Str 4 z 4 |
|
---|---|
Lianis | Post #1 Ocena: 0 2014-02-23 09:38:21 (11 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2014 Skąd: Northants |
Mozesz dostac pozyczke na access i na foundation, ale nie masz szans zeby ci polaczyli, az tak elastyczni nie sa, niemniej jednak duzo uniwersytetow oferuje academic english prep dla obcokrajowcow, moze poszukaj czegos takiego. Wiem ze u mnie na uni taki kurs jest, kosztuje mniej wiecej tyle co studia, jest tam duzo jezyka angielskiego przygotowujacego do studiow, glownie chyba azjaci z tego korzystaja, ale niekoniecznie. Tylko nie wiem czy godziny tego kursu nie klocilyby sie z godzinami foundation.
Program na access jest niezmienny, jesli jest tam matematyka to cie z niej nie zwolnia tylko dlatego ze zdawalas ja na maturze |
Lianis | Post #2 Ocena: 0 2014-02-23 09:54:11 (11 lat temu) |
A tak jeszcze zerknij tutaj, moze znajdziecie ciekawe informacje http://www.prospects.ac.uk/museum_gallery_conservator_job_description.htm
Czyli przydaloby sie jakies art i design zrobic a potem probowac sie dostac. Zerknij na entry requirements. |
Kierka2 | Post #3 Ocena: 0 2014-02-23 11:49:38 (11 lat temu) |
Z nami od: 16-02-2014 Skąd: - |
Fajnie, dzięki, poczytam.
Może być też dekoracja scen, jako podspecjalizacja scenografii. Też pasuje. Córka miała już okazję podpatrzeć pracę zarówno w muzeum przy konserwacji eksponatów przestrzennych (nie specjalizowałaby się w malarstwie, zdecydowanie przestrzenne ją wzrusza, tj malarstwo jako część składowa,ale nie głównie i wyłącznie), jak i w teatrze - dekoracje sceniczne. Wiele podobnych umiejętności jest potrzebnych, zatem dekoracja scen też jest b. ok. Tylko, czy w ogóle jest taka wąska specjalizacja w scenografii ? W konserwacji, to na pewno musi być, a w scenografii ? Chodzi oczywiście o edukację, konkretny kierunek studiów. To wielkie zmartwienie, że academic english prep jest takie drogie. Rany ! Kosztuje tyle, co studia ?? To na ile godzin musi to opiewać w roku, skoro tyle kosztuje ? Albo inaczej zapytam, jaki poziom angielskiego posiada student na wejściu, żeby taki drogi, całoroczny kurs (jak rozumiem po cenie, to: full time) był faktycznie potrzebny i uzasadniony, by móc dalej studiować w UK ? |
Lianis | Post #4 Ocena: 0 2014-02-23 13:34:35 (11 lat temu) |
Zerknij sobie na zakladke international na stronie Derby uni, wymagania co do jezyka to 6.0 IELTS, ponizej masz zakladke english language courses, od generalnego ktory kosztuje ponad 8k, do kilkutygodniowych, dlugosc trwania w zaleznosci od stopnia zaawansowania jezyka, gdzie minimum to IELTS 4.5 i koszt troche ponad 3k za czas od maja do wrzesnia full time, ale jesli corka ma poziom 5.0 to koszt jest juz tylko 2k
|
Kierka2 | Post #5 Ocena: 0 2014-02-23 14:48:53 (11 lat temu) |
Z nami od: 16-02-2014 Skąd: - |
A, tak dzięki serdeczne. Powoli rozkminiam o co chodzi.
No to strasznie drogo. W Warszawie sa tez kursy i egzaminy IELTS. Mają linka, co mozna sobie sprawdzić za darmo poziom IELTS, test trwa 2 h. To zagonię córkę, by zrobiła, zobaczymy ile jej punktów wyjdzie. W warszawie, jeden semestr kursu pod IELTS u autoryzowanej jednostki kosztuje 900 zł. Oczywiście ilość potrzebnych semestrów jest uzależniona od aktualnego poziomu. Niemniej nie wyobrażam sobie, by koszta były jakkolwiek porównywalne przeliczając na PLN. Ja niestety przeliczać muszę. Nie wiem jaki jest progres punktów pro semestr, jednak skoro ona już jednak czyta opasłe książki po angielsku i tak na oko ma podobny poziom umiejętności jak jej kuzyn - równolatek, bogaty z domu, który całe lata bez żadnej przerwy kształci się na kursach British Council, to nie może być jakiś dramat na samym dnie. Ok, on ma lepszy akcent, taki typowo brytyjski i to nawet ja słyszę, a ona bardziej gada jak obcokrajowiec, co sprawnie angielski zna. Z pisowni, to bym się mniej martwiła, bo stale coś czyta, pisze, ale może być kłopot ze zrozumieniem tekstu ze słuchu z tym brytyjskim akcentem i intonacją właśnie. No, zobaczymy. Niemniej, nawet, gdyby musiała zaliczyć kilka semestrów pod IELTS, to zawsze będzie taniej niż najkrótszy kurs na Derdy czy innym uniwersytecie. I to jest bardzo istotna informacja już na teraz. Bo jest jeszcze 2 lata czasu, to wiadomo, co robić. Po prostu, tu na miejscu musi zdać IELTS na 6,5 i kropka. Lepiej 6,5, bo widziałam, sporo uczelni wymaga 6,5. A i dzięki raz jeszcze za tamtego linka, bo sobie wszystko przeczytałam i się zmartwiłam. Wyraźnie piszą, że jest mało pracy po tym kierunku, o etacie można zapomnieć bo było ich niewiele a jeszcze pokurczyli, tylko freelancer, self employed i mało zleceń a wielka konkurencja. Ciężko nawet staż znaleźć. To nie są dobre wieści, trzeba będzie coś innego rozpatrzeć. Co to jest degree/HND ? Jakie to wykształcenie ? [ Ostatnio edytowany przez: Kierka2 23-02-2014 15:35 ] |
|
|
Lianis | Post #6 Ocena: 0 2014-02-23 17:23:51 (11 lat temu) |
HND to higher national diploma
Wyzsze nauczanie ale nie jest to rownoznaczne z ukonczeniem uniwersytetu, z reguly jak ktos skonczyl HND to tak jakby zrobil dwa lata uni z tego kierunku, moze skladac podanie na trzeci rok |