MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nauka angielskiego w Polsce, studia w UK

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kierka2

Post #1 Ocena: 0

2014-02-16 13:59:27 (11 lat temu)

Kierka2

Kobieta

Z nami od: 16-02-2014

Witam,
szkoda, że na portalu nie ma działu o studiach. Kończy się na szkołach średnich a potem od razu dyplomy.
Ale po kolei.
Macie rady w jaki sposób można się w Polsce nauczyć jęz angielskiego nie mając kasy na kursy ????
Moja corka obecnie uczy się w 2 kl technikum i marzy o studiach w UK. Ale ja nie mam pracy i pieniędzy na żadne kursy dla niej. Kiedyś w podstawówce jeszcze, jak miałam kasę to chodziła 2 lata do empiku na kursy, odtąd nigdzie, bo nie mam jak zapłacić. Ona lubi angielski i zdaje się, ze dobrze przyswaja, tak więc, mimo braku kursów, to i tak na koniec gimnazjum miała wynik z egzaminu podstawowego jak i rozszerzonego 100% i to był najlepszy wynik w szkole.
Teraz w technikum ona płacze, że poziom jest zerowy z angielskiego i nic się nie nauczyła tam. Oczywiście, ze ma same najlepsze oceny, no ale w tej szkole to nic nie oznacza. Więc ona robi, co może nie mając kasy. Kupuje sobie z UK przez internet książki używane z antykwariatu, te, co ją interesują np Tolkiena. Wychodzi po 20 zł razem z przesyłką. Mówi, że część rozumie a co nie rozumie, to się domyśla z kontekstu. Ostatnio nawet na Szekspira się porwała ale trochę wymiękła i wypożyczyła z biblioteki polską wersję i powiedziała, że będzie sobie porównywać.
W kinie tylko oryginalne wersje językowe wybiera (oczywiście tylko w środy, kiedy bilety są za pół ceny). Jak sobie filmy zgrywa to też tylko oryginalne wersje z angielskimi napisami. Nie wiem na ile ona rozumie ale chyba większość rozumie, bo komu by się chciało tak uparcie katować, gdyby nie rozumiał?
Co jeszcze można zrobić nie mając kasy na kursy ?
Kablówki z angielskimi programami nie mamy, bo to koszt, a ja bez grosza.
Jak rozmawia po angielsku to mówi dużo i szybko, ale mój angielski za słaby by ocenić czy ona mówi dobrze.
Chcę, żeby ona osiągnęła poziom do egzaminu TOEFL. Bo jak by chciała ew studiować za granicą, to musi go mieć, bo jest wymagany od zagranicznych studentów. Czy można to osiągnąć bez kursów ? Córka już w gimnazjum będąc napisała w ramach ćwiczenia maturę rozszerzoną (z poprzedniego roku) z angielskiego i dobrze poszło, nie 100% ale duży % na pewno by zdała.
Jak się ma poziom egzaminu TOEFL do dobrze zdanej matury rozszerzonej z angielskiego ? Wiele jeszcze brakuje by zdać TOEFL ?

Studia. Corak była w Londynie 2 razy po 7-10 dni. Nocowała u koleżanki. Sama zarobiła sobie na bilet i ten tygodniowy bilet transportowy. Ja jej dałam tylko skromne środki na jedzenie, bo nie mam skąd. No i ona jest zachwycona i chce tam studiować po szkole.
Czy są jakieś możliwości finansowania tego ? Wiem, że są kredyty studenckie, więc gdyby ją przyjęli to by mogła się ubiegać ?
Czytałam tez , ze kredyt studencki na koszty utrzymania (prócz kosztów nauki), to przysługuje ew tylko po 3 letnim pobycie tam. Czy to się zgadza ?
Czy wobec tego są jakiekolwiek inne możliwości finansowania, stypendia, dodatki jakieś socjalne, cokolwiek, co by sfinansowało zarówno studia dzienne jak i koszty utrzymania przez ten czas itp ?
Np jakieś uczelnie załatwiają studentom pracę w weekendy i czy można się z tego utrzymać tj zapłacić za zamieszkanie i wyżywienie ?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

David40

Post #2 Ocena: 0

2014-02-16 19:10:12 (11 lat temu)

David40

Mężczyzna

Z nami od: 14-02-2013

Pozyczke studencka mozna otrzymac dopiero po trzech latach zycia w Angli niestety.

