MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Studia/Praca | Rada/Pomoc

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Axiu1993

Post #1 Ocena: 0

2013-06-24 18:11:38 (12 lat temu)

Axiu1993

Mężczyzna

Z nami od: 24-06-2013

Witam,
W tym roku mija mi 20 wiose oraz rozpoczynam studia na politechnice wroclawskiej kierunek computer science (informatyka) w jezyku angielskim (jako ze ucze sie dopiero 2 lata jezyka angielskiego nie zdecydowalem sie na studia w anglii, oraz troche przegapilem termin skladania dokumentow), ale do rzeczy.

Chcialbym po skonczonym inrzynierze, przniesc sie do UK i zrobic tam Mastera, ale bez pracy sie nie obejdzie (oczywiscie chcialbym pracowac w zawodzie (programista Java/JEE)). Pojawia sie tez pytnie gdzie najlepiej? Myslalem o Londynie, ofert od ... duzo, a studia? Wynalazlem Imperiall College. Tylko teraz czy dam rade sie dostac? (gdzies znalazlem top 3 w UK), czy dam rade pogodzic to z praca?(utrzymac sie na studiach) moze ktos tam studiowal?? jakas alternatywa? planuje po 2 raku pojsc juz do pracy jako programista wiec bedzie 1-2 lata doswiadczenia. Warto robic certyfikaty ? czy jest wiekszy sens?, bo w Polsce nie patrza za bardzo na to. Do UK chcialem przeniesc sie na stale oczywiscie.
Czekam na odpowiedzi i pozdrawim,
Axel

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomezz

Post #2 Ocena: 0

2013-07-02 23:26:59 (12 lat temu)

tomezz

Mężczyzna

Z nami od: 27-05-2013

Witaj, w calej anglii jest sporo pracy jesli chodzi o programowanie. W Londynie na pewno dominuje sektor finansowy,investment banking,trading itp jesli chodzi np o core Java ale w londynie jest tez wieksza konkurencja w tym zawodzie niz poza. Imperial College to universytet z dobra reputacja, jesli chodzi o IT to jeden z najlepszych w uk i rankingu swiatowym tez. Oczywiscie uni of oxford albo cambridge sa w czolowce. Dobra reputacje tez ma university of southampton (jesli chodzi o IT to ma wyzsza pozycje w rankingu niz oxford i cambridge, przynajmniej mial 2-3 lata do tylu ale na pewno jest w top 10) albo King's College London ktory ogolnie jest w top 20 w rankingu swiatowym. To wszystko ladnie wyglada w cv i wyroznia z tlumu :) ale tak naprawde zalezy od osobowosci,sily przebicia i doswiadczenia. Osobiscie mialem okazje robic masters na southampton i king's college london ale w ostatecznosci wybralem od razu prace ze wzgledu na zdobycie doswiadczenia i nie zaluje bo to sie liczy najbardziej. Certyfikaty sa dobre zeby potwierdzic ze jestes zaakualizowany z ostatnimi technologiami itp. i dobre sa one w szczegolnosci dla "graduates" ale przede wszystkim liczy sie doswiadczenie. W jave np dobrze jest w tym wypadku miec OCJP (stare SCJP) i kontunuacje tego ale jak napisalem pracodawca patrzy glownie na doswiadczenie. Na topie sa tez caly czas frameworki Spring i Hibernate a terazniejszoscia i przyszloscia cloud computing i na to tez jest coraz wieksze zapotrzebowanie w IT

Do góry stronyOffline

Axiu1993

Post #3 Ocena: 0

2013-07-03 15:24:57 (12 lat temu)

