Str 2 z 2 |
|
---|---|
andypolo | Post #1 Ocena: 0 2013-02-21 21:47:36 (12 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Przed bardzo trudną decyzją stoisz. Sam nie wiem co zrobiłbym w takiej sytuacji. Do Sixth formu po polskim gimnazjum chyba jej nie przyjmą, bo potrzebuje certyfikat GCSE. Do Collegu bez problemu tylko jaki profil. W Sixth formie będzie jej ciężko ale ma większe możliwości dostania się na lepsze studia. Po Collegu też może studiować ale jeśli ma tendencje do lenistwa to środowisko szkolne nie pomoże jej w systematycznej nauce. Po za tym studia w Anglii podrożały i kosztują teraz ponad 8 tyś funtów rocznie. Oczywiście będzie mogła wziąść kredyt rządowy na to.
Jeśli jest zdolna to chyba powinna zrobić maturę w Polsce, a potem pomyśleć, gdzie na świecie studiować. Myślę, że poziom studiów w UK troszkę obniżył się (mówiąc ogólnie, gdyż za dużo jest uczelni) i o pracę po studiach ciężko. |
autor65 | Post #2 Ocena: 0 2013-02-21 21:48:35 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
macie szkole niereformowalna ....nie refundujaca albo jakas inna z trudnym wyrazem do napisania a co dopiero do powiedzenia
![]() Twoje placa pewnie za normalna tygodnowke u konduktora autobusa ....ja mowie o szkolnym koledzowym - taka ledigimacja ze zdjeciem ![]() człowiek się zmienia za ...granicą
|
agarudii | Post #3 Ocena: 0 2013-02-21 21:51:25 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
Cytat: 2013-02-21 21:48:35, autor65 napisał(a): macie szkole niereformowalna ....nie refundujaca albo jakas inna z trudnym wyrazem do napisania a co dopiero do powiedzenia ![]() Twoje placa pewnie za normalna tygodnowke u konduktora autobusa ....ja mowie o szkolnym koledzowym - taka ledigimacja ze zdjeciem ![]() no tak u konduktora autobusa tyle kosztuje ![]() ![]() ![]() Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
autor65 | Post #4 Ocena: 0 2013-02-21 21:58:13 (12 lat temu) |
andy- przepraszam ale czemu tak troche pesymistycznie i zniechecajaco piszesz?
Znam mnostwo osob mlodych studiujacych tutaj na lepszych czy gorszych uniwersytetach - niestety nie wszyscy moga na MIT czy Oxford - zarezerwowane dla bogaczy ale sa wyjatki. Jednak nie jest to powod do defetyzmu. Wiecej optymizmu. Przyklad : nasza siostrzenica konczy jakis soc-psychol no taki modny dzis kierunek i rozpacz, ze zle wybrala. A mowilem ze parapsychologia jest o d...e rozbic! Nie posluchala. Jednak znalazla wyjscie. Zrobi mastera w Holandii za nie duze pieniadze. Moj syn ukonczyl dwa kierunki. Za drugi zaplacil wiecej niz pisales-sam. Do odwaznych swiat nalezy i troche zdolnych. człowiek się zmienia za ...granicą
|
autor65 | Post #5 Ocena: 0 2013-02-21 22:08:01 (12 lat temu) |
zawsze może za....c na butach
![]() ja dwanaście lat z Gorliczyny do Przeworska w deszcz, wiatr, śnieg mroź dwa i po kilometra w te i z powrotem na ciżemkach gnałem - nie miałem rowera a pekaesy u nas nie chodziły ![]() trzeba sie Bronislawa Pawlika zapytac czy to co dostal w kiosku zeby wejsc do osrodka wypoczynkowego to byla ledigimacja czy legidymacja bo sam juz nie wiem ![]() człowiek się zmienia za ...granicą
|
|
|
agarudii | Post #6 Ocena: 0 2013-02-21 22:16:48 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
Cytat: 2013-02-21 22:08:01, autor65 napisał(a): zawsze może za....c na butach ![]() ja dwanaście lat z Gorliczyny do Przeworska w deszcz, wiatr, śnieg mroź dwa i po kilometra w te i z powrotem na ciżemkach gnałem - nie miałem rowera a pekaesy u nas nie chodziły ![]() trzeba sie Bronislawa Pawlika zapytac czy to co dostal w kiosku zeby wejsc do osrodka wypoczynkowego to byla ledigimacja czy legidymacja bo sam juz nie wiem ![]() on ( moj dziec) ma prawie 10km na strone, wiec troche daleko na spacerek ( chociaz musze to przemyslec, jakbym go pognala 20km dziennie to pewnie nie mial by sily pyskowac ![]() ad2. ![]() Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
autor65 | Post #7 Ocena: 0 2013-02-21 22:23:42 (12 lat temu) |
człowiek się zmienia za ...granicą
|
kubusandpuchate | Post #8 Ocena: +1 2013-02-21 23:11:19 (12 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2010 Skąd: essex |
Jak zaczniesz po wakacjach to napewno straci rok.
Jak sie idzie do sixth Form to trzeba wybrac 3-5 przedmiotow. ale one sa robione dosc szczegolowo.Ale trzeba je wybrac! przed pojsciem do szkoly na rozmowe ( mowimy o dobrych szkolach). Sa dwa rodzaje Sixth form : Comprehensive i Grammar ( te zwykle sa czescia High Grammar School), te grammar sa najlepsze i zawsze maja dosc duzo chetnych i najzcsciej nie sa koedukacyjne. Te szkoly nie sa we wszystkich rejonach, czesc angli je polikwidowala. Praktycznie 100% z grammar idzie na studia czesc na Oxbridge. Tu link do jednej z nich http://dggs.kent.sch.uk/#/sixth-form/4550653408. Mozesz tam znalezc aplicacion form, i tam chca GCSE ale nie jest konieczne, uznaja swidectwa z gimnazjum. Wazne sa : swidectwa ( moga byc od przedszkola), swiadectwa ze szkoly muzycznej, wszekiego rodzajy dyplomy ( kangur itp ) oraz tzw [referencje od nauczyciela (moze by nauczyciel angielskiego , dobrze by dodac ze szkoly muzycznej- te referencje sa bardzo wazne ! Jak ktos napisze ze nie mozna sie dostac do takiej lub podobnej szkoly po gimnazjum to pisze nieprawde, wszystko co napisalem to sa moje wlasne i mojej corki doswiadczenia. Tyle tylko ze teraz to juz prawie ostatni moment na rozmowy i to osobiste z dyrekcja szkoly ( rodzic + dziecko).Moze przyleciec na dzien na rozmowe do szkoly , jak tylko sie dowiesz gdzie? link lista najlepszych szkol http://www.bbc.co.uk/news/education-21171282 samodzielne sixth formy tez niektore sa dobre inny link http://www.telegraph.co.uk/education/leaguetables/9482674/A-Level-results-2012-results-from-427-state-schools.html Jak cos chesz zapytac to pytaj |
ewa11111 | Post #9 Ocena: 0 2013-02-26 18:47:43 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-02-2013 Skąd: london |
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zaczyna mi się to już układać w całość.
![]() |