MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mamusie,co sądzicie o edukacji w UK

« poprzednia strona

Strona 7 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 7 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Inklemon

Post #1 Ocena: 0

2012-09-08 11:20:26 (13 lat temu)

Inklemon

Kobieta

Z nami od: 26-08-2012

Ja nie wiem, jak jest ze studiami humanistycznymi, bo się nie orientuję po prostu.
Ale inżynierskie (mgr inz), to na pewno nie każdy skończy.
U mnie na uczelni były egzaminy z matematyki przed przyjęciem. Ktoś zdał, inny nie zdał. Już pierwszy odsiew. Następnie, głownie na 1 roku robili drugi odsiew (a raczej sam sie robił)szczególnie z matematyki własnie. Niezdawalność egzaminu z matematyki za 1 podejściem wynosiła ok 70%, to norma. Tylko część z tego zaliczała za 2 -3 podejściem. Inni nie. I .. do widzenia. Ew warunek ciągnacy się przez całe studia, jeśli inne egzaminy ok. Zdarzali się tacy kamikadze, którzy całe studia przebrnęli na warunku z pierwszego roku i na koniec studiów nie skończyli przez to. Co do terminów zaliczeń i ilości podejść do egzaminów sa jakieś przepisy, ograniczenia.
Jakos ja sobie też nie wyobrażam zaliczania wielu innych przedmiotów kierunków ścisłych, gdzie wiekszośc bazuje lub jest powiazana z matematyką poprzez ściagactwo itp miganki.

A to, ze w trakcie i po studiach trudno jest znaleźc staż ma związek z kosmicznie wysokim bezrobociem, brakiem miejsc po prostu. W UK bezrobocie jest znacznie niższe.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Inklemon

Post #2 Ocena: 0

2012-09-08 11:29:45 (13 lat temu)

Inklemon

Kobieta

Z nami od: 26-08-2012

A co do magistrów od parzenia herbaty (czy humanistycznych , bo nie wiem o jakich chodzi ?), to ich bezrobocie również wynika z .... bezrobocia. Mój znajomy skończył pedagogikę. Nastepnie poszedł do pracy do policji , wydział przestępczości nieletnich. Jest przydatność wiedzy? Jest. Ale to było jeszcze w starych czasach, kiedy nie było tak dużego bezrobocia. Dla każdej wiedzy znalazłoby sie zastosowanie, przydatność, zeby nie ten brak miejsc pracy.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-09-08 12:25:53 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-09-08 15:02:05 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Stokrotka2012

Post #5 Ocena: 0

2013-02-08 23:57:29 (12 lat temu)

Stokrotka2012

Kobieta

Z nami od: 15-12-2012

Przeczytalam Wasze posty i jako magister od parzenia herbaty powiem tylko tyle, ze w Polsce siedzialam nad ksiazkami, szczegolnie w LO, zadania, klasowki, matura itd bez nauki w domu ciezko by bylo.
Studia pestka, wiadomo.

Jak ja konczylam LO i postanowilam isc na studia kierowalam sie uwaga : ich cena:( Wiem, zenada. Moich rodzicow nie bylo stac na bilety, czy dojazd na studia dzienne, nie wiadomo czy bym znalazla prace itd, wiec poszukalam studiow zaocznych, by gdzies pojsc, dostalam staz z PUp za 460 PLN m-nie i tak sobie te studia rok oplacalam, a po roku juz pracowalam.

Dzisiaj strasznie zaluje mojego wyboru i tego, ze nikt mi nie odradzil tych studiow.

jestem od roku tutaj i pracuje jako support worker, nie jest to moja praca marzen i ta pedagogika jakos mnie specjalnei nie krecila.

Przymierzam sie do studiow tutaj od wrzesnia, tylko musze wykalkulowac czy czasowo przy dwojce dzieci i pracy dam rade.

Z innej beczki moj maz po PG magister i podyplomowka, ma tu swietna prace, na wysokim szczeblu i teraz do jego dzialu poszukuja osob z podobnymi kwalifikacjami, rekrutuja od 3 miesiecy i szef mu powiedzial, ze wszyscy kandydaci z Uk maja za niskie kwalifikacje i nie posiadaja master degree i beda rekrutowac w PL, bo wiedza, ze tam znajda osoby po odpowiednich studiach i z doswiadczeniem.
Tak wiec studia w Polsce tez sie moga liczyc jednak.

Cod o systemu w UK, corka moja zaczela reception we wrzesniu i codziennie z nia siedzenad lekcjami. Wiadomo, ze w naszym przypadku dochodza jeszcze braki jezykowe, wiec czytamy, piszemy. Zadan domowych ma sporo i jakos przyznam szczerze, ze myslalm, ze bedzie lzej, a jestem pozytywnie zaskoczona, ze jednak musi sie uczyc.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-02-09 01:17:58 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Stokrotka2012

Post #7 Ocena: 0

2013-02-09 01:47:45 (12 lat temu)

Stokrotka2012

Kobieta

Z nami od: 15-12-2012

W przypadku tej pracy sie liczy jak widac, pracuje tam lacznie 4 Polakow juz w roznych departamentach na menedzerskich stanowiskach. Ja uwazam, ze po prostu w tym kierunku nie szkola moze tu ludzi lub nie ma takich kierunkow studiow zbyt wiele stad ten problem.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2013-02-09 01:50:18 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2013-02-09 01:17:58, Tomalski napisał(a):
Czyli ze co- nie Cambridge, nie Oxford, tylko UJ sie teraz liczy nawet w UK?

Tak samo jak nie UJ liczy sie dla niektorych sfer w Polsce, tylko inne mniejszej renomy uniwersytety (jak i te z poza Polski) sa preferowane. Nie kazda firme w UK stac na absolwenta Cambridge czy Oxfordu, jak i nie kazda w Polsce stac na pracownika z dyplomem UJ.
Ada

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,