MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pożyczka studencka

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

lucychix

Post #1 Ocena: 0

2015-04-30 17:17:45 (10 lat temu)

lucychix

Kobieta

Z nami od: 29-04-2015

Sorrki, poprawka z Student Loan Company rano wprowadzil mnie w blad. Macie aplikowac jako EU student!!! i jak jestescie tu dluzej niz 3 lata to jak powyzej. Z tym ze akceptuja tylko i wylacznie oryginalne dokumanty czyli po statementy do banku trzeba isc. Przepraszam, ze wprowadzilam was w blad.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomezz

Post #2 Ocena: 0

2015-04-30 20:11:56 (10 lat temu)

tomezz

Mężczyzna

Z nami od: 27-05-2013

To co zaznzczysz w tej rybryce (EU albo Settled) nie ma znaczenia na to czy przyznaja Ci wszystko (grant lacznie z pozyczka).

Dokumenty mozna tez skladac na raty.

[ Ostatnio edytowany przez: tomezz 30-04-2015 20:13 ]

Do góry stronyOffline

lucychix

Post #3 Ocena: 0

2015-05-01 16:36:00 (10 lat temu)

lucychix

Kobieta

Jak zrobilam aplikacje jako UK to wyskoczylo mi ze mam dostarczyc residency status confirmation. Zadzwonilam do Student Loan i powiedzano mi ze mam aplikowac jako EU student a o maintenance loan i grant ubiegac sie EU student moze jesli mieszka w UK dluzej niz 3 lata przed rozpoczeciem kursu.
Skasowalam wiec pierwsza aplikacje i aplikowalam znowu jako EU i wyskoczylo mi ze mam dostarczyc tylko ID, wczesniej przy wypelnianiu formy w necie podalam adressy od 2012. Teraz czekam czy beda chcieli jakies dokumenty jeszcze?

Do góry stronyOffline

tomezz

Post #4 Ocena: 0

2015-05-01 20:23:51 (10 lat temu)

tomezz

Mężczyzna

Wiadomo ze musisz zaznaczyc odpowiednio, albo EU albo cos tam innego :) . Uwzglednilas w swoim pytaniu ze posiadasz status "migrant worker"? Jesli nie to mogl Ci odpowiedziec na tej zasadzie:

"..EU nationals who have been resident in the EEA will normally be eligible for the tuition fee loan only..."

A tu wstawka jesli jestes migrant worker, ktora nic nie mowi ze musisz mieszkac w UK 3 lata wstecz od rozpoczecia kursu:

EEA MIGRANT WORKERS
You may qualify for ‘Home’ fee status and the full Student Finance package (i.e. funding towards living costs as well as tuition fees) if you are an EEA migrant worker, or you are the spouse or child of an EEA migrant worker. This also applies to migrant workers from Switzerland. To qualify as a ‘migrant worker’ you must:

be a national of an EEA country or Switzerland; and,
have been ordinarily resident in the EEA or Switzerland for the 3 years immediately before 1 September 2014 for purposes other than mainly for full-time education; and,
be ordinarily resident in England and Wales on the first day of the first academic year of the course (1 September for courses commencing in Autumn);
have taken up work since moving to the UK; and
continue to work whilst studying

W Twoim przypadku i tak jest OK bo nawet jesli bys nie byla migrant worker to przebywasz tu wiecej niz 3 lata i w ten sposob mozesz aplikowac jako "home student".

Jesli zaznaczylas tam EU to dobrze jest tez zaznaczyc (o ile jest jakies pytanie o to w aplikacji) ze pracujesz w tym momencie. Z dokumentow beda chcieli info o Twoich zarobkach do jakiegos czasu wstecz.

Do góry stronyOffline

lucychix

Post #5 Ocena: 0

2015-05-02 00:21:19 (10 lat temu)

lucychix

Kobieta

Dzwonilam i kazali mi dolaczyc ta forme z zalacznikami
http://www.sfengland.slc.co.uk/media/886631/sf_uk_residency_information_form_1516_d.pdf

Ale w ostatecznosci jak im sie nie spodoba to moge zawsze zmienic aplikacje na migrant worker. Tylko troche paskudnie robia bo zakopuja to wszystko tak gleboko jak sie tylko da. Cel wiadomy.
Tylko ze nie ma czegos takiego na https://www.gov.uk/student-finance jak home student. Jest tylko UK lub EU student. Aplikowalam wiec jako EU a teraz dolaczam co powyzsze i zobaczymy jakie przeboje beda.

[ Ostatnio edytowany przez: lucychix 02-05-2015 00:26 ]

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2015-05-02 11:29:56 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tomezz

Post #7 Ocena: 0

2015-05-02 12:39:24 (10 lat temu)

tomezz

Mężczyzna

Cytat:

2015-05-02 00:21:19, lucychix napisał(a):
http://www.sfengland.slc.co.uk/media/886631/sf_uk_residency_information_form_1516_d.pdf

Ale w ostatecznosci jak im sie nie spodoba to moge zawsze zmienic aplikacje na migrant worker. Tylko troche paskudnie robia bo zakopuja to wszystko tak gleboko jak sie tylko da. Cel wiadomy.
Tylko ze nie ma czegos takiego na https://www.gov.uk/student-finance jak home student. Jest tylko UK lub EU student. Aplikowalam wiec jako EU a teraz dolaczam co powyzsze i zobaczymy jakie przeboje beda.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>lucychix</i> 02-05-2015 00:26 ]

Cytat:

2015-05-02 00:21:19, lucychix napisał(a):

[ Ostatnio edytowany przez: <i>lucychix</i> 02-05-2015 00:26 ]

Oni na podstawie tego co wpiszesz w aplikacji beda wiedzieli czy rozpatrywac Twoja aplikacje na zasadzie "migrant worker". Chyba ze teraz podzielili aplikacje, jesli mowisz ze zmienisz aplikacje na migrant worker, kiedys byla jedna aplikacja.