Axiu1993

Mężczyzna

Dzieki za odpowiedz,
Powiem tak obecnie ucze sie springa, mysle ze do grudnia naucze sie rowniez XML, bo bez tego nie da rydy, nastepnie wezme sie za hibernate i w przyszlym roku poszukam pracy we wrocku w javaie, a moze proponujesz uczyc sie z czegos innego w czym jest wiecej pracy i lepsza przyszlosc? (wyjezdzajac jestem w stanie zrobic okolo 2 lata doswiadczenia (ale nie wiem czy doswiadcznie zdobyte w Polsce cokolwiek znaczy )) i na przezycie potrzebowal bym pensji okolo 20k/rok. Jeszcze niewiele umiem framework'i, wiec moze lepiej uczyc sie php (to jest proste (choc polubilem debugera), oraz nie wiem ja wyglada praca przy duzym projekcie przy dynapicznym typowaniu) duzo pracy zdalnej, ale pensja nizsza. Material na ocpjp ogarniam w 85% i nie wiem czy jest sens uczyc sie czegos innego. W C/C++ nie chcial bym pracowac (wykonczyl bym sie), to samo ruby, ale python jest przyjemny (wiec moze django?). Acha dodam, ze mam CCNA (sieciowy z cisco) certyfikat, ale pracy w sieciach z tego co patzylem jest malo i latwo ugrzazc w jakiejs szkole.
Co mi doradzasz? Jakbys mial robic od nowa studia i potem isc do pracy, to w jakim kierunku bys poszedl??

Edit. mozliwe ze zrobie 1-2 lata przerwy pomiedzy inz w polsce i magistrem w UK na zdobycie doswiadczenia, a magistra musze zrobic bo ojcu objecalem xD wiesz palnelo sie za mlodu...

[ Ostatnio edytowany przez: Axiu1993 03-07-2013 15:28 ]

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #4 Ocena: 0

2013-07-03 15:47:11 (12 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Cytat:

2013-07-03 15:24:57, Axiu1993 napisał(a):
Dzieki za odpowiedz,
Powiem tak obecnie ucze sie springa, mysle ze do grudnia naucze sie rowniez XML, bo bez tego nie da rydy, nastepnie wezme sie za hibernate i w przyszlym roku poszukam pracy we wrocku w javaie, a moze proponujesz uczyc sie z czegos innego w czym jest wiecej pracy i lepsza przyszlosc? (wyjezdzajac jestem w stanie zrobic okolo 2 lata doswiadczenia (ale nie wiem czy doswiadcznie zdobyte w Polsce cokolwiek znaczy )) i na przezycie potrzebowal bym pensji okolo 20k/rok. Jeszcze niewiele umiem framework'i, wiec moze lepiej uczyc sie php (to jest proste (choc polubilem debugera), oraz nie wiem ja wyglada praca przy duzym projekcie przy dynapicznym typowaniu) duzo pracy zdalnej, ale pensja nizsza. Material na ocpjp ogarniam w 85% i nie wiem czy jest sens uczyc sie czegos innego. W C/C++ nie chcial bym pracowac (wykonczyl bym sie), to samo ruby, ale python jest przyjemny (wiec moze django?). Acha dodam, ze mam CCNA (sieciowy z cisco) certyfikat, ale pracy w sieciach z tego co patzylem jest malo i latwo ugrzazc w jakiejs szkole.
Co mi doradzasz? Jakbys mial robic od nowa studia i potem isc do pracy, to w jakim kierunku bys poszedl??

Edit. mozliwe ze zrobie 1-2 lata przerwy pomiedzy inz w polsce i magistrem w UK na zdobycie doswiadczenia, a magistra musze zrobic bo ojcu objecalem xD wiesz palnelo sie za mlodu...

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Axiu1993</i> 03-07-2013 15:28 ]

Pracy w sieciach jest sporo, tylko trzeba byc specem, jak we wszystkim. Pozatym troche dziwne pytanie. Rob co lubisz i co Cie pasjonuje. Generalnie uwazam ze praca w IT bez pasji do tego co sie robi to troche mija sie z celem. Poprobuj, zobacz co Cie kreci. Python jest przyjemny to prawda. Przyjemniejszy od Perla na pewno. Ruby tez nie jest zly tylko tak sobie z zapotrzebowaniem jest na dev'ow Ruby (tak mi sie zdaje przynajmniej) A jesli szukasz czegos "naj" to idz w IT security. Ciagle w powijakach w Europie jest ta branza a dzieje sie sporo i ssanie na specow w tej dziedzinie coraz wieksze, do tego chyba jedna z najciekawszych specjalizacji w IT :>.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Axiu1993

Post #5 Ocena: 0

2013-07-03 16:18:45 (12 lat temu)

Axiu1993

Mężczyzna

:) Na poczatku myslalem o IT sec, ale to chyba troche za duzy temat jak dla mnie (trzeba ogarniac wszystko - sieci, java, php, ...) i duzo wiecej, a i tak nie wyeliminuje sie czynnika ludzkiego. We wrocku i ogolnie w Polsce pracy w tym jest malo (albo ja nie umiem szukac) tak wiec o praktyki ciezko, magista na pewno bede robil z tego zakresu ale chcaielm to robic hobbistycznie, bo byc tylko od pentestow to sie nie oplaca(mam wieksze ambicje), interesuje mnie wymyslanie algorytmow i ich optymalizacja zadanka w stylu codility (3 ostatnie certyfikaty sobie zrobilem tak o xD) programista chcailem byc tak do 40 lat, a potem przeniesc sie w strone bezpieczenstwa juz calkowice.

