MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mozliwosci z polska matura + 9 miesiacach pracy w uk, studia?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

eufemmia

Post #1 Ocena: 0

2014-03-25 17:21:30 (11 lat temu)

eufemmia

Kobieta

Z nami od: 25-03-2014

witam, rok temu zdałam maturę i zaraz w lipcu, sama, przyjechałam do UK by pracować jako hca w domu opieki. Plan był ze popracuje kilka miesiecy, doszlifuje angielski i wtedy rusze gdzies w uk by studiowac i pracować part-time.

Moj problem polega na tym ze nie wiem jak ruszyc studiowanie.
Podstawowa matura poszła mi srednio (90%)/przedmiot, dodatkowo mam podstawowa chemie (65%) i ang roz. (70%) Czy te procenty mam przekształcic na A-level degree?
Co można studiować z takimi wynikami? A może collge lepszy?
(Ogólnie interesuje sie nauka jezyków, w tym japonskim, wiec super byłoby studiować japonistykę. Ale to marzenia.
Bardziej praktyczne jest uderzenie w IT ect. chyba.)

Ale czy warto rzucac sie na studia tu? Czy mozliwe jest przetrwanie studiów, pracowanie i wspomaganie sie mała pozyczka studencka?
Czy to opłacalne?

W pracy (HCA) chca zebym wkrecała sie w treningi prowadzace do pielegniarstwa. Ale ja nie nadaje sie do tej pracy, jest za ciezka psychicznie i fizycznie dodam, ze niecierpie uczyc sie biologii na pamiec. Praca w papierach i analiza to jest to.*YAHOO*

Prosze podpowiedzcie co najlepiej zrobic zeby miec lepsze wykształcenie i mozliwosci na spokojna prace.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2014-03-25 17:40:53 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no to proste ... księgowość...
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

BeataSwift

Post #3 Ocena: 0

2014-06-12 20:12:28 (11 lat temu)

BeataSwift

Kobieta

Z nami od: 12-06-2014

Nie rozumiem, po co chcesz przeliczać swoją maturę na A-levels. Od lat już uczelnie w UK przyjmują na podstawie polskiej matury - nie trzeba jej przeliczać. Patrząc na Twoje wyniki możesz startować na większość kierunków - odpadają natomiast te związane z medycyną, artystyczne itp.
Czy lepszy college? Zależy gdzie mieszkasz i co chcesz tak naprawdę studiować. Jeśli wybierać college to taki, który ma umowę uczelnianą z uniwersytetem. Warto mieć przecież ostatecznie dyplom licencjata.

Większość studentów pracuje i łączy to z pracą zawodową. Nie jest łatwo, ale da się.

A pielęgniarstwo? Wbrew pozorom bardzo trudno się dostać. Pielęgniarstwo jest okupowane przez studentów angielskich, więc uczelnie mają wyśrubowane wymagania na ten właśnie kierunek.

Podpisuję się pod tym, co napisał ktoś wyżej. Księgowość to jest to. Szkoda, ze tak mało ludzi to lubi.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,