MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jaką szkołę secondary wybrać dla dziecka?

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

greta

Post #1 Ocena: 0

2013-06-29 22:55:28 (12 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

ja mysle ze w szkole mozesz zapytac czy sa inne polskie dzieci to ci naswietli lekko sytuacje czy w tej szkole sa mile nastawieni do obcokrajowcow czy lepiej omijac z daleka.
na mojej dzielnicy w high school nie ma zadnego polaka to mowi samo za siebie.
A-level to jest takie przygotowanie na studia po high school mozesz zostac i robic A-level albo isc do collegu.
nie martw sie tak bardzo,narazie corka jest w primary school,zapytaj pania do jakich szkol ida dzieci z jej klasy to ci powie gdzie idzie wiekszosc i moze warto sie tym zasugerowac.
u mojej corki prawie cala klasa poszla do tej samej szkoly.
moja corka byla jeszcze w primary school(year 11)kiedy przenieslismy sie na inna dzielnice i jezdzila autobusem(dalej jezdzi;).nie bylo zadnego problemu,dzieci ucza sie szybciej niz myslisz.popatrz na szkoly w swojej okolicy najpierw nie szukaj za daleko nie ma po co jak dziecko jest ambitne to da sobie rade wszedzie.
i jeszcze najlepsze jest to ze tutaj nikt nie zostaje na drugi rok w tej samej klasie.
ja na poczatku ukrywalam ten fakt przed moimi dziecmi zeby sie przylozyly ostro do nauki ale niestety jak tylko zaczely rozmawiac po angielsku to szybko dowiedzialy sie prawdy;)
aha i jesli ci moge cos polecic nie dawaj corki do klasy z polakami jesli jest taka mozliwosc bo to opozni jej nauke jezyka(wiem bo moja corka pierwszy rok byla z polakiem w klasie i zrobila znacznie mniejsze postepy niz moj syn dopiero w nastepnym roku kiedy ich rozdzielono zaczela naprawde uczyc sie angielskiego~(przedtem urzadzala sobie pogawedki po polsku z kolega z lawki;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2013-06-29 23:16:05 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Year 11 to akurat koniec szkoly, 16 -latki ;).
Poza tym puszczac 11-latke sama autobusem, zwlaszcza w nowym srodowisku, bez znajomosci jezyka, to duza przesada.

Do góry stronyOffline

gocha3099

Post #3 Ocena: 0

2013-06-30 14:09:28 (12 lat temu)

gocha3099

Kobieta

Z nami od: 29-06-2013

Cytat:

2013-06-29 22:55:28, greta napisał(a):
ja mysle ze w szkole mozesz zapytac czy sa inne polskie dzieci to ci naswietli lekko sytuacje czy w tej szkole sa mile nastawieni do obcokrajowcow czy lepiej omijac z daleka.
na mojej dzielnicy w high school nie ma zadnego polaka to mowi samo za siebie.
A-level to jest takie przygotowanie na studia po high school mozesz zostac i robic A-level albo isc do collegu.
nie martw sie tak bardzo,narazie corka jest w primary school,zapytaj pania do jakich szkol ida dzieci z jej klasy to ci powie gdzie idzie wiekszosc i moze warto sie tym zasugerowac.
u mojej corki prawie cala klasa poszla do tej samej szkoly.
moja corka byla jeszcze w primary school(year 11)kiedy przenieslismy sie na inna dzielnice i jezdzila autobusem(dalej jezdzi;).nie bylo zadnego problemu,dzieci ucza sie szybciej niz myslisz.popatrz na szkoly w swojej okolicy najpierw nie szukaj za daleko nie ma po co jak dziecko jest ambitne to da sobie rade wszedzie.
i jeszcze najlepsze jest to ze tutaj nikt nie zostaje na drugi rok w tej samej klasie.
ja na poczatku ukrywalam ten fakt przed moimi dziecmi zeby sie przylozyly ostro do nauki ale niestety jak tylko zaczely rozmawiac po angielsku to szybko dowiedzialy sie prawdy;)
aha i jesli ci moge cos polecic nie dawaj corki do klasy z polakami jesli jest taka mozliwosc bo to opozni jej nauke jezyka(wiem bo moja corka pierwszy rok byla z polakiem w klasie i zrobila znacznie mniejsze postepy niz moj syn dopiero w nastepnym roku kiedy ich rozdzielono zaczela naprawde uczyc sie angielskiego~(przedtem urzadzala sobie pogawedki po polsku z kolega z lawki;)

