Str 3 z 3 |
|
---|---|
lucychix | Post #1 Ocena: 0 2015-05-02 15:27:17 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2015 Skąd: londyn |
Mi generalnie chodzi o sprawe techniczna, czyli ze aplikuje jako EU student nawet jak tu mieszkam dluzej niz 3 lata.
"Some EU nationals may also qualify for additional help, but usually only if all of the following apply: 1)you’re an EU national, or the family member of someone who is you’ve lived in the UK for three years or more before you start your course 2)you’ll be living in the UK on the first day of the academic year in which you start your course 3) usually your main reason for living in the UK was not to receive full-time education your course qualifies." Czyli w powyzszym ma byc spelniony wymog zycia w UK dluzej niz 3 lata Natomiast jesli chodzi o migrant worker to: 1)you’re a national from an EEA country or Switzerland 2)you’re working in the UK 3)you’ve lived in the EEA or Switzerland for three years or more before your course starts Wynika stad, ze EU student zyjacy dluzej niz 3 lata to inna opcja niz migrant worker . Pierwszy musi byc w UK przez 3 lata od dnia rozpoczecia kursu , natomiast drugi musi byc self-employer albo pracowac przed rozpoczeciem kursu. |
tomezz | Post #2 Ocena: 0 2015-05-02 15:51:19 (10 lat temu) |
Z nami od: 27-05-2013 Skąd: Londyn-Putney |
Tak, Ty zaznaczasz EU w aplikacji. Jak bys miala obywatelstwo to UK a wyrazenie "home student" jak napisalem wczesniej nie musi odnosic sie tylko i wylacznie do obywatelstwa brytyjskiego.
Pierwszy przypadek dotyczy osoby z EU ktora nie posiada statusu migrant worker. Nawet jesli ktos mieszka troche ponad 3 lata, to mimo mozliwosci uzyskania wiekszej pomocy finansowej nie wiem czy moze sie kwalifikowac na granta tez...nie wiem tego Drugi przypadek jest najlepszy zeby uzyskac wszystko. Czyli migrant worker. Cytat: 2015-05-02 15:27:17, lucychix napisał(a): Wynika stad, ze EU student zyjacy dluzej niz 3 lata to inna opcja niz migrant worker . Pierwszy musi byc w UK przez 3 lata od dnia rozpoczecia kursu , natomiast drugi musi byc self-employer albo pracowac przed rozpoczeciem kursu. Tak ale to tez moze byc jedna i ta sama opcja ![]() |
lucychix | Post #3 Ocena: 0 2015-05-02 16:35:03 (10 lat temu) |
No wiec wydaje mi sie ze lepiej skasowac w necie moja biezaca oplikacje i napisac nowa, czyli mam zaczacz EU student, zatikowac ze bede pracowac po rozpoczeciu studiow (czyli migrant worker) i zglosic sie o maintenance loan? Teraz techniczne pytanie? Czy migrant workers moga aplikowac przez neta przez https://www.gov.uk/student-finance lub tez czy jest na to specjalna forma? Skad oni beda wiedziez ze jestem migrant worker?
