|
|
---|---|
HashePytanko | Post #1 Ocena: 0 2014-09-18 01:46:01 (11 lat temu) |
Z nami od: 18-09-2014 Skąd: London |
Witam serdecznie,
Jestem zainteresowany podjęciem studiów w UK (poza Londynem w związku z kosztami utrzymania) i tutaj jest moje pytanie do ludzi studiujących lub mających praktyczne pojęcie (ew. z drugiej ręki) jak realnie to wygląda : a) Studia i samodzielne utrzymanie się : - Ciężko będzie się samemu utrzymać ? (liczę kwotę około 6000 GBP, potrzebnych na rok np. W Liverpoolu/Bristolu/Birmingham – tego typu miasta mnie interesują, Londyn odrzuciłem ze względów większych kosztów życia czy też wegetowania bo tak bym to raczej nazwał) - Czy da się bez większych problemów znaleźć pracę dopasowaną do godzin spędzonych na uczelni (czy jest z tym problem, ponieważ np. 3x w tygodniu po 5-6h dostępność spada). - Czy ciężko będzie znaleźć pracę poprzez agencję (20-30h/tygodniowo), bez prawa jazdy z dobrym językiem angielskim, uprawnieniem na wózek widłowy. b) Do osób studiujących * - Jak wyglądają realne koszta bycia studentem, wyliczyłem pewne ale nie sprawdzone w praktyce (na książki, makulaturę, ew. potrzeby studenckie) c) Ile obecnie płacą studentom czy będzie to 6.5 od października czy może 8-9 (w sieciówkach typu Starbucks itd. Itp.) d) Jak patrzą na was pracujących studentów, pracodawcy ? e) 600 GBP/miesięcznie (bardzo oszczędzając, to realna kwota ?? np. Liczyłem cenę wynajmu 320 GBP, 120 jedzenie, 30 telefon, 30 środki czystości i 100 na rzeczy losowe) Moje oszczędności to około 5500 – 6000 GBP przed rozpoczęciem studiów(zero pomocy finansowej z domu poza tą kwotą na start), więc zależeć mi będzie na znalezieniu pracy już w trakcie pierwszego roku (wyjazd 3 miesiące przed rozpoczęciem toku studiów). Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, będą bardzo pomocne. |
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2014-09-18 10:21:31 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
A kontaktowales sie z uczelniami, jakie warunki trzeba spelnic, przygotowany na koszty czesnego?
Stawka za prace/znalezienie pracy i dogodnych godzin moga byc realne badz nie, zalezy od umiejetnosci sprzedania sie i szczescia. Dosc niewiele liczysz na koszty pokoju i wyzywienia, znow kwestia desperacji. |
autor65 | Post #3 Ocena: 0 2014-09-18 10:30:04 (11 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
Jak dlugo jestes w UK?
Znasz dobrze zasady finansowania (czesnego) studiow ? Mam dwoje dzieciakow na Uniwersytecie korzystaja z socjalnej pozyczki studenckiej i pracuja dodatkowo w restauracjach. Dwojka moich dzieciakow ukonczyla juz studia. Pracowali i dosc dobrze sobie radzili. To i TY sobie poradzisz! człowiek się zmienia za ...granicą
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2014-09-18 10:44:45 (11 lat temu) |
Pare info w tym i podobnych tematach, warto poczytac http://www.mojawyspa.co.uk/forum/78/46755/Studia-w-Anglii-i-informatyka-kilka-pytan
Autor znowu swoje, bez paru istotnych uzupelnien ![]() |
autor65 | Post #5 Ocena: 0 2014-09-18 10:49:49 (11 lat temu) |
...ależ kajro ja wiem i wszyscy wiedza, ze Ty wiesz wszystko lepiej
![]() człowiek się zmienia za ...granicą
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2014-09-18 11:01:05 (11 lat temu) |
Alez, dopowiedz chlopakowi szczegoly, niech kolejnemu mlodemu uda
![]() |
autor65 | Post #7 Ocena: 0 2014-09-18 11:04:04 (11 lat temu) |
the devil’s in the detail
człowiek się zmienia za ...granicą
|
HashePytanko2 | Post #8 Ocena: 0 2014-09-18 12:25:01 (11 lat temu) |
Z nami od: 18-09-2014 Skąd: London |
Cytat: 2014-09-18 10:21:31, karjo1 napisał(a): A kontaktowales sie z uczelniami, jakie warunki trzeba spelnic, przygotowany na koszty czesnego? Składałem specjalnie w tym roku podanie przez UCAS chodź wiedziałem, że zacznę rok później - właśnie w Tym celu, tak znam warunki. Koszty czesnego o ile nic się nie zmieni w ustaleniach na rok 2015/2016 pokryje kredytem (od Student Finance), ale w związku z brakiem pobytu nie dostanę żadnych innych form dofinansowania dostępnych dla np. rezydentów z 3 rocznym pobytem. Cytat: Stawka za prace/znalezienie pracy i dogodnych godzin moga byc realne badz nie, zalezy od umiejetnosci sprzedania sie i szczescia. Dosc niewiele liczysz na koszty pokoju i wyzywienia, znow kwestia desperacji. Może być dieta ryżowa + sosy z makaronem na zmianę, pokój z rachunkami i internetem też wystarczy nie mam dużych wymagań. Cytat: Jak dlugo jestes w UK? Niestety, będę dopiero za 3 tygodnie i mogę liczyć tylko z tego co powiedzieli z EU teamu na gov.uk(student finance) na pożyczkę (j/w na fees) Cytat: Znasz dobrze zasady finansowania (czesnego) studiow ? Tak Cytat: Mam dwoje dzieciakow na Uniwersytecie korzystaja z socjalnej pozyczki studenckiej i pracuja dodatkowo w restauracjach. Dwojka moich dzieciakow ukonczyla juz studia. Pracowali i dosc dobrze sobie radzili. To i TY sobie poradzisz! Super, spotkałem już kilku ludzi na blogach, forach i też mówili, że jak ktoś się uprze to da radę. *** Bardzo przepraszam, za zmianę nicku - brak możliwości zalogowania, jeżeli ktoś wysłał jakąś wiadomość prywatną, bardzo proszę o przesłanie tutaj. Dziękuję za odp. i przepraszam za zaśmiecanie forum, zależało mi na odp. od kogoś kto miał styczność. @Autor65 Pozwolę sobie zapytać, czy uważasz liczbę 25-30 godzin/tyg (w związku z doświadczeniem z synami) za realną (wiem, wszystko jest zależne od kierunku - ale tutaj studia są inne niż w Polsce, dlatego pytam). |
|