|
---|---|
Axiu1993 | Post #1 Ocena: 0 2013-06-24 18:11:38 (12 lat temu) |
Z nami od: 24-06-2013 Skąd: Prawdopodobnie Londyn |
Witam,
W tym roku mija mi 20 wiose oraz rozpoczynam studia na politechnice wroclawskiej kierunek computer science (informatyka) w jezyku angielskim (jako ze ucze sie dopiero 2 lata jezyka angielskiego nie zdecydowalem sie na studia w anglii, oraz troche przegapilem termin skladania dokumentow), ale do rzeczy. Chcialbym po skonczonym inrzynierze, przniesc sie do UK i zrobic tam Mastera, ale bez pracy sie nie obejdzie (oczywiscie chcialbym pracowac w zawodzie (programista Java/JEE)). Pojawia sie tez pytnie gdzie najlepiej? Myslalem o Londynie, ofert od ... duzo, a studia? Wynalazlem Imperiall College. Tylko teraz czy dam rade sie dostac? (gdzies znalazlem top 3 w UK), czy dam rade pogodzic to z praca?(utrzymac sie na studiach) moze ktos tam studiowal?? jakas alternatywa? planuje po 2 raku pojsc juz do pracy jako programista wiec bedzie 1-2 lata doswiadczenia. Warto robic certyfikaty ? czy jest wiekszy sens?, bo w Polsce nie patrza za bardzo na to. Do UK chcialem przeniesc sie na stale oczywiscie. Czekam na odpowiedzi i pozdrawim, Axel |
tomezz | Post #2 Ocena: 0 2013-07-02 23:26:59 (12 lat temu) |
Z nami od: 27-05-2013 Skąd: Londyn-Putney |
Witaj, w calej anglii jest sporo pracy jesli chodzi o programowanie. W Londynie na pewno dominuje sektor finansowy,investment banking,trading itp jesli chodzi np o core Java ale w londynie jest tez wieksza konkurencja w tym zawodzie niz poza. Imperial College to universytet z dobra reputacja, jesli chodzi o IT to jeden z najlepszych w uk i rankingu swiatowym tez. Oczywiscie uni of oxford albo cambridge sa w czolowce. Dobra reputacje tez ma university of southampton (jesli chodzi o IT to ma wyzsza pozycje w rankingu niz oxford i cambridge, przynajmniej mial 2-3 lata do tylu ale na pewno jest w top 10) albo King's College London ktory ogolnie jest w top 20 w rankingu swiatowym. To wszystko ladnie wyglada w cv i wyroznia z tlumu
![]() |
Axiu1993 | Post #3 Ocena: 0 2013-07-03 15:24:57 (12 lat temu) |
Dzieki za odpowiedz,
Powiem tak obecnie ucze sie springa, mysle ze do grudnia naucze sie rowniez XML, bo bez tego nie da rydy, nastepnie wezme sie za hibernate i w przyszlym roku poszukam pracy we wrocku w javaie, a moze proponujesz uczyc sie z czegos innego w czym jest wiecej pracy i lepsza przyszlosc? (wyjezdzajac jestem w stanie zrobic okolo 2 lata doswiadczenia (ale nie wiem czy doswiadcznie zdobyte w Polsce cokolwiek znaczy )) i na przezycie potrzebowal bym pensji okolo 20k/rok. Jeszcze niewiele umiem framework'i, wiec moze lepiej uczyc sie php (to jest proste (choc polubilem debugera), oraz nie wiem ja wyglada praca przy duzym projekcie przy dynapicznym typowaniu) duzo pracy zdalnej, ale pensja nizsza. Material na ocpjp ogarniam w 85% i nie wiem czy jest sens uczyc sie czegos innego. W C/C++ nie chcial bym pracowac (wykonczyl bym sie), to samo ruby, ale python jest przyjemny (wiec moze django?). Acha dodam, ze mam CCNA (sieciowy z cisco) certyfikat, ale pracy w sieciach z tego co patzylem jest malo i latwo ugrzazc w jakiejs szkole. Co mi doradzasz? Jakbys mial robic od nowa studia i potem isc do pracy, to w jakim kierunku bys poszedl?? Edit. mozliwe ze zrobie 1-2 lata przerwy pomiedzy inz w polsce i magistrem w UK na zdobycie doswiadczenia, a magistra musze zrobic bo ojcu objecalem xD wiesz palnelo sie za mlodu... [ Ostatnio edytowany przez: Axiu1993 03-07-2013 15:28 ] |