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #6 Ocena: 0

2013-07-03 16:32:03 (12 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Cytat:

2013-07-03 16:18:45, Axiu1993 napisał(a):
:) Na poczatku myslalem o IT sec, ale to chyba troche za duzy temat jak dla mnie (trzeba ogarniac wszystko - sieci, java, php, ...) i duzo wiecej, a i tak nie wyeliminuje sie czynnika ludzkiego. We wrocku i ogolnie w Polsce pracy w tym jest malo (albo ja nie umiem szukac) tak wiec o praktyki ciezko,

To prawda w PL niewiele ofert na stanowiska infosec jest.

Cytat:

magista na pewno bede robil z tego zakresu ale chcaielm to robic hobbistycznie, bo byc tylko od pentestow to sie nie oplaca(mam wieksze ambicje)

Oplaca sie i to bardzo. Co do ambicji to dobry pentest nie jest taki latwy. A ze sporo ludzi odpala nessusa i daje jego wyniki jako raport to inna sprawa.

Cytat:

, interesuje mnie wymyslanie algorytmow i ich optymalizacja zadanka w stylu codility (3 ostatnie certyfikaty sobie zrobilem tak o xD) programista chcailem byc tak do 40 lat, a potem przeniesc sie w strone bezpieczenstwa juz calkowice.

Dobry koder jest cenny a dobry koder, ktory umie bezpiecznie programowac to juz rarytas :) nie czesto sie zdarza.
Do tego na pewno latwiej jest sie przeniesc do infosec z programistycznym "background'em". Pamietaj tylko ze ludzie w infosec zaczynaja jak maja 7 lat :)
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Axiu1993

Post #7 Ocena: 0

2013-07-03 16:52:54 (12 lat temu)

Axiu1993

Mężczyzna

Cytat:

To prawda w PL niewiele ofert na stanowiska infosec jest.

W polsce wlasnie najwiecej jest ofert php.. java/jee jest niewiele, musialbym sie przeniesc do wawy jako it sec trudno sie zalapac do pracy, bo co jako progrmista to zrobie jakas aplikacje umieszcze na serverze i udostepnie, potem na rozmowie rekrutacyjnej tylko pokarze, a jako it sec nie da rady, pozostaja certyfikaty ale tych jest zaledwie kilka (wartych robienia), ale raczej dla doswiadczonych ... .
Cytat:

Oplaca sie i to bardzo. Co do ambicji to dobry pentest nie jest taki latwy. A ze sporo ludzi odpala nessusa i daje jego wyniki jako raport to inna sprawa.

powiem tak pentest jest latwy, ja chcialbym sam pisac exploity, i byc naprawde specem, ale 100% bezpieczenstwa jest niemozliwe, tak wiec luzie (przynajmniej w PL) wychodza z zalozenia, ze po co.
Cytat:

Dobry koder jest cenny a dobry koder, ktory umie bezpiecznie programowac to juz rarytas :) nie czesto sie zdarza.
Do tego na pewno latwiej jest sie przeniesc do infosec z programistycznym "background'em". Pamietaj tylko ze ludzie w infosec zaczynaja jak maja 7 lat :)

tak to prawda gdy ja mialem 7 lat to chcialem, ale w szkole niemiecki po polsku nic ciekawego nie bylo. Potem w czasie liceum napalilem sie na ekonomie, jest to latwe ale o prace w tym ciezko a na gielde nie mam kapitalu. Algielskiego ucze sie od 2 lat obecnie poziom b2, informatylki od roku wiec motywacja jest xD z programowania najbardziej lubie myslenie, nie chce byc koderem, chce byc programista jakies sugetie moze inna dziedzina, jakis architekt? jak z praca w tym

[ Ostatnio edytowany przez: Axiu1993 03-07-2013 16:55 ]

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #8 Ocena: 0

2013-07-03 17:25:13 (12 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Cytat:

2013-07-03 16:52:54, Axiu1993 napisał(a):
powiem tak pentest jest latwy, ja chcialbym sam pisac exploity, i byc naprawde specem

Mysle ze mylisz pentest z VA. Jesli pentesty sa dla Ciebie latwe to nie zastanawiaj sie nad studiami tylko aplikuj w UK na oferty dla senior pentesterow za min 50k rocznie na start.

