MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dziecko urodzone we wrześniu 2004 r. - jaka szkoła ?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

2bobasy

Post #1 Ocena: 0

2014-06-23 09:39:09 (11 lat temu)

2bobasy

Kobieta

Z nami od: 23-06-2014

Dzień dobry,

Sprawa wygląda następująco. Dzieci urodzone we wrześniu 2004. Obecnie w Polsce kończą 3 klasę - od września zaczynają 4.
Przeprowadzka do Anglii planowana na styczeń-luty 2015 roku ( ja będę od września, dzieci dojadą z mężem)
Dzieci nie znają języka angielskiego - tylko podstawy ze szkoły.
Moje pytania do Was - jak najlepiej zorganizować szkołę dla dzieci ?
Mój plan jest taki, że zaczynam szukać szkoły dla dzieci już w listopadzie-grudniu. Wiem, że czasami trwa to dość długo, a nie chcę, żeby dzieci po przyjeździe siedziały w domu bezczynnie.
Zastanawiam się w której będą klasie ? Ostatniej primary ?
Wiem, że dzieci zaczynają swoją edukację w zależności od tego w którym półroczu się urodziły ( do sierpnia i od września ), ale jak to wygląda później, w kolejnych latach edukacji ?
Czy od września 2015 idą już do secondary school ? ( w drugiej połowie września 2015 będą miały 11 lat), czy dopiero rok później (w 2016 r. ) ? Czytam o tych wszystkich egzaminach, które czekają 11-latki, i zdaję sobie sprawę,że moje dzieci nie mają szans. Skoro przyjadą w styczniu to jak mają zdać egzaminy wiosną bez znajomości języka ?
A może te egzaminy nie są konieczne?
Dzieci zdolne, szybko przyswajające wiedzę - ale bez języka to łatwo nie będzie. Boję się, że bez tych egzaminów to trafią do słabej szkoły. A może się mylę ?
Zastanawiam się, czy nie "cofnąć" ich o rok, żeby miały czas na opanowanie języka. Czy jest taka możliwość? A może nie jest to konieczne ?
Będę wdzięczna, za wszystkie rady i informacje.

[ Ostatnio edytowany przez: 2bobasy 23-06-2014 09:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2014-06-23 09:50:30 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2014-06-23 10:02:49 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dzieci trafia do 5 klasy primary school.
Warto wybierac dobra pod katem OFSTED i zdawalnosci egzaminow SAT ( ranking szkol), przy czym do paru wybranych - umowic sie na spotkanie, zobaczyc na zywo dana szkole.
We wrzesniu/pazdzierniku w niektorych szkolach secondary sa dni otwarte, wybor podobnie, jak w przypadku primary, do tego kwestia dojazdow i obejrzenia szkoly.
Podania o przydzial szkoly sklada sie do 31 pazdziernika.
Nie ma opcji 'cofania' o rok, jesli dzieci intelektualnie sa rozwiniete na poziomie swojego rocznika, jezyk nie jest przeszkoda.
Z egzaminow prawdopodobnie beda zwolnione (zaleznie od postepow, moga np. brac udzial tylko w egzaminie z matematyki), sam SAT sluzy do oceny nauczania szkoly, nie tylko mowi o uczniu.
Do grammar school dla wybrancow raczej nie beda mialy dzieci szans, bo tam zdaje sie egzamin wstepny we wrzesniu/pazdzierniku i zakres obejmuje duza wiedze z matematyki, angielskiego, non verbal test.
Dzieci trafia do takiej szkoly, a jaka bedziecie sie ubiegac i gdzie beda wolne miejsca.
Mozna pomyslec nad intensywnym kursem jezykowym przez wakacje i po wakacjach, korepetycjach z native speaker, zakres materialu, to testy do drukowania np.:
testy SAT
Zakres materialu do nauki:
KS2

PS. Miko, zamieszalam, bo cyt.
' Applying for secondary schools in 2014

If your child will turn 11 between 1 September 2013 and 31 August 2014, he or she will transfer to secondary school at the start of the new school year in September 2014.'.

Poprawione, jak powinno byc, ide po kawe ;).

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 23-06-2014 10:19 ]

Do góry stronyOffline

kardam

Post #4 Ocena: 0

2014-06-23 10:05:58 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

12miko12 skoro Twoje dzieci są dokładnie rok starsze i teraz chodzą do 5 klasy, to od września zaczną 6, więc autorki dzieci zaczną bardziej 5 niż 4 :-)

Do góry stronyOffline

2bobasy

Post #5 Ocena: 0

2014-06-23 10:50:13 (11 lat temu)

2bobasy

Kobieta

Bardzo dziękuję za informację.
W takim razie nie powinno być tak źle.
W styczniu 2015 pójdą do 5 klasy primary school. Będą miały pół roku żeby oswoić się z językiem.
We wrześniu 2015 r. zaczną 6 klasę i wtedy składamy papiery do secondary school. Mam nadzieję, że wszystko dobrze zrozumiałam ?
Kurcze, strasznie się boję, że dzieciaki nie będą mogły się odnaleźć i nie opanują języka wystarczająco szybko. Wiem, mnóstwo dzieci przechodziło to samo i dały radę, ale strach ma wielkie oczy :)Jeszcze raz dziękuję za informacje.Magda

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2014-06-23 11:26:52 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2014-06-23 11:31:27 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

2bobasy

Post #8 Ocena: 0

2014-06-23 13:04:17 (11 lat temu)

2bobasy

Kobieta

Dzięki bardzo :)Zaćmienie każdemu się zdarza od czasu do czasu :)pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2014-06-23 13:08:35 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

2bobasy

Post #10 Ocena: 0

2014-06-23 13:44:31 (11 lat temu)

2bobasy

Kobieta

Dodatkowe lekcje angielskiego...hmm...ja bym chciała,ale dzieciaki nie wykazują entuzjazmu. Siostra dzisiaj była w potencjalnej przyszłej szkole bliżniaków i została bardzo miło przyjęta przez dyrektorkę. Mają doświadczenie z dziećmi nie mówiącymi po angielsku i kazała się nie martwić na zapas. Dodatkowo dzieci mogą liczyć na dodatkową pomoc na początku. Nie wiem, ale informacja, że mają tam sporo dzieci z Polski raczej mnie nie ucieszyła. Jedno, dwoje w klasie ok, ale co by nie było pół na pół :)

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,