MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 6 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2012-10-05 22:04:27 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2012-10-05 14:30:15, karjo1 napisał(a):
Rich, dziecko do primary czy secondary?
Lista rezerwowa oznacza, ze jak ktos z danej szkoly i danej klasy odejdzie, to dopiero sie wskakuje na jego miejsce.
W primary sa wieksze ruchy, jak sie uda wskoczyc do dobrej sendary, to raczej rodzice staraja sie tam utrzymac dzieciaka, chocby ze wzgledu na egzaminy.
9 miejsce, to dosc odlegle, moze potrwac czekanie i rok i dluzej, czasem i do konca szkoly (taki przypadek spotkalismy na apelacji w council).
jesli tylko problem logistyczny z ta dlasza szkola, a reszta jest ok, to bym sie nie wahala.

Dziecko ma jakos 10-11 lat, nie wiem dokladnie. Szkola kolo domu jest chyba ok, z tego wzgledu kolezanka szukala mieszkania blisko tej szkoly. Z urzedu dostala opcje 2 szkol, landlady kolezanki powiedziala, ze jedna jest kiepska i lepiej ja omijac, ale druga jest dobra i warto tam wozic dziecko.
Cytat:

2012-10-05 18:40:32, eladudzia napisał(a):
jest taka polityka, ze jezeli szkola znajduje sie powyzej 3 mil od domu, to council musi zapewnic transport. Moze byc to taksowka lub bus, ktory dzieci odbiera spod domu, a po lekcjach rozwozi. Co do taksowki, to nie koniecznie council doplaca do tego 100%. Zalezy to tez od dochodu w rodzinie i czesc kosztow moze pokrywac rodzic. Nam council zaproponowal transport do szkoly dla starszej corki lecz my, nie zgodzilismy sie aby dziecko jedno uczeszczalo do innej szkoly, a drugie do innej. Do lepszych szkol ciezko sie dostac. W mojej miejscowosci jest szkola katolicka, w ktorej jest dluga lista oczekujacych. Starsza corka jest obecnie na 4 pozycji, a mlodsza na 6 lecz jezeli w tym czasie zapisze sie uczen, ktory adres zamieszkania ma blizej szkoly, wowczas wskoczy przed moje corki. Tak nam tlumaczono w szkole, iz pierszenstwo maja dzieci mieszkajace blizej szkoly lecz nie wiem jak to jest w rzeczywistosci. Zawsze mozna uczyc sie w innej szkole, a czekac na zwolnienie sie miejsca w lepszej szkole badz blizej domu.

Tak, w tej gminie, gdzie mieszka kolezanka tez maja polityke transportowa. Zapewniaja darmowy transport jesli szkola jest powyzej 3 mil od domu. Ale licza te odleglosc na podstawie najkrotszej drogi, ktora mozna isc i wtedy wychodzi, ze szkola jest 2.8 mili od domu (samochodem 3.4mili).

Podsumowujac, kolezanke czeka gimnastyka logistyczna. A tak sie starala wynajac mieszkanie w dobrej okolicy, obok szkoly ...
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

doritos

Post #2 Ocena: 0

2012-10-05 22:05:22 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Paula, moim zdaniem Twoj syn powinien isc do reception od wrzesnia 2014 roku czyli rocznik szkolny 14/15.

Dengerous, jesli corka nie doznala zadnego urazu glowy to nauczycielka nie ma obowiazku przekazania wiadomosci o incydencie ale byloby milo z jej strony gdyby tak zrobila. Popros o spotkanie z nauczycielka lub z SEN-co jesli to sie zdarza notorycznie.

Eladudzia, oczywiscie ze urzad zaproponuje rozwiazanie- z korzyscia dla siebie;)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dangerous__girl

Post #3 Ocena: 0

2012-10-05 22:14:41 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

If you live in Haringey and your child was born between 1 September 2008 and 31 August 2009 you will need to apply for a reception place at infant or primary school for September 2013.
ja znalazlam takie cos u siebie na stronie.

Do góry stronyOffline

eladudzia

Post #4 Ocena: 0

2012-10-05 22:23:43 (13 lat temu)

eladudzia

Kobieta

Z nami od: 09-06-2007

o tym, ze szukaja najkrotszej drogi to nie wiedzialam ale zastanawiam sie, jak dziecko ma chodzic bocznymi uliczkami, przez parki czy inne niebezpieczne miejsca. Mysle, ze mozna probowac odwolac sie od tej decyzji, gdyz, np. dziecko ma zajecia dodatkowe po szkole, a zima o godzinie 16 jest juz ciemno i niebezpiecznie.

Do góry stronyOffline

ajekhal

Post #5 Ocena: 0

2012-10-05 22:41:52 (13 lat temu)

ajekhal

Mężczyzna

Z nami od: 27-09-2012

Mam taką samą sytuację. Tylko moja rodzinka dojechała do mnie na początku lipca i dopiero teraz moje dzieciaki idą od poniedziałku do szkół.*DANCE*

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #6 Ocena: 0

2012-10-05 22:42:16 (13 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

Cytat:

2012-10-05 22:05:22, doritos napisał(a):
Paula, moim zdaniem Twoj syn powinien isc do reception od wrzesnia 2014 roku czyli rocznik szkolny 14/15.

masz racje nie 2015 tylko 2014 wrzesien, ja w poprzednim poscie tez zle napisalam. moja mala ur wrzesien 2009, w styczniu 2013 zaczyna nursery a we wrzesniu 2014 reception.

