Cytat:
2013-07-03 17:42:46, Axiu1993 napisał(a):
co to jest VA? pierwszy raz sie z tym spotkalem. A pentester to (wedlug mnie) osoba ktora na zlecenie wlamuje sie gdzies, taki etyczny hacker.
Nie zrozum mnie zle pen testy sa latwe, poniewaz (jezeli cos zle rozumiem to nawroc mnie na wlasciwa droge) wystarczy umiec uzywac arsenalu na kalim oraz frame'a metasploit to jest max 2 lata nauki, a potem tylko doskonalenie, oraz takie kruczki jak wykozystywanie zrodel strony oraz google.
Dzieki za strone zapowiada sie fajnie

Vulnerability Assessmet - czyli nie ekslpojtujesz aktywnie dziur , VA sa duzo tansze niz pentesty. reportujesz dziury bazujac na wersjach czesto.
Masz racje co do pentestu, tylko:
1. Musisz rozumiec te wszystkie narzedzia (powinienes przynajmniej), narzedzie jest jak sama nazwa wskazuje tylko narzedziem tylko. Co Ci z sqlmap jak nie dziala on na wielu sqli. Podobnie xss, zautomatyzowanie tego jest praktycznie nie mozliwe.
2. podcas pentestu wykorzystujesz eksploity gotowe ale dobry pentester musi je rozumiec a czesto samemu musi sobie sam sobie go napisac.
3. Czesto musisz sobie napisac narzedzie do danej roboty. Nie kazdy pentest jest taki sam.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"