Cytat:

ale 100% bezpieczenstwa jest niemozliwe, tak wiec luzie (przynajmniej w PL) wychodza z zalozenia, ze po co.

Nie do konca tak jest. A co do ofert to sa takie stanowiska tylko ze niewiele. Jednym z powodow jest to ze miedzynarodowe korporacje maja od tego teamy w innych krajach(miedzy innymi) UK. Choc znam kika osob pracujacych na takich stanowiskach w bankach w PL.

BTW jak chcesz sie pobawic to zajrzyj tutaj

Do góry stronyOffline

Strona WWW

tomezz

Post #9 Ocena: 0

2013-07-03 17:37:22 (12 lat temu)

tomezz

Mężczyzna

Z nami od: 27-05-2013

Cytat:

2013-07-03 15:24:57, Axiu1993 napisał(a):
Dzieki za odpowiedz,

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Axiu1993</i> 03-07-2013 15:28 ]

Zalezy wlasnie jaka sobie sciezke obierzesz i co tak naprawde dla ciebie wydaje sie ciekawsze, czy front-end development czy server-side, czy bardziej pod web development, czy moze bardziej cos podchodzacego pod scientific programming itd.... We wszystkim tym bedzie kasa. Java jest jezykiem numerem 1, nie zaniknie na pewno szybko i bedzie caly czas na topie (chyba ze java developerzy w koncu cos spartacza :p w co watpie). Znajomosc samej javy zreszta tez nie wystarcza, trzeba znac narzedzia frameworki itp.. Jesli chodzi o kase to np ale oczywiscie nie wylacznie, duze pieniadze dostaja java developerzy w sektorze finansowym (tutaj szczegolnie wymagane jest core Java czasem java+scala itp). UK daje duze mozliwosci rozwoju osobom ambitnym i jest caly szereg sektorow do wyboru czy to finanse, transport, security itd.. PHP to juz web development i jak w tym bedziesz zdobywal doswiadczenie to przypuszczam ze pociagnie cie to bardziej w tym kierunku.Ja osoboscie tez robilem wczesniej web development.Developerzy php z dlugoletnim doswiadczeniem tez dostaja dobre stawki ale zapotrzebowanie na to nie jest tak wielkie jak na java developerow. Bycie developerem to tez nie tylko ciagle siedzenie za komputerem i wymagana jest dobra komunikatywnosc z klientem itp. - kazda firma dobiera ludzi tak by pasowali do calej druzyny. U nas np ostatnio byl czlowiek na interview (chinczyk), szef powiedzial ze mial dobre zdolnosci techniczne itp ale jednak cos bylo nie tak w sposobie komunikowania sie z nim. W polsce panuje inny zwyczaj niz tutaj jesli chodzi o kwalifikacje. W Polsce musisz zwykle posiadac tytul magistra lub inzyniera (4 lata studiow) bo z licencjatem masz malutkie szanse na prace nie wspominajac juz o wynagrodzeniu. Tutaj kazde studia trwaja 3 lata i wystarczaja jako wyksztalcenie wyzsze ktore sie liczy. Robienie masters jest dodatkowe tutaj i w wielu przypadkach nie koniecznie potrzebne do pracy ktora chcesz robic.System nauki tez jest inny bo UK produkuje ludzi specjalisujacych sie w "waskich" dziedzinach. Czyli np jak studiujesz software engineering to bedziesz studiowal tylko to co z tym zwiazane i sam sobie wybieral w wielu przypadkach moduly ktore chcesz studiowac. W Poslce jak studiujesz np budownictwo to jeszcze dadza ci do nauki ekonomie, socjologie a nawet psychologie :D. Ogolnie polacy ciesza sie dobra reputacja jesli chodzi o matme fizyke czy chemie i osobiscie popieram tez nauke w polsce jesli chodzi o te przedmioty.Jako programista,developer wcale nie musisz posiadac magistra i w wiekszosci nie jest to zadnym atutem w procesie rekrutacji tutaj w tej dziedzinie jako ze liczy sie bardziej doswiadczenie