Tak wiem o tym , bo ona teraz nie ma polaka w klasie i lepiej jej idzie niż synowi który siedzi z polakiem w ławce i zamiast się uczyć to jego się pyta co pani powiedziała c robić i nic nie rozumie a mała już zaczęła przy Pani jemu tłumaczyć wieć wiem , że taki układ jest lepszy :-]

Do góry stronyOffline

gocha3099

Post #4 Ocena: 0

2013-06-30 14:11:07 (12 lat temu)

gocha3099

Kobieta

Z nami od: 29-06-2013

Cytat:

2013-06-29 23:16:05, karjo1 napisał(a):
Year 11 to akurat koniec szkoly, 16 -latki ;).
Poza tym puszczac 11-latke sama autobusem, zwlaszcza w nowym srodowisku, bez znajomosci jezyka, to duza przesada.

Mnie też to się nie widzi i dlatego pytam o możliwości szkół o dowóz , jeśli nie będzie to będę musiała latać z nią i po nią a jeszcze syn w primary i nie wiem jak to ogarnę czasowo :(

Do góry stronyOffline

dorota69

Post #5 Ocena: 0

2013-07-23 17:15:38 (12 lat temu)

dorota69

Kobieta

Z nami od: 23-07-2013

Witam.
jestem tu nowa i bardzo prosze o rade.W sierpni przyjezdzam z 11 letnim synem do Luton i czeka mnie szukanie szkoly dla dziecka.Szukam na forum jakiejs zyczliwej matki Polki,ktora mi podpowie jak sie do tego zabrac i poleci mi szkole.bardzo sie martwie ,bo mlody jest niesmialy.Bedziemy mieszkali w poblizu lotniska,Dziewczyny prosze bardzoooooooooooo,czekam na wasze rady.

Do góry stronyOffline

nana1234

Post #6 Ocena: 0

2013-08-26 03:15:28 (12 lat temu)

nana1234

Kobieta

Z nami od: 26-08-2013

Polecam szkołę SOUTHFIELDS COMMUNITY COLLEGE. Jest na obszarze Wandsworth . Moje corki uczesczaja do tej szkoly i sa bardzo zadowolone. Sa tam bardzo dobre warunki oraz szkola daje duzo do zaoferowania . Jesli dziecko nie zna jezyka angielskiego to nie problem , trafia wtedy do interional group i zaczyna naukę od podstaw . Nie zabraknie tez polskich rowiesnikow :) dodam ze właczony w nia jest owszem sixtform dla osob od 17 roku zycia do 19 :)

Do góry stronyOffline

semines

Post #7 Ocena: 0

2014-04-29 20:20:09 (11 lat temu)

semines

Kobieta

Z nami od: 29-04-2014

Witam, nie chce tworzyc nowego tematu..wiec pisze tu. Chodzi o to ze mam problem.. moj syn urodzil sie w lutym 1999.. mam problem do jakiej szkoly powinnam go poslac.. w tej chwili jest w drugiej klasie gimnazjum.. wdzieczna bylabym za podpowiedzi.. czy powinien cos tez zdawac.. w Anglii bedzie od sierpnia pozdrawiam

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2014-04-29 21:16:37 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

To bedzie year 11, najgorszy chyba z mozliwych okresow na zmiane szkoly, wiecej tu:
secondary school
i watki w 'Edukacji'.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 29-04-2014 21:17 ]

Do góry stronyOffline

semines

Post #9 Ocena: 0

2014-04-29 22:57:32 (11 lat temu)

semines

Kobieta

Z nami od: 29-04-2014

Dziekuje..:)