defcon1 | Post #4 Ocena: 0 2013-07-03 15:47:11 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Cytat: 2013-07-03 15:24:57, Axiu1993 napisał(a): Dzieki za odpowiedz, Powiem tak obecnie ucze sie springa, mysle ze do grudnia naucze sie rowniez XML, bo bez tego nie da rydy, nastepnie wezme sie za hibernate i w przyszlym roku poszukam pracy we wrocku w javaie, a moze proponujesz uczyc sie z czegos innego w czym jest wiecej pracy i lepsza przyszlosc? (wyjezdzajac jestem w stanie zrobic okolo 2 lata doswiadczenia (ale nie wiem czy doswiadcznie zdobyte w Polsce cokolwiek znaczy )) i na przezycie potrzebowal bym pensji okolo 20k/rok. Jeszcze niewiele umiem framework'i, wiec moze lepiej uczyc sie php (to jest proste (choc polubilem debugera), oraz nie wiem ja wyglada praca przy duzym projekcie przy dynapicznym typowaniu) duzo pracy zdalnej, ale pensja nizsza. Material na ocpjp ogarniam w 85% i nie wiem czy jest sens uczyc sie czegos innego. W C/C++ nie chcial bym pracowac (wykonczyl bym sie), to samo ruby, ale python jest przyjemny (wiec moze django?). Acha dodam, ze mam CCNA (sieciowy z cisco) certyfikat, ale pracy w sieciach z tego co patzylem jest malo i latwo ugrzazc w jakiejs szkole. Co mi doradzasz? Jakbys mial robic od nowa studia i potem isc do pracy, to w jakim kierunku bys poszedl?? Edit. mozliwe ze zrobie 1-2 lata przerwy pomiedzy inz w polsce i magistrem w UK na zdobycie doswiadczenia, a magistra musze zrobic bo ojcu objecalem xD wiesz palnelo sie za mlodu... [ Ostatnio edytowany przez: <i>Axiu1993</i> 03-07-2013 15:28 ] Pracy w sieciach jest sporo, tylko trzeba byc specem, jak we wszystkim. Pozatym troche dziwne pytanie. Rob co lubisz i co Cie pasjonuje. Generalnie uwazam ze praca w IT bez pasji do tego co sie robi to troche mija sie z celem. Poprobuj, zobacz co Cie kreci. Python jest przyjemny to prawda. Przyjemniejszy od Perla na pewno. Ruby tez nie jest zly tylko tak sobie z zapotrzebowaniem jest na dev'ow Ruby (tak mi sie zdaje przynajmniej) A jesli szukasz czegos "naj" to idz w IT security. Ciagle w powijakach w Europie jest ta branza a dzieje sie sporo i ssanie na specow w tej dziedzinie coraz wieksze, do tego chyba jedna z najciekawszych specjalizacji w IT :>. "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
Axiu1993 | Post #5 Ocena: 0 2013-07-03 16:18:45 (12 lat temu) |
![]() |
|
|
