|
|
---|---|
ayakoxd | Post #1 Ocena: 0 2014-03-23 11:03:45 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2014 Skąd: - |
Czy ktos wie na czym to polega? Z tego co ja czytalam to jest to roczny kurs dla osob bez matury, po ktorym mozna isc na studia. Ale nie wiem czy przyjeliby mnie bez gsce? mam tylko ukonczone gimnazjum w polsce. Jak to wygląda z obcokrajowcami? Ktos sie orientuje w temacie?
|
Diabolique | Post #2 Ocena: 0 2014-03-23 14:45:05 (11 lat temu) |
Z nami od: 19-09-2013 Skąd: Lorien |
A to nie zalezy od kierunku, i uniwerku?
Na niektorych kierunkach warunki wstepne to "matura"(a scislej A-lev) albo jej ekwiwalent, czyli kwalifikacje level 3+ , lub tez tzw. foundation degree*. Tak sie zdarza w przypadku kierunkow typu; Pracownik socjalny (Social Sciences), zawodowa terapia (Occupational Therapy), Counselling/ Psychoterapia. Dla obcokrajowcow czesto* jest wymog egzaminow jezykowych IELTS. Nie powinno byc problemu ze zrobieniem Level 3 albo foundation degree, ale czasem tez sprawdzaja jezyk (testy, np. przy lev 3 Heath & Social Care). *nie wiem jaki jest polski odpowiednik foundation degree, cos jak kierunkowa szkola pomaturalna (chyba; ) * nie wymagaja na Open University, albo sobie poradzisz, albo nie; ) [ Ostatnio edytowany przez: Diabolique 23-03-2014 14:49 ] Inter arma enim silent leges.
|
ayakoxd | Post #3 Ocena: 0 2014-03-23 15:22:01 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2014 Skąd: - |
Tylko ze mam 19 lat, niemoge byc mature student, wiec jedynie moge isc na access course. Czytalam ze wymagaja gsce, dlatego chce zrobic najpierw Literacy and Numeracy Tests nastepnie access course i na studia. Czy to dobry pomysł?
|
Diabolique | Post #4 Ocena: 0 2014-03-23 17:52:19 (11 lat temu) |
Z nami od: 19-09-2013 Skąd: Lorien |
Poszukaj w innych tematach w dziale Edukacja, tam gdzies sa informacje jak to wygklada w przypadku mlodziezy.
Ja znalazlam tylko taka tabelke, jak rozumiec te ich stopnie: How do your qualification match up: Entry Level: GCSE grade below G Functional Skills- Entry Level Foundation Learning- Entry level Level 1: 1 GCSE at A-D NVQ Level 1 GNVQ Foundation Key Skills Level 1 Level 2: 5 GCSEs at Grade A* - G NVQ Level 2 GNVQ Intermediate Key Skills Level 2 Level 3: 2 A Levels NVQ Level 3 GNVQ Advanced Key Skills Level 3 Te level 3 to takie wlasnie odpowiedniki matury, przekladajac na "nasze". Przynajmniej ja to tak rozumiem; ) [ Ostatnio edytowany przez: Diabolique 23-03-2014 17:54 ] Inter arma enim silent leges.
|
DominikaESL | Post #5 Ocena: 0 2022-12-07 13:55:09 (2 lata temu) |
Z nami od: 07-12-2022 Skąd: Manchester |
Hey
Wszystko zalezy ile masz lat i czy masz settle or pre-settle status ok zerowy czyli Foundation Year – głównym celem tego systemu nauczania w Anglii, jest zapewnienie studentom z zagranicy nauki języka angielskiego w stopniu, który będzie potrzebny do swobodnego uczestnictwa w wykładach, dyskusjach, do pisania esejów i innych wymagań kursów. Przygotowuje również do najbardziej wymagających kierunków podkreślając ich najistotniejsze elementy. W Anglii system edukacyjny jest nieco inny niż w Polsce. Na pierwszym miejscu stawia się naukę myślenia analitycznego. Niekoniecznie sprawdzany jest ogrom wiedzy i materiału wyrytego na pamięć. Testowane są w głównej mierze zdolności studenta do rozumowania i kształtowania zasadniczych stanowisk. Rok zerowy umożliwia studentowi przyzwyczajenie się do tego typu środowiska nauczania i uczenia się. Rok zerowy czyli Foundation Year – głównym celem tego systemu nauczania w Anglii, jest zapewnienie studentom z zagranicy nauki języka angielskiego w stopniu, który będzie potrzebny do swobodnego uczestnictwa w wykładach, dyskusjach, do pisania esejów i innych wymagań kursów. Przygotowuje również do najbardziej wymagających kierunków podkreślając ich najistotniejsze elementy. |
|
|
kik1976 | Post #6 Ocena: 0 2022-12-07 19:15:06 (2 lata temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
fy nie jest dla studentow zeby sowoili sie z jezykiem... bo startujac na studia musza miec jzu na odpowiednim poziomie... jest po to zeby np dla matre student wrocic w system, dl atych co mieli problemy, zeby przestwic myslenie i przy okazji sprawdzic czy wogole dadza rade.. no i dl atych co nie maj tutejszych szkol, nawet jelsi sa ang..
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
|