Sprawa wygląda następująco. Dzieci urodzone we wrześniu 2004. Obecnie w Polsce kończą 3 klasę - od września zaczynają 4.
Przeprowadzka do Anglii planowana na styczeń-luty 2015 roku ( ja będę od września, dzieci dojadą z mężem)
Dzieci nie znają języka angielskiego - tylko podstawy ze szkoły.
Moje pytania do Was - jak najlepiej zorganizować szkołę dla dzieci ?
Mój plan jest taki, że zaczynam szukać szkoły dla dzieci już w listopadzie-grudniu. Wiem, że czasami trwa to dość długo, a nie chcę, żeby dzieci po przyjeździe siedziały w domu bezczynnie.
Zastanawiam się w której będą klasie ? Ostatniej primary ?
Wiem, że dzieci zaczynają swoją edukację w zależności od tego w którym półroczu się urodziły ( do sierpnia i od września ), ale jak to wygląda później, w kolejnych latach edukacji ?
Czy od września 2015 idą już do secondary school ? ( w drugiej połowie września 2015 będą miały 11 lat), czy dopiero rok później (w 2016 r. ) ? Czytam o tych wszystkich egzaminach, które czekają 11-latki, i zdaję sobie sprawę,że moje dzieci nie mają szans. Skoro przyjadą w styczniu to jak mają zdać egzaminy wiosną bez znajomości języka ?
A może te egzaminy nie są konieczne?
Dzieci zdolne, szybko przyswajające wiedzę - ale bez języka to łatwo nie będzie. Boję się, że bez tych egzaminów to trafią do słabej szkoły. A może się mylę ?
Zastanawiam się, czy nie "cofnąć" ich o rok, żeby miały czas na opanowanie języka. Czy jest taka możliwość? A może nie jest to konieczne ?
Będę wdzięczna, za wszystkie rady i informacje.
[ Ostatnio edytowany przez: 2bobasy 23-06-2014 09:40 ]