defcon1 | Post #6 Ocena: 0 2013-07-03 16:32:03 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-07-03 16:18:45, Axiu1993 napisał(a): ![]() To prawda w PL niewiele ofert na stanowiska infosec jest. Cytat: magista na pewno bede robil z tego zakresu ale chcaielm to robic hobbistycznie, bo byc tylko od pentestow to sie nie oplaca(mam wieksze ambicje) Oplaca sie i to bardzo. Co do ambicji to dobry pentest nie jest taki latwy. A ze sporo ludzi odpala nessusa i daje jego wyniki jako raport to inna sprawa. Cytat: , interesuje mnie wymyslanie algorytmow i ich optymalizacja zadanka w stylu codility (3 ostatnie certyfikaty sobie zrobilem tak o xD) programista chcailem byc tak do 40 lat, a potem przeniesc sie w strone bezpieczenstwa juz calkowice. Dobry koder jest cenny a dobry koder, ktory umie bezpiecznie programowac to juz rarytas ![]() Do tego na pewno latwiej jest sie przeniesc do infosec z programistycznym "background'em". Pamietaj tylko ze ludzie w infosec zaczynaja jak maja 7 lat ![]() "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
Axiu1993 | Post #7 Ocena: 0 2013-07-03 16:52:54 (12 lat temu) |
Cytat: To prawda w PL niewiele ofert na stanowiska infosec jest. W polsce wlasnie najwiecej jest ofert php.. java/jee jest niewiele, musialbym sie przeniesc do wawy jako it sec trudno sie zalapac do pracy, bo co jako progrmista to zrobie jakas aplikacje umieszcze na serverze i udostepnie, potem na rozmowie rekrutacyjnej tylko pokarze, a jako it sec nie da rady, pozostaja certyfikaty ale tych jest zaledwie kilka (wartych robienia), ale raczej dla doswiadczonych ... . Cytat: Oplaca sie i to bardzo. Co do ambicji to dobry pentest nie jest taki latwy. A ze sporo ludzi odpala nessusa i daje jego wyniki jako raport to inna sprawa. powiem tak pentest jest latwy, ja chcialbym sam pisac exploity, i byc naprawde specem, ale 100% bezpieczenstwa jest niemozliwe, tak wiec luzie (przynajmniej w PL) wychodza z zalozenia, ze po co. Cytat: Dobry koder jest cenny a dobry koder, ktory umie bezpiecznie programowac to juz rarytas ![]() Do tego na pewno latwiej jest sie przeniesc do infosec z programistycznym "background'em". Pamietaj tylko ze ludzie w infosec zaczynaja jak maja 7 lat ![]() tak to prawda gdy ja mialem 7 lat to chcialem, ale w szkole niemiecki po polsku nic ciekawego nie bylo. Potem w czasie liceum napalilem sie na ekonomie, jest to latwe ale o prace w tym ciezko a na gielde nie mam kapitalu. Algielskiego ucze sie od 2 lat obecnie poziom b2, informatylki od roku wiec motywacja jest xD z programowania najbardziej lubie myslenie, nie chce byc koderem, chce byc programista jakies sugetie moze inna dziedzina, jakis architekt? jak z praca w tym [ Ostatnio edytowany przez: Axiu1993 03-07-2013 16:55 ] |
defcon1 | Post #8 Ocena: 0 2013-07-03 17:25:13 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-07-03 16:52:54, Axiu1993 napisał(a): powiem tak pentest jest latwy, ja chcialbym sam pisac exploity, i byc naprawde specem Mysle ze mylisz pentest z VA. Jesli pentesty sa dla Ciebie latwe to nie zastanawiaj sie nad studiami tylko aplikuj w UK na oferty dla senior pentesterow za min 50k rocznie na start. Cytat: ale 100% bezpieczenstwa jest niemozliwe, tak wiec luzie (przynajmniej w PL) wychodza z zalozenia, ze po co. Nie do konca tak jest. A co do ofert to sa takie stanowiska tylko ze niewiele. Jednym z powodow jest to ze miedzynarodowe korporacje maja od tego teamy w innych krajach(miedzy innymi) UK. Choc znam kika osob pracujacych na takich stanowiskach w bankach w PL. BTW jak chcesz sie pobawic to zajrzyj tutaj "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