[ Ostatnio edytowany przez: agarudii 05-10-2012 22:42 ]

Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

eladudzia

Post #7 Ocena: 0

2012-10-05 22:50:14 (13 lat temu)

eladudzia

Kobieta

Z nami od: 09-06-2007

Cytat:

2012-10-05 22:05:22, doritos napisał(a):

Dengerous, jesli corka nie doznala zadnego urazu glowy to nauczycielka nie ma obowiazku przekazania wiadomosci o incydencie ale byloby milo z jej strony gdyby tak zrobila. Popros o spotkanie z nauczycielka lub z SEN-co jesli to sie zdarza notorycznie.

Eladudzia, oczywiscie ze urzad zaproponuje rozwiazanie- z korzyscia dla siebie;)

Jezeli zaproponuje szkole daleko, bo w pobliskiej nie ma miejsca, to musi zaproponowac i transport. Z korzyscia? Nie koniecznie. Po syna moich znajomych przyjezdza taksowka oplacana przez council. Bus w te strone nie jezdzil wiec taksowka odbiera dziecko spod domu i przywozi po lekcjach. Rodzice oboje pracuja i nic nie doplacaja do tego. To nie ich wina, ze nie ma miejsca w pobliskich szkolach. Zawsze jest tak, ze osoby siedzace za biurkiem Cie zniecheca (znam to z zycia) wiec lepiej zawsze jest rozmawiac, w takich sytuacjach, z osobami siedzacymi wyzej, ktore sie tym zajmuja na codzien. Panie za biurkiem przyjmuja wiele roznych zgloszen natomiast, osoby pracujace na wyzszych pietrach, zajmuja sie konkretnymi przypadkami jak transport, przeniesienie, dofinansowanie itd.

Co do wypadkow w szkolach, to chyba dobra wola nauczyciela czy powie lub tez nie. U mnie dziecko dzisiaj zasisusialo rajstopki i pani wyszla do mnie z kartka, na ktorej byla informacja o tej nieprzyjemnej wpadce. Czasami jest tak, ze Pani zapomina informowac rodzica ale po kilku dniach jest kartka w teczce, iz doszlo do jakiegos incydentu.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2012-10-05 23:05:09 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2012-10-05 22:23:43, eladudzia napisał(a):
o tym, ze szukaja najkrotszej drogi to nie wiedzialam ale zastanawiam sie, jak dziecko ma chodzic bocznymi uliczkami, przez parki czy inne niebezpieczne miejsca. Mysle, ze mozna probowac odwolac sie od tej decyzji, gdyz, np. dziecko ma zajecia dodatkowe po szkole, a zima o godzinie 16 jest juz ciemno i niebezpiecznie.

O tym szukaniu najkrotszej drogi jest napisane w gminnej Transport Policy. Na pewno nie chodzi o droge przez parki i inne zakamarki, bo jest mowa, ze maja program, ktory to kalkuluje. Ale np samochodem jedzie sie dookola, a na piechote mozna isc ulica jednokierunkowa, itp.

Kolezanka wyslala zapytanie o wyliczenie odleglosci i czeka teraz. Ale raczej nie ma innego wyjscia, jak wszyscy wyzej napisali, musi wybrac te dalsza szkole i bedzie trzeba dziecko jakos dowozic.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2012-10-06 00:11:42 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Pamietam sytuacje jak ktos przeniosl bramke wejsciowa z jednego konca ogrodzenia na drugi, bo brakowalo wlasnie do tych 3 mili od szkoly....

Co do czasu oczekiwania na liscie, zapewne tez sa dzieci w tej priorytetowej dla kolezanki szkole, ktore to miejsce zajmuja bo sa na liscie oczekujacych na miejsce w innej, taka reakcja lancuchowa.

Moj brat mial 10 miejsce na liscie oczekujacych dla corki w szkole 1-ego wyboru, po miesiacu juz byla w wybranej szkole, a nawet nie mieszkaja w rejonie tej szkoly. Pomaga zapewne kontaktowanie sie ze szkola i sprawdzanie.
Ada

Do góry stronyOffline

kasiabor

Post #10 Ocena: 0

2012-10-06 10:46:29 (13 lat temu)

kasiabor

Kobieta

Z nami od: 06-10-2012

To teraz ja ;) Mam zamiar na wrzesień przyszłego roku przeprowadzic się do Atherthon ( okolice Bolton). Chciałbym posłać córkę ( wtedy będzie miała 6 lat) do szkoły. W związku z tym pytania: kiedy mam zacząć załatwiać wszelkie formalności? Mam jeszcze rok czasu więc wolę zacząć wcześniej. Będę wdzięczna za każdą radę ;)

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,