|
tomezz | Post #4 Ocena: 0 2015-05-02 18:36:28 (10 lat temu) |
Nie wiem czy mozna tak skasowac aplikacje ktora juz zlozylas? Pamietaj ze to co juz zlozylas jest w bazie danych wiec moze mozna to jakos zmienic raczej niz kasowac (moze mozna edytowac aplikacje tam gdzie sledzisz jej przebieg i zmienic odpowiedz, albo zadzwonic). Jak zlozysz nowa to oni dostana rozne aplikacje z innymi odpowiedziami
![]() To co ja Ci pisze to jest moje zrozumienie tego wszystkiego i ja sam w ten sposob dostalem wszystko lacznie z grantem w 2006. Mozesz brac to pod uwage co pisze i wysnuc sama wnioski czy mam racje czy nie ale niech to co pisze nie bedzie mialo zadnego wplywo na Twoja decyzje w jaki sposob zlozysz aplikacje. Nie chce zeby bylo na mnie pozniej ;D. Ja nie aplikowalem przez net (nie wiem czy wtedy byla w ogole taka mozliwosc) ale watpie zeby byly oddzielne formy. Bede wiedziec czy rozpatrywac Twoja aplikacje na zasadzie migrant worker z informacji ktore im podasz w aplikacji. Np w tej formie ktora podalas wczesniej, punkty 2.5 i 2.6 pytaja o to w jakim celu przyjechalas do uk i jak sie utrzymyjesz. Jesli wpiszesz w 2.5 ze twoim celem przyjazdu byla praca i w 2.6 ze caly czas jestes zatrudniona i pracujesz, to to ma wplyw na to czy posiadasz status migrant worker. Jesli np. wpiszesz w 2.5 ze przyjechalas tu rozpoczac studia i w 2.6 ze utrzymujesz sie w inny sposob niz wlasna praca to jasno widac ze statusu migrant worker nie posiadasz w momencie aplikacji. Byly jakies inne tego typu pytania w innych miejcach w aplikacji? Co wtedy napisalas? Z jednej strony to troche smieszne bo zeby dostac calkowita pomoc finansowa na studia nie mozna powiedziec ze Twoim celem przyjazdu sa studia. Oni daja loan chetnie bo oprocentowanie jest dosc wysokie i rzad na tym zarabia,szczegolnie teraz jak podniesli fees do £9K, inna sprawa jest z grantem ktory jest nie zwracalny. |
lucychix | Post #5 Ocena: 0 2015-05-02 19:55:26 (10 lat temu) |
Na wstepie wielkie dzieki za twoje informacje. Naprawde pomocne.
Tak wiec mozna skasowac i zrobic nowa, bo wypelnilam najpierw UK , zadzwonilam do SLC (student loan company) i kazli mi ta UK skasowac i wypelnic jako EU student. Jednak w glownej aplikacji w dziale Financial information jest pytanie: "Will you be employed while you're studying?" (don't include any part time and casual employement) No i ja dalam , ze nie. Stad tez rozumuje ze w tym ukladzie nie bede working migrant, ale ja od 2 lat jestem self-employer (pracuje jako designer, engineer and coordinator dla Commodore Kitchens, a przede wszystkim zajmuje sie wizualicjami, grafikami, projektami; takze robie zlecenia dla innych firm; jeden mankament to to ze mam nieregularne dochody na konto np. przez 4 mc nic i nagle 7K , ale juz zlozylam self-assessment 2013 a teraz robie 2014). Ze wzgledu jednak , ze tutejszy "ZUS" jest maly to wydaje mi sie rozsadne zachowac moja dzialalnosc nawet podczas studiowania, bo zawsze jakis projekcik wpadnie. Tylko nie wiem jak SLC bedzie to rozliczac, bo tu nie ma regularnosci a pracuje sie jak sa potrzebne pieniazki. Jednak cytuje: "Am I an EEA migrant worker/Swiss ‘worker’? Yes, if you are a non-UK EEA national or a Swiss national in the UK who is, or was (in certain circumstances) working, where the work meets certain criteria. This includes those who are, or were (in certain circumstances): employed (the work must fulfill essential criteria – see below) self-employed a ‘frontier worker’ who is employed (as above) or self-employed A 'frontier worker' is an EEA/Swiss national working in the UK but who "resides in Switzerland or the territory of an EEA State other than the United Kingdom and returns to their residence in Switzerland or an EEA state, at least once a week". The Student Support Regulations refer to ‘worker' with reference to the Community definition (Article 7 of the EEC Directive 2004/38). What kind of work must I be doing? The work must be in the UK The work can be full-time or part-time (see case law on EEA migrant worker/Swiss ‘worker’ ) If you have become ‘involuntarily unemployed’, you do not have to show that your course of study is related to your previous job – for example, if your post was made redundant, or, in certain circumstances, if your contract ended and was not renewed (see below for more information on this). It can be work that you are doing while you are on the course, unless it is ‘ancillary’ to the course. ‘Ancillary’ means the work is part of the course or work you were offered because you have been accepted on a particular course (see case law on EEA migrant worker/Swiss ‘worker’ ![]() Czyli chyba bedzie lepiej jak zmienie status na "Yes, I'll be employed while I'm studying" bo tak bedzie bezpieczniej. Jak sadzisz? |
|
|
tomezz | Post #6 Ocena: 0 2015-05-03 11:52:32 (10 lat temu) |
Ja bym wpisal Yes
|
lucychix | Post #7 Ocena: 0 2015-05-06 22:37:00 (10 lat temu) |
A powiedz mi prosze, jak ulozyla sie twoja kariera zawodowa po ukonczeniu studiow w UK?