tomezz | Post #9 Ocena: 0 2013-07-03 17:37:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 27-05-2013 Skąd: Londyn-Putney |
Cytat: 2013-07-03 15:24:57, Axiu1993 napisał(a): Dzieki za odpowiedz, Powiem tak obecnie ucze sie springa, mysle ze do grudnia naucze sie rowniez XML, bo bez tego nie da rydy, nastepnie wezme sie za hibernate i w przyszlym roku poszukam pracy we wrocku w javaie, a moze proponujesz uczyc sie z czegos innego w czym jest wiecej pracy i lepsza przyszlosc? (wyjezdzajac jestem w stanie zrobic okolo 2 lata doswiadczenia (ale nie wiem czy doswiadcznie zdobyte w Polsce cokolwiek znaczy )) i na przezycie potrzebowal bym pensji okolo 20k/rok. Jeszcze niewiele umiem framework'i, wiec moze lepiej uczyc sie php (to jest proste (choc polubilem debugera), oraz nie wiem ja wyglada praca przy duzym projekcie przy dynapicznym typowaniu) duzo pracy zdalnej, ale pensja nizsza. Material na ocpjp ogarniam w 85% i nie wiem czy jest sens uczyc sie czegos innego. W C/C++ nie chcial bym pracowac (wykonczyl bym sie), to samo ruby, ale python jest przyjemny (wiec moze django?). Acha dodam, ze mam CCNA (sieciowy z cisco) certyfikat, ale pracy w sieciach z tego co patzylem jest malo i latwo ugrzazc w jakiejs szkole. Co mi doradzasz? Jakbys mial robic od nowa studia i potem isc do pracy, to w jakim kierunku bys poszedl?? Edit. mozliwe ze zrobie 1-2 lata przerwy pomiedzy inz w polsce i magistrem w UK na zdobycie doswiadczenia, a magistra musze zrobic bo ojcu objecalem xD wiesz palnelo sie za mlodu... [ Ostatnio edytowany przez: <i>Axiu1993</i> 03-07-2013 15:28 ] Zalezy wlasnie jaka sobie sciezke obierzesz i co tak naprawde dla ciebie wydaje sie ciekawsze, czy front-end development czy server-side, czy bardziej pod web development, czy moze bardziej cos podchodzacego pod scientific programming itd.... We wszystkim tym bedzie kasa. Java jest jezykiem numerem 1, nie zaniknie na pewno szybko i bedzie caly czas na topie (chyba ze java developerzy w koncu cos spartacza ![]() |
Axiu1993 | Post #10 Ocena: 0 2013-07-03 17:42:46 (12 lat temu) |
co to jest VA? pierwszy raz sie z tym spotkalem. A pentester to (wedlug mnie) osoba ktora na zlecenie wlamuje sie gdzies, taki etyczny hacker.
Nie zrozum mnie zle pen testy sa latwe, poniewaz (jezeli cos zle rozumiem to nawroc mnie na wlasciwa droge) wystarczy umiec uzywac arsenalu na kalim oraz frame'a metasploit to jest max 2 lata nauki, a potem tylko doskonalenie, oraz takie kruczki jak wykozystywanie zrodel strony oraz google. Dzieki za strone zapowiada sie fajnie ![]() Edit. Potym co napisal tomezz Dzieki, czyli postawie na jave, Springa sie ucze ale nie widze w tym wiekszego sensu, prosciej bym napisal to w normalnej javie, moze przy duzych projektach ma to znaczenie, albo przy AOP sie nawroce, hibernate - przydaje sie Nic to, czyli pozostaje uczyc sie framework'ow i za rok szukac doswiadczenia tak zeby wyjezdzajac miec okolo 2 lat dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam Axel [ Ostatnio edytowany przez: Axiu1993 03-07-2013 17:55 ] |