MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Studia + PRACA

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

HashePytanko

Post #1 Ocena: 0

2014-09-18 01:46:01 (11 lat temu)

HashePytanko

Mężczyzna

Z nami od: 18-09-2014

Witam serdecznie,

Jestem zainteresowany podjęciem studiów w UK (poza Londynem w związku z kosztami utrzymania) i tutaj jest moje pytanie do ludzi studiujących lub mających praktyczne pojęcie (ew. z drugiej ręki) jak realnie to wygląda :

a) Studia i samodzielne utrzymanie się :
- Ciężko będzie się samemu utrzymać ? (liczę kwotę około 6000 GBP, potrzebnych na rok np. W Liverpoolu/Bristolu/Birmingham – tego typu miasta mnie interesują, Londyn odrzuciłem ze względów większych kosztów życia czy też wegetowania bo tak bym to raczej nazwał)
- Czy da się bez większych problemów znaleźć pracę dopasowaną do godzin spędzonych na uczelni (czy jest z tym problem, ponieważ np. 3x w tygodniu po 5-6h dostępność spada).
- Czy ciężko będzie znaleźć pracę poprzez agencję (20-30h/tygodniowo), bez prawa jazdy z dobrym językiem angielskim, uprawnieniem na wózek widłowy.

b) Do osób studiujących *
- Jak wyglądają realne koszta bycia studentem, wyliczyłem pewne ale nie sprawdzone w praktyce (na książki, makulaturę, ew. potrzeby studenckie)

c) Ile obecnie płacą studentom czy będzie to 6.5 od października czy może 8-9 (w sieciówkach typu Starbucks itd. Itp.)

d) Jak patrzą na was pracujących studentów, pracodawcy ?

e) 600 GBP/miesięcznie (bardzo oszczędzając, to realna kwota ?? np. Liczyłem cenę wynajmu 320 GBP, 120 jedzenie, 30 telefon, 30 środki czystości i 100 na rzeczy losowe)

Moje oszczędności to około 5500 – 6000 GBP przed rozpoczęciem studiów(zero pomocy finansowej z domu poza tą kwotą na start), więc zależeć mi będzie na znalezieniu pracy już w trakcie pierwszego roku (wyjazd 3 miesiące przed rozpoczęciem toku studiów).

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, będą bardzo pomocne.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2014-09-18 10:21:31 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

A kontaktowales sie z uczelniami, jakie warunki trzeba spelnic, przygotowany na koszty czesnego?
Stawka za prace/znalezienie pracy i dogodnych godzin moga byc realne badz nie, zalezy od umiejetnosci sprzedania sie i szczescia.
Dosc niewiele liczysz na koszty pokoju i wyzywienia, znow kwestia desperacji.

Do góry stronyOffline

autor65

Post #3 Ocena: 0

2014-09-18 10:30:04 (11 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

Jak dlugo jestes w UK?
Znasz dobrze zasady finansowania (czesnego) studiow ?
Mam dwoje dzieciakow na Uniwersytecie korzystaja z socjalnej pozyczki studenckiej i pracuja dodatkowo w restauracjach.
Dwojka moich dzieciakow ukonczyla juz studia. Pracowali i dosc dobrze sobie radzili.
To i TY sobie poradzisz!
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2014-09-18 10:44:45 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Pare info w tym i podobnych tematach, warto poczytac http://www.mojawyspa.co.uk/forum/78/46755/Studia-w-Anglii-i-informatyka-kilka-pytan
Autor znowu swoje, bez paru istotnych uzupelnien ;).

Do góry stronyOffline

autor65

Post #5 Ocena: 0

2014-09-18 10:49:49 (11 lat temu)

autor65

Mężczyzna

...ależ kajro ja wiem i wszyscy wiedza, ze Ty wiesz wszystko lepiej :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2014-09-18 11:01:05 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Alez, dopowiedz chlopakowi szczegoly, niech kolejnemu mlodemu uda :).

Do góry stronyOffline

autor65

Post #7 Ocena: 0

2014-09-18 11:04:04 (11 lat temu)

autor65

Mężczyzna

the devil’s in the detail

Do góry stronyOffline

Strona WWW

HashePytanko2

Post #8 Ocena: 0

2014-09-18 12:25:01 (11 lat temu)

HashePytanko2

Mężczyzna

Z nami od: 18-09-2014

Cytat:

2014-09-18 10:21:31, karjo1 napisał(a):
A kontaktowales sie z uczelniami, jakie warunki trzeba spelnic, przygotowany na koszty czesnego?

Składałem specjalnie w tym roku podanie przez UCAS chodź wiedziałem, że zacznę rok później - właśnie w Tym celu, tak znam warunki.
Koszty czesnego o ile nic się nie zmieni w ustaleniach na rok 2015/2016 pokryje kredytem (od Student Finance), ale w związku z brakiem pobytu nie dostanę żadnych innych form dofinansowania dostępnych dla np. rezydentów z 3 rocznym pobytem.
Cytat:

Stawka za prace/znalezienie pracy i dogodnych godzin moga byc realne badz nie, zalezy od umiejetnosci sprzedania sie i szczescia.
Dosc niewiele liczysz na koszty pokoju i wyzywienia, znow kwestia desperacji.

Może być dieta ryżowa + sosy z makaronem na zmianę, pokój z rachunkami i internetem też wystarczy nie mam dużych wymagań.

Cytat:

Jak dlugo jestes w UK?

Niestety, będę dopiero za 3 tygodnie i mogę liczyć tylko z tego co powiedzieli z EU teamu na gov.uk(student finance) na pożyczkę (j/w na fees)
Cytat:

Znasz dobrze zasady finansowania (czesnego) studiow ?

Tak
Cytat:

Mam dwoje dzieciakow na Uniwersytecie korzystaja z socjalnej pozyczki studenckiej i pracuja dodatkowo w restauracjach.
Dwojka moich dzieciakow ukonczyla juz studia. Pracowali i dosc dobrze sobie radzili.
To i TY sobie poradzisz!

Super, spotkałem już kilku ludzi na blogach, forach i też mówili, że jak ktoś się uprze to da radę.

Bardzo przepraszam, za zmianę nicku - brak możliwości zalogowania, jeżeli ktoś wysłał jakąś wiadomość prywatną, bardzo proszę o przesłanie tutaj.

Dziękuję za odp. i przepraszam za zaśmiecanie forum, zależało mi na odp. od kogoś kto miał styczność.

@Autor65
Pozwolę sobie zapytać, czy uważasz liczbę 25-30 godzin/tyg (w związku z doświadczeniem z synami) za realną (wiem, wszystko jest zależne od kierunku - ale tutaj studia są inne niż w Polsce, dlatego pytam).

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,