"you’ve been living in the UK for 3 years before starting your course"

[ Ostatnio edytowany przez: David40 16-02-2014 19:12 ]

Do góry stronyOffline

autor65

Post #3 Ocena: 0

2014-02-16 19:51:51 (11 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

http://www.nus.org.uk/cy/advice/money-and-funding/can-i-get-higher-education-funding-in-the-uk/

https://www.gov.uk/student-finance/who-qualifies

[ Ostatnio edytowany przez: autor65 16-02-2014 19:55 ]

człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

gosiaa89

Post #4 Ocena: 0

2014-02-16 19:57:32 (11 lat temu)

gosiaa89

Kobieta

Z nami od: 03-10-2013

Cześć,
czy Twoja córka ma wybrany jakiś konkretny uniwersytet w UK? Niektore uniwersytety akceptują studentów bez certyfikatów językowych, wystarczy dobrze zdana matura i dobre referencje od nauczyciela angielskiego - zaoszczędziłoby to Wam dodatkowych wydatków na egzamin. Ja wybrałam się na studia do Huddersfield na 3 roku i zostałam zaakceptowana na kierunek biznesowy, mimo, że nie miałam certyfikatu (uczyłam się do CAE, niestety przerwałam), jedynie dobre wyniki z matury (86% pisemna rozszerzona i 100% ustna podstawa), oceny z angielskiego na polskim uniwerku i referencje :)

Co do finansów, to każdy student z UE może aplikować o tuition fee loan, niestety maintenance loan i maintenance grat są wyłącznie dla studentów z UK, więcej na stronie: https://www.gov.uk/student-finance/overview
Wydaje mi się też, że niektóre uni mogą mieć własne dodatkowe opcje dla studentów z UE, np. w Huddersfield można było ubiegać się o grant w wysokości 500GBP. Co do pracy w trakcie - studia zajmują tutaj znacznie mniej godzin tygodniowo niż w Polsce (ja na ostatnim roku miałam tylko 4 przedmioty, jeden dzień w tygodniu wolny od zajęć), większość studentów pracuje na pół etatu w barach/sklepach itp. nie tylko w weekendy. Uniwestytety na początku roku organizują targi pracy, gdzie można złożyć swoje CV, ale można też szukać na własną rękę :)
Ja nie pracowałam, ale miałam znajomych którzy potrafili się tak utrzymać. Oczywiście na początku może być ciężko, więc jakieś oszczędności się przydadzą, ale jeśli będzie już praca to nie powinno być problemu.

Do góry stronyOffline

autor65

Post #5 Ocena: 0

2014-02-16 21:02:06 (11 lat temu)

autor65

Mężczyzna

..., niestety maintenance loan i maintenance grat są wyłącznie dla studentów z UK

a skad takie informacje? Znam co najmniej tuzin polskich studentow pobierajacych wszystkie mozliwe "granty" i "loany"
oraz osoby, ktore po roku pobytu w UK rozpoczęły tutaj studia!

Do góry stronyOffline

Strona WWW

gosiaa89

Post #6 Ocena: 0

2014-02-16 22:59:28 (11 lat temu)

gosiaa89

Kobieta

Cytat:

2014-02-16 21:02:06, autor65 napisał(a):
..., niestety maintenance loan i maintenance grat są wyłącznie dla studentów z UK

a skad takie informacje? Znam co najmniej tuzin polskich studentow pobierajacych wszystkie mozliwe "granty" i "loany"
oraz osoby, ktore po roku pobytu w UK rozpoczęły tutaj studia!

erm... ze strony gov.uk:

"Maintenance Loan for living costs - You must be a full-time English student. Part-time and EU students and students aged 60 and over can’t apply."
"Maintenance Grant for living costs - You must be a full-time English student. Part-time and EU students can’t apply."
"Special Support Grant - You must be a full-time student. Part-time and EU students can’t apply."

Nie wiem jakie "granty" i "loany" pobierają Twoi znajomi, ja niestety na żadne, oprócz "tuition fee loan" się nie załapałam. Długość pobytu chyba raczej nie ma nic do rzeczy, ja przyjechałam tutaj w połowie września, studia zaczełam w październiku. No chyba, że coś od tamtego czasu się zmieniło, moja opłata za studia była jeszcze na starych zasadach, trochę ponad 3k, a nie 9k jak teraz.

edit:
https://www.gov.uk/student-finance-calculator/y/2014-2015/eu-full-time/9000.0
https://www.gov.uk/extra-money-pay-university

[ Ostatnio edytowany przez: gosiaa89 16-02-2014 23:12 ]

