|
|
---|---|
piotr1990 | Post #1 Ocena: 0 2013-06-23 22:09:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-05-2013 Skąd: Morecambe |
Witam!
Chciałbym dokonać nostryfikacji dyplomu zawodówki. Obecnie kończę ESOL i prawdopodobnie będę musiał iść na GSSE czy jakoś tak ale chciałbym to jakoś pominąć. Nie widzi mi się uczyć jeszcze 2 lata angielskiego tym bardziej że angielski znam. Chciałbym iść na jakiś Collage z informatyki, elektroniki czy coś w kierunku psychologii może. I się zastanawiam czy po nostryfikacji dyplomu z zawodówki będę mógł pominąć te GSSE. Co prawda moje wykształcenie nie ma nic wspólnego z tym co chciałbym w życiu robić dlatego chciałbym sie przekwalifikować. |
Dangerous__girl | Post #2 Ocena: 0 2013-06-23 22:45:23 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
roznie ludzie mowia, bo niby gcse to tak jak egzaminy gimnazjalne. ale.... u mnie w szkole powiedzieli, ze musze miec gcse. ale tez powiedziano ze jak mam polska mature to jej wyniki moge przeslac to naric i wtedy oni mi odesla wszystko przelozone na angielskie wyniki gcse, niestety nie wydaje mi sie aby zawodowka byla tak liczona. aha i jeszcze jedno do rozpoczecia kursu nie potrzebujesz gcse, ja np teraz skonczylam level 2, i od wrzesnia level 3 accounting, i rowniez od wrzesnia zacznam gcse english i math, kurs trwa rok, bo podobno level 4 accounting to juz deegre i tam musze przedstawic im wyniki z gcse.
[ Ostatnio edytowany przez: Dangerous__girl 23-06-2013 22:51 ] |
piotr1990 | Post #3 Ocena: 0 2013-06-23 22:50:29 (12 lat temu) |
bo już sam nie wiem jak to jest. Już nawet słyszałem historie o chłopaku co poszedł po zawodówce na studia w UK.
Tak moge posłać tam polski dyplom do NARIC czy pierw musi go tłumacz przysięgły przetłumaczyć? [ Ostatnio edytowany przez: piotr1990 23-06-2013 22:52 ] |
Dangerous__girl | Post #4 Ocena: 0 2013-06-23 22:53:44 (12 lat temu) |
tak mozna, tez mi tu ktos napisal, ze jak jestes juz w jakims tam wieku to nie musisz. ale co szkola to wymagania jak to mowia...
|
Dangerous__girl | Post #5 Ocena: 0 2013-06-23 22:56:59 (12 lat temu) |
glowy nie dam uciac za to, ale raczej nie. a papiery zawsze warto przetlumaczyc w naric, zawsze w razie W masz jeden papier wiecej.
|
|
|
piotr1990 | Post #6 Ocena: 0 2013-06-27 20:17:43 (12 lat temu) |
A orientujesz się ile czasu trwa taka nostratyfikacja?
|
Dar123 | Post #7 Ocena: +1 2013-06-27 21:13:17 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-10-2008 Skąd: London |
Tłumaczysz dyplom u tłumacza przysięgłego - kila funtów za stronę / kilkanaście za dokument.
!! Nie potrzeba żadnego notarialnego potwierdzenia - nie dać się naciągnąć. Idziesz na stronę NARIC Rozpoczynasz proces Nostryfikacji - otrzymujesz numer sprawy W trakcie procesu wpisujesz tylko rodzaj szkoły, kraj i jakieś takie pierdołki z dyplomu lub świadectwa... Płacisz £46.00 + VAT* (£55.20) funtów on line Wysyłasz do nich list z KOPIĄ świadectwa/dyplomu + tłumaczenie + jakieś pismo przewodnie gdzie podajesz ten otrzymany na początku numer sprawy. !!Ważne .. nie ma znaczenie ile świadectw/dyplomów nostryfikujesz ... możesz więcej niż jeden - najlepiej co masz ( kursy się nie liczą ) Czekasz 10-15 dni - i dostajesz do domu dokument z tym czemu odpowiadają twoje wysłane dokumenty w UK. Jak przyjdą papierki to zapytają się ciebie czy chcesz jeszcze certyfikat do tego co dostałeś .. . za każdy ok 24 funty Ponadto masz ok pol roku żeby prosić ich o jakieś poprawki jak coś nie jest tak jak powinno być. Czasami się im zdarza .... kolega wysłał świadectwo technikum i dostał NVQ lvl 2 a powinno być NVQ lvl 3 .. napisał i poprawili. Co jeszcze .. adres na stronę NARIC: NARIC adres strony - cześć z cenami Obecnie powinno się otrzymać następujące odpowiedniki w N/SVQ: Zawodówka: N/SVQ lvl 2 Szkoła średnia (liceum): (tu nie jestem pewien chyba zależny czy z maturą czy bez) - GCE / GCSE (*z wyłączeniem języka angielskiego) Technikum: N/SVQ lvl 3 inżynier: Bachelor of ... degree standard odpowiadający też N/SVQ lvl 4 Magister: Master degree odpowiadający też N/SVQ lvl 5 ps. Dzięki procesowi Bolońskiemu (spotykają się w unii co 4 lata i debatują jak najlepiej porównywać dokumenty uczelni z różnych krajów) - następują ciągle małe zmiany. Kilka lat temu nostryfikowałem inżyniera i dostałem: BTEC/SQA Higher National Diploma(HND) standard / Foundation degree standard odpowiadające N/SVQ lvl 4. W tym roku wysyłałęm do nostryfikacji świadectwo technikum i poprawili mi przy okazji dyplom inżyniera na: British Bachelor (Honours) degree standard - odpowiadający też N/SVQ lvl 4 . Ach i jeszcze jedno: "inżynier" to nie to samo co "ingineer" choć podobnie brzmi. Tytułowi "ingineer" - bliżej jest do naszego tytułu "Technika". Mam nadzieje ze pomogłem ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Dar123 27-06-2013 21:55 ] ________________________________
Im mniej zębów tym większa swoboda języka
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2013-06-27 21:19:48 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Naprawde myslicie, ze ten dyplom ze szkoly zasadniczej tak powaznie beda traktowac, jak przy 'znajomosci' angielskiego szkola to 'collage'?
Istotniejszy bedzie realny poziom znajomosci angielskiego ze zdanym egzaminem badz swobodna, przekonywujaca rozmowa z rekruterem uczelni, a wczesniejszy kontakt ze szkola w celu ustalenia wymogow, jakie trzeba spelnic. PS. Egzamin z angielskiego i matematyki (wymagane do kursow, college) mozna zdawac w trybie indywidualnym, podejsc tylko do egzaminow. |
piotr1990 | Post #9 Ocena: 0 2013-06-30 21:21:54 (12 lat temu) |
DAR123 dziękuje Ci bardzo za te informacje
![]() karjo1 wiem że zawodówka to nie jakieś studia ale napewno przyda mi się tłumaczenie tego ze względu na to iż zamierzam iść do Collegu lub studia w przyszłości a jednak trzeba mieć jakieś papiery podstawowe by je zacząć |
|