Co wpisalas w 2.5 i 2.6? Ja bym wspisal w jednym i drugim 'work'.

"home student" w tym kontekscie oznacza ze kwalifikujesz sie na mozliwosc aplikacji o calkowita pomoc finansowa tak samo jak rodowity brytyjczyk. Czlowiek z EU tez moze miec status "home student", np aplikacja kogos ze statusem migrant worker bedzie rozpatrywana na zasadzie "home student" i ta osoba nie musi przebywac tu 3 lata od wstecz od rozpoczecia kursu.

Eligibility for home student status:

European Economic Area and Swiss workers and their family members[edit]
On the first day of the first academic year of the course, to qualify as a home student, all of the following criteria must be fulfilled by the student:

Be a European Economic Area or Swiss citizen (who is not a British citizen) who is resident in the United Kingdom as a worker (employed, self-employed or a frontier worker (living in the UK but returning to his/her residence in an EEA state/Switzerland other than the UK at least once a week?)), or be the spouse or dependent direct descendent of such a person, or the self-sufficient direct descendent of such a person, or the dependent or self-sufficient direct descendent of such a person's spouse

Do góry stronyOffline

lucychix

Post #8 Ocena: 0

2015-05-02 13:05:01 (10 lat temu)

lucychix

Kobieta

Aplikowalam jako home student i wyszlo mi ze mam dostarczyc :
a) paszport wydany przez UK
b) biomteric UK ID
c) residency status confirmed by home office
Niestety powyzszych nie mam i poradzili mi zeby aplikowac jako EU student.
Teraz powiedzcie mi jak mozna zaaplikowc bez powyzszych dokumentow tego jako home student? Bo ja nie wiem. Dzwonilam tam i kazali mi aplikowac jako EU student z tym ze mam dolaczyc residency form z ich strony wraz z potwierdzeniem adressow za 3 lata. Jesli komus udalo sie aplikowac jako UK student z settled status bez dokumentow ktore zaznaczylam powyzje niech sie pochwali i mnie oswieci.

[ Ostatnio edytowany przez: lucychix 02-05-2015 13:08 ]

Do góry stronyOffline

lucychix

Post #9 Ocena: 0

2015-05-02 13:19:36 (10 lat temu)

lucychix

Kobieta

Tu zalaczam co jest w orginale ze strony www.sfengland.slc.co.uk/residency.aspx
Czyli:

"Providing Residency Information and Evidence

If you are an EU national you must complete a UK Residency Information Form to prove that you have been living in the UK for a full three years before the first day of the first academic year of your course.

You must tell us all of the UK addresses where you lived in those three years, and the dates when you lived there. You must also send evidence to show that you lived at each address for the whole of the period you tell us about on the form.

The dates you need to provide your addresses for depend on the date that your course starts. Use the table below to work out what dates you need to provide.

Date you start your course Your academic year start date The 3 year period you need to give addresses and evidence for
1 August 2015 until 31 December 2015 (inclusive) 1 September 2015 From 1 September 2012 – 1 September 2015
1 January 2016 until 31 March 2016 (inclusive) 1 January 2016 From 1 January 2013 – 1 January 2016
1 April 2016 until 30 June 2016 (inclusive) 1 April 2016 From 1 April 2013 – 1 April 2016
1 July 2016 until 31 July 2016 (inclusive) 1 July 2016 From 1 July 2013 – 1 July 2016
We will not pay you any student finance until you have sent us evidence which covers the full three year period before the first day of the first academic year of your course.

Before sending the form, make sure you sign and date the declaration on page 7.

You can get a copy of the UK Residency Information Form by clicking on this link: SFE UK Residency Information Form 2015/16"

Do góry stronyOffline

tomezz

Post #10 Ocena: 0

2015-05-02 14:40:57 (10 lat temu)

tomezz

Mężczyzna

Cytat:

2015-05-02 13:05:01, lucychix napisał(a):
Aplikowalam jako home student i wyszlo mi ze mam dostarczyc :
a) paszport wydany przez UK
b) biomteric UK ID
c) residency status confirmed by home office
Niestety powyzszych nie mam i poradzili mi zeby aplikowac jako EU student.
Teraz powiedzcie mi jak mozna zaaplikowc bez powyzszych dokumentow tego jako home student? Bo ja nie wiem. Dzwonilam tam i kazali mi aplikowac jako EU student z tym ze mam dolaczyc residency form z ich strony wraz z potwierdzeniem adressow za 3 lata. Jesli komus udalo sie aplikowac jako UK student z settled status bez dokumentow ktore zaznaczylam powyzje niech sie pochwali i mnie oswieci.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>lucychix</i> 02-05-2015 13:08 ]

Zaznaczylas UK a nie EU dlatego Ci to wyskoczylo. W Twoim przypadku musisz zaznaczyc EU. Po prostu skladasz jako EU bo nie masz paszportu brytyjskiego ale pozniej Twoja aplikacja moze byc rozpatrywana na zasadzie "home student", jesli spelniasz wymagane warunki do uzyskania statusu "home student". Jednym z nich jest posiadanie statusu migrant worker. Nie myl "home student" w tym kontekscie z czyms co odnosi sie np do obywatelstwa brytyjskiego. Informacja gdzie przebywalas 3 lata wstecz jest tez potrzebna nawet jesli zaznaczylas EU, bo musza np. w przypadku migrant worker wiedziec ze przez ostatnie 3 lata przebywalas w kraju nalezacym do EEA.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,