|
|
---|---|
Mlody17 | Post #1 Ocena: 0 2013-09-08 15:33:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 08-09-2013 Skąd: Nottingham |
Witam, mam 16 lat (za miesiąc 17). Właśnie zacząłem drugą klasę LO w Polsce (biolchem) za 2 tygodnie wyjeżdżam z rodzicami do Anglii i bardzo zależy mi na tym aby zdać tam odpowiednik polskiej matury? Do jakiej szkoły powinienem się zgłosić? Czytałem, że matura to tzw. A-levels, jednak czy mogę od razu pójść do takiej 'klasy'? Jeśli tak to jaki to typ szkoły? Angielski znam w stopniu dość zaawansowanym (FCE, teraz przygotowywałem się do CAE). Martwi mnie to dlatego, że z tego co wiem w UK obowiązkowa edukacja kończy się w wieku 16 lat, więc czy jest szansa w moim przypadku aby pójść tam do szkoły i zdać normalnie brytyjską maturę? Jeszcze jedno, czy jeśli nie podlegam już obowiązku szkolnemu to znaczy, że będę musiał płacić za szkołę czy jest ona darmowa jak w Polsce ;>? Pozdrawiam i liczę na pomoc
![]() |
Jagermeister | Post #2 Ocena: 0 2013-09-09 15:43:34 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2009 Skąd: Sheffield |
Nie bedziesz placil za nauke w Liceum. Sa zarowno same Sixth Form College. Moze byc tez czescia jakiegos wiekszego collegu. Niektóre high school ma tez maja A Levels
A Levels (na które sklada sie pierwszy rok AS i drugi A2) to kwalifikacje Level 3 co znacza tyle co srednie w PL. Wybierasz cztery przedmioty, a po pierwszym roku jeden odpada. Zarowno na pierwszym roku jak i na drugim sa egzaminy na koniec pierwszego i drugiego semestru. Moze tak byc ze w jakims przedmiocie w jednym semestrze nie bedzie egzaminu ale np. coursework. To juz zalezy od tego jakiego providera uzywa college (np. AQA lub Edexcel) Wyslij email do colledzow w miescie w ktorym bedziesz mieszkal. Niby nie uznaje sie polskiego swiadectwa gimnazjalnego ale i tak duzo wazniejsza jest znajomosc angielskiego. Bedzie trzeba uzupelnic GCSE z angielskiego juz w Sixth Form co trwa rok.Rowniez doswiadczenie na podbnym poziomie w Polsce tez mozesz dodac. Ile osob tyle histori. Szczerze mowiac teraz jest za pozno abys mogl rozpoczac nauke w Sixth Form w tym roku. Rekrutacja trwa wiele miesiecy wczesniej. A otrzymanie wynikow GCSE w sierpniu tylko przyklepuje miejsce zarezerwowane wiele iles tam miesiecy wczesniej. Dowiedziec sie szczegolow nigdy nie zaszkodzi [ Ostatnio edytowany przez: Jagermeister 09-09-2013 16:15 ] |
|