|
tomezz | Post #8 Ocena: 0 2015-05-10 13:11:48 (10 lat temu) |
Nie moge powiedziec ze sie zle ulozyla. Studia na pewno przyspiesza to co chesz zdobyc w karierze, szczegolnie jak zamierzasz podjac prace full-time. Jesli udalo Ci sie otworzyc swoj wlasny biznes ktory dobrze prosperuje to raczej nie musisz miec do tego ukonczonych studiow (sporo "ludzi sukcesu" nie ukonczylo studiow) Zalezy jak kto sobie planuje i uklada wszystko. Ale nawet w tym przypadku gdyby Twoj biznes upadl to studia zawsze beda jakims tam podparciem i ulatwieniem przy przejsciu znow na full-time. Tak sie przyjelo juz ze ukonczone studia daja gwarancje pracodawcy ze posiadasz umiejetnosci do jakiegos stopnia ktorych on szuka (wiec nawet jak ktos ma wieksza wiedze z wlasnego zainteresowania ale bez doswiadczenia od kogos kto ma studia to wiadomo ze na poziomie rekrutacji ta druga osoba wygra). Bardziej niz studia liczy sie doswiadczenie ale z drugiej strony moze nie byc latwo wbic sie w zdobycie tego doswiadczenia w kierunku ktory Cie interesuje bez studiow. Studia nie sa zadna strata czasu, nawet jak ktoregos dnia sie zdecydujesz na otwarcie biznesu ktory nie ma nic wspolnego z Twoja specjalizacja. Minusem tutaj jest to ze wlasnie wysokie pieniadze sie placi za studia. Dobrze jest sprawdzic w jakim sektorze jest tez zapotrzebowanie itp. zeby wiedziec czy warto brac tak wielka pozyczke itp. Np finansach, IT, budownictwie zawsze bedzie zapotrzebowanie i pieniadze. W tym co Ty robisz tez sa pieniadze ale ja sie nie orientuje czy latwo czy trudno jest sie przebic w tym sektorze. Plusem w twoim przypadku jest to ze pracujesz juz w tym kierunku. Tutaj tez sie liczy z jaka ocena koncowa skonczysz. Jak sie bierze tak wysoka pozyczke to raczej warto sie postarac zeby ukonczyc na 1:1. Na to tez patrza na CV jak aplikujesz o prace na poziomie graduate. Poza tym na przyznana pozyczke tez mozna miec jakas strategie i wykorzystac te pieniadze na rozne sposoby... inwestycje, wklad na mieszkanie itp. Tutaj masz tez opcje zeby na ktoryms roku robic industrial placement, wiec tez jest warto rozwazyc taka opcje, szczegolnie jesli jest to bardzo znana firma. Studia to jedna sprawa, ale po studiach zaczyna sie konkurencja przy ubieganiu sie o prace, wiec duzo tez zalezy od osobowosci. Powodzenia
![]() |
lucychix | Post #9 Ocena: 0 2015-05-10 18:17:38 (10 lat temu) |
Dzieki, choc nadchodzace referendum wprowadza wiele niepewnosci. Zwyciestwo Camerona troche mnie przeraza. Ja chce studiowac matematyke finasowa. Jesli chodzi o oceny to musi byc min 2:1 na dyplomie. No i jak City sie wyniesie do Frankfurtu to bede splacac ta pozyczka ale z Frankfurtu wlasnie.
[ Ostatnio edytowany przez: lucychix 10-05-2015 18:19 ] |