Do góry stronyOffline

autor65

Post #7 Ocena: 0

2014-02-17 00:53:40 (11 lat temu)

autor65

Mężczyzna

tak
corka rozpoczela tez we wrzesniu
dostala 9k na pierwszy rok (czesne)
pozyczka na zycie zwrotna 7k
na utrzymanie z uczelni 1K
dam ci na pw telefon do niej jesli chcesz?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

gosiaa89

Post #8 Ocena: 0

2014-02-17 07:56:49 (11 lat temu)

gosiaa89

Kobieta

Może jednak długość pobytu ma znaczenie :) albo odkąd podnieśli czesne za rok studiów zmienili też zasady. Ja mówiłam o wrześniu 2010

Do góry stronyOffline

Kierka2

Post #9 Ocena: 0

2014-02-17 17:38:15 (11 lat temu)

Kierka2

Kobieta

Z nami od: 16-02-2014

"full-time English student" to chodzi o obywatelstwo, że English, czy że resident ?
Bo full-time, to rozumiem, że studia dzienne w pełnym wymiarze.

A to widzę, że coś pozmieniali. Coś gdzieś czytałam, ktoś pisał, ze stypendium na utrzymanie przysługuje po 3 latach pobytu.
Ale czy to informacja potwierdzona ?
Jeśli to prawda, to by było do bani absolutnie, bo córka chce prosto po szkole tam na studia, bez żadnej przerwy.

autor65 --- a mieszkasz w UK jak długo ? Albo raczej zapytam jak długo twoja córka tam mieszka i kiedy rozpoczęła studia ?
Ja sobie te linki przeczytam, jakoś rozkminię (mój angielski co do stylu i składni + tłumacz google co do słownictwa), tylko czy tam aby aktualne wieści ?

gosiaa89 --- ten "tuition fee loan" to jest na czesne kredyt ? Te 9 k (czy to 9 tys ?)za pierwszy rok ?

A z takiej pracy na pół etatu to da się utrzymać ? Na cały etat , to nie widzę tego, mimo, że niewiele zająć, ale na pewno trzeba się i w domu coś uczyć, przygotować, jakieś projekty indywidualne czy grupowe, to musi być jednak czas na to. Z pół etatu da się utrzymać ?
Szkoły żadnej jeszcze nie ma wybranej. Tylko kierunek jest wiadomy i to kolejne zmartwienie, bo zdaje się, nie rośnie jak gruszki na wierzbie. To konserwacja dzieł sztuki. To i nic innego. Zfokusowana jest na to absolutnie i wątpliwości, co do kierunku - zero. No, chyba, żeby coś blisko tego, ale żadna tam historia sztuki, ona musi manualnie działać.
Wiem, do tego jak wszedzie jest potrzebne odpowiednie port folio. Nie wiem czy to wystarczy, czy nie robią fizycznych egzaminów u siebie, bo cos takiego zwykle wymaga odpowiednich uzdolnień, które mogą chciec sprawdzić na własne oczy. Nie wiem jeszcze jak przebiega rekrutacja, bo jeszcze szkoły nie przepatrzone i mogą być ew różne wymogi.
Szkoły muszą się mieścić w lub blisko 3 największych miast - ośrodków kulturalnych. Wiec to będzie Londyn a dalej, to nie wiem, jeszcze 2. Niemniej to już ograniczy możliwości.
Ale niech próbuje. Ale grunt, to najpierw rozważyć realność tego wszystkiego.

Dawid40 ... a ty mówisz o każdej jednej pożyczce studenckiej, że po 3 latach, również o wspomnianym przez gosiaa89 "tuition fee loan" ?

[ Ostatnio edytowany przez: Kierka2 17-02-2014 17:45 ]

Do góry stronyOffline

autor65

Post #10 Ocena: 0

2014-02-17 21:05:27 (11 lat temu)

autor65

Mężczyzna

powiem ci tak, sprawa nie jest jasna. Ponieważ zapis o 3 letnim pobycie nie do końca jest jasny. Mozna go interpretować na rożne sposoby. Np.ze dotyczy on osób z poza UE!Każdy przypadek jest indywidualny. Piter - kolega moich dzieci przeniósł sie z pierwszego roku prawa w Polsce i dostal wszystko. Kinga - kuzynka dostala sie na uniwerek po rocznym pobycie i otrzymala dodatki. Pozostale dzieciaki robily roczny kurs access - przed studiami.
P.S
Musielibysmy pogadac przez skypa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,