MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Liceum w Edynburgu

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

oliwu99

Post #1 Ocena: 0

2014-08-16 19:09:31 (11 lat temu)

oliwu99

Kobieta

Z nami od: 16-08-2014

Cześć,
Mam 15 lat i w tym roku idę do ostatniej klasy gimnazjum w Polsce. Przede mną trudny wybór liceum i rozważam kilka opcji. Jedną z nich jest wyjazd do Edynburga i rozpoczęcie nauki tam. Wyjeżdżałabym do bliskiej rodziny, natomiast bez rodziców. Chciałabym dowiedzieć się jak wygląda tamten system edykacji. Czym szkocki różni się od tego brytyjskiego? Jakich szkół powinnam szukać chcąc zrobić tam odpowiednik naszej matury? Czy nie byłoby problemu z przyjęciem mnie do którejś z pańśtwowych szkół? Ogólnie, bazując na waszych doświadczeniach, czy wyjazd i nauka w UK dałaby mi szansę lepszego rozwoju niż w Polsce? Poziom tam jest raczej wyższy czy niższy niż w PL? Czy może lepiej skończyć tutaj zwykłe liceum lub liceum z IB i później aplikować na studia do UK?
Mam straszny mętlik w głowie i proszę, aby ktoś kto ma w tym temacie jakieś doświadczenia spróbował mi pomóc.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Onieznajomy

Post #2 Ocena: 0

2014-08-16 19:34:47 (11 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

poszukaj wpisujac w google:

szkolnictwo w szkocji

poziom ogolnie jest chyba nizszy, ale to trudno oceniac w ten sposob
dzieci na tym samym roku nauczania czesto maja rozne poziomy
tu niema sytuacji ze dziecko nie zdalo, tutaj nawet w ciagu roku szkolnego mozna przeskoczyc na wyzszy pozim

przede wszystkim musisz miec dobry jezyk i dobre slownictwo

niewiem co ci doradzic, bo moja corka przyjechala tutaj jak miala 9 lat

tutaj niema czegos takiego jak matura, tutaj zalicza sie poziomy poprzez egzaminy wciagu nauki, osobno z kzazdego przedmiotu

pozniej uczelnia decyduje jakie poziomy z jakich przedmiotow musisz miec zeby sie dostac
jak z ktoregos czy z ktorys przedmiotow jest za niski poziom, mozna go podwyzszyc chodzac do college uczac sie tylko tego co jest ci potrzebne

mlodziez czesto kozysta z kredytu studenckiego
splacac zaczynasz jak konczysz szkole i dopiero jak zaczniesz zarabiac wiecej niz np. minimum
jezeli nie jestes w stanie splacic to kiedys to jest umazane
wszystko jest w sieci trzeba poszukac

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 16-08-2014 19:38 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,