ktore mozesz zdobyc przez ten rok czy 2 lata studiow masters. Ale tez robienie masters nie jest na pewno zadna strata czasu i zawsze ladnie wyglada w cv :D . Pamietaj tez ze studia tutaj nie sa za darmo, chyba ze w szkocji a na masters degree rzad angielski nie daje pozyczek studenckich ale za to mozesz zaaplikowac o tzw. studenships/scholarships (wiecej wiadomosci na ten temat w google). Do tego masz tez opcje jak chesz pojsc na industrial placement w czasie studiow czyli staz, czasem malo platny ale zawsze dodaje do cv doswiadczenie i w wielu przypadkach firmy daja pozniej oferty pracy na stale tym osobom po zakonczeniu studiow. W mojej firmie np kazdy kto byl na stazu dostal pozniej oferte. Sproboj tez wyjechac z erasmusa np jesli bedziesz mial taka opcje na politechnice we wrocku itp. Odpowiadajac na pytanie czy proponuje uczyc sie czegos innego za co jest wiecej kasy to to czego sie uczysz teraz czyli spring, hibernate jest w sam raz.Sporym atutem by bylo w twoim przyadku gdybys zbudowal sobie troche doswiadczenia w tym a nie jedynie wlasna wiedze, wtedy juz z gorki.Do tego znajomosc serwerow tomcat,jboss czy glassfish to tez atut.Universytet w polsce tutaj moze miec male znaczenie ale jesli pytasz o znaczenie doswiadczenia zdobytego w polsce to odpowiedz brzmi tak (chociaz zdobyte tutaj bardziej). Akurat w tym sektorze ma to znaczenie szczegolnie w miedzynarodowych projektach a agencje rekrutacyjne tutaj nawet pomagaja z relokacja itp, firmy oferuja rozmowy przez skype itp. Jesli chodzi o mnie to ja akurat tez specjalizuje sie w javie i wybralbym sciezka taka jaka przeszedlem..konczylem tu studia i moim celem bylo wlasnie zdobycie pracy w tym.Po skonczonych studiach tak jak wspomnialem mialem fajne mozliwosci wyboru kontynuacji nauki ale zdecydowalem sie na prace od razu w ostatecznosci. Czytalem nie raz na forach jak ludzie ktorzy pokonczyli phd musieli pozniej nadrabiac doswiadczeniem techicznym do ludzi ktorzy skonczyli bsc, bo ci po 3 latach mieli dobre doswiadczenie techniczne w roznych firmach a jak sie studiuje phd to jest bardziej strona akademicka tez ale nie mozna powiedziec tez ze nie ma sensu robic masters albo doktorat bo to na pewno sie tez liczy w zaleznosci od tego jaka sie sciezke chce obrac.

Do góry stronyOffline

Axiu1993

Post #10 Ocena: 0

2013-07-03 17:42:46 (12 lat temu)

Axiu1993

Mężczyzna

co to jest VA? pierwszy raz sie z tym spotkalem. A pentester to (wedlug mnie) osoba ktora na zlecenie wlamuje sie gdzies, taki etyczny hacker.
Nie zrozum mnie zle pen testy sa latwe, poniewaz (jezeli cos zle rozumiem to nawroc mnie na wlasciwa droge) wystarczy umiec uzywac arsenalu na kalim oraz frame'a metasploit to jest max 2 lata nauki, a potem tylko doskonalenie, oraz takie kruczki jak wykozystywanie zrodel strony oraz google.
Dzieki za strone zapowiada sie fajnie :)

Edit. Potym co napisal tomezz
Dzieki, czyli postawie na jave, Springa sie ucze ale nie widze w tym wiekszego sensu, prosciej bym napisal to w normalnej javie, moze przy duzych projektach ma to znaczenie, albo przy AOP sie nawroce, hibernate - przydaje sie
Nic to, czyli pozostaje uczyc sie framework'ow i za rok szukac doswiadczenia tak zeby wyjezdzajac miec okolo 2 lat
dzieki za odpowiedzi,
pozdrawiam Axel

[ Ostatnio edytowany przez: Axiu1993 03-07-2013 17:55 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,