się do normalnego, angielskiego collegu? Chciałabym już zacząć składać aplikacje, ponieważ wiem, że później może nie być miejsc.
Jaki college polecacie?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2014-11-23 11:50:25 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jak jest college malo ambitny to tez nie beda naciskac na wczesniejsze opanowanie jezyka, wiec jesli zalozy ci tylko zeby przeplatac sie pare lat, to idz za rada fryzjerki.

Jak masz konkretne plany rozwinac swoja edukacje, to idz do lokalnego collegu i powiedza ci jakie sa warunki. Sprawdz w kilku, bo chyab nie zalezy ci na zwyklym marnowaniu czasu, tylko na rozwinieciu wiedzy i kwalifikacjach.

PS Jak uwazasz ze umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem to duperele, to nie ma sensu zupelnie zawracac sobie glowy szkola.
Ile masz lat?
Ada

Do góry stronyOffline

artist

Post #3 Ocena: 0

2014-11-23 15:43:38 (11 lat temu)

artist

Kobieta

Cytat:

2014-11-23 11:50:25, Adacymru napisał(a):
Jak jest college malo ambitny to tez nie beda naciskac na wczesniejsze opanowanie jezyka, wiec jesli zalozy ci tylko zeby przeplatac sie pare lat, to idz za rada fryzjerki.

Jak masz konkretne plany rozwinac swoja edukacje, to idz do lokalnego collegu i powiedza ci jakie sa warunki. Sprawdz w kilku, bo chyab nie zalezy ci na zwyklym marnowaniu czasu, tylko na rozwinieciu wiedzy i kwalifikacjach.

PS Jak uwazasz ze umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem to duperele, to nie ma sensu zupelnie zawracac sobie glowy szkola.
Ile masz lat?

Może źle się wyraziłam. Uważam, że znajomość języka jest bardzo ważna, jednak ja nie uważam to za jakiś wielki problem i barierę nie do pokonania - łatwo mi wchodzi angielski do głowy i jestem pewna, że w angielskim collegu szybko bym go opanowała.
Lat mam 16.
Chcę skończyć tutaj college, studia i wracać do ojczyzny. Nie muszą to być szkoły z najwyższej półki, ale też nie żaden margines.
Nie mam pomysłu, gdzie szukać rady.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2014-11-23 18:12:25 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jaka dziedzina cie interesuje i w jakiej dzielnicy mieszkasz bo to sa podstawowe sprawy do rozeznania gdzie i jakie kursy/kierunki rozpatrzywac.

Ps Rok nauki jezyka tylko poprawi twoje szanse edukacji. Mozna z trudem i na sile przeciskac sie przez kurs a mozna z dobra znajomoscia jezyka skupic sie na pochlanianiu wiedzy. W college na poczatek sprawdza twoj poziom i jao bedzie za slaby to twoj wniosek odpadnie... jak nie bedzie na start wymogu swiadectwa uznanego kursu.
Ada

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2014-11-23 18:33:34 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

artist

Post #6 Ocena: 0

2014-11-23 21:49:28 (11 lat temu)

artist

Kobieta

A czy mogę złożyć podania do kilku colleg'y? Później zdecydować, do którego chcę się udać i wybrać z tych, do których zostałam przyjęta?

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,