MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Studia w uk

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Jagermeister

Post #1 Ocena: 0

2011-07-11 15:05:18 (14 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

2011-07-11 14:48:29, Joanna92 napisał(a):
Jestem z Polski, tu chodziłam do LO. Chcę studiować od tego roku, wyjazd do Londynu to spontaniczna decyzja, chodzi mi głównie o nauczenie się języka, w przyszłości chcę być lekarzem ale w tym roku w Polsce się nie dostanę na medycynę. Jestem w szoku, że aż tyle wcześniej trzeba się rejestrować na studia w Anglii :-o

A o co chodzi z tym AAA? :-?

Chodzi o oceny z angielskiej matury (masz oceny od A* do F). Łatwo się domyśleć więc jakie są polskie odpowiedniki mniej więcej. ALE przecież wyniki z polskiej matury są w procentach więc uniwersytety żądają przeważnie rozszerzonej biologi i chemii (Widziałem i wymagania po 75% czy nawet 90%, każdy uniwersystet ma inaczej, trzeba sprawdzać bo podchodzą indywidualnie. Piszę tutaj tylko o obleganych studiach typu medycyna na uniwersytetach które są wysoko w rankingach. Na Wyspach masz cały przekrój od elitarnych instytucji które wymagają niewiadomo czego i startuje po 30 osób na jedno miejsce aż po takie uniwersytety gdzie przyjmują z 'na dwójach' jak leci. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie. Czego chcę i ile jestem w stanie z siebie dać ? Akurat medycyna jest dostępna tylko na tych lepszych i wymagania AAA to norma, to tylko część sukcesu bo do tego dochodzą inne osiągnięcia itp) oraz język angielski, czy rozszerzony to nie wiem.

Rejestrujesz się na UCASie i tam będzie trzeba podać wyniki z matury. Z tym nie ma problemu. Ja chciałem podać wyniki z gimnazjum to nie dało się i musiałem kombinować ręcznie. Oprócz tego będziesz potrzebować 'personal statement' czyli takie krótkie wypracowanie o sobie. Pełno jest na internecie poradników jak to dobrze napisać.

2012 important dates

WAŻNE Termin składania aplikacji na kierunki medyczne to 15.10.2011

Więc teraz już po ptakach bo musiałabyś złożyć plikację 15.10.2010 jeśli chciałabyś studiowac w tym roku.Taki urok studiów medzycznych... standardowy termin dla innych studiów to styczeń.

Takie wyspiarskie procedury. Tutaj nic nie ma na już czy 'na słowo'. U nich wszystko potrzebuje czasu ;)

Coś mi się psuje z tymi postami :-o

[ Ostatnio edytowany przez: Jagermeister 11-07-2011 15:19 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-07-11 15:44:33 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karolbress

Post #3 Ocena: 0

2011-07-11 16:41:20 (14 lat temu)

karolbress

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-07-2011

Leonka, zaczynalem studia w wieku 32 lat i nikt mnie nie poprosil o dokumenty, niczego w zwiazku z matura nie wypelnialem.Na uczelni powiedziano mi, ze ich nie obchodzi matura zdawana 15 lat temu.
Mature students najczesciej studiuja kierunki, ktore sa blisko zwiazane z doswiadczeniem zawodowym, praca ktora obecnie wykonuja.Podwyzszaja tym swoje kwalifikacje, oprocz doswiadczenia zdobywaja tez papier.
Nigdy nie proszono mnie o wyniki z matury, i powiedziano, ze wobec obob powyzej 21 roku nie wymagaja tegoz dokumentu.Oczywiscie nie kazda uczelnia, nie kazdy kierunek mozna sobie wowczas wybrac.

But traditional qualifications aren’t always necessary. Some institutions may give you credit for professional qualifications or relevant work experience. Others won’t always ask for formal qualifications because the course itself has units aimed at giving you the right study skills and ‘foundation’ knowledge.

Moze komus to sie przyda.
getting into higher education

Opinia moderatora: poprawilam link na klikany

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2011-07-11 16:51:48 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Jagermeister

Post #5 Ocena: 0

2011-07-11 18:13:15 (14 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Tak tylko to dotyczy osób które zakończyły edukację dawno i przez wiele lat pracowały a teraz chcą sobie podnieść kwalifikacja.

Co innego ktoś świeżo po maturze z ambicjami na studia medyczne.

Gdzie Rzym, gdzie Krym.

Do góry stronyOffline

Joanna92

Post #6 Ocena: 0

2011-07-11 21:49:14 (14 lat temu)

Joanna92

Kobieta

Z nami od: 11-07-2011

Cytat:

2011-07-11 15:05:18, Jagermeister napisał(a):
2011-07-11 14:48:29, Joanna92 napisał(a):
Jestem z Polski, tu chodziłam do LO. Chcę studiować od tego roku, wyjazd do Londynu to spontaniczna decyzja, chodzi mi głównie o nauczenie się języka, w przyszłości chcę być lekarzem ale w tym roku w Polsce się nie dostanę na medycynę. Jestem w szoku, że aż tyle wcześniej trzeba się rejestrować na studia w Anglii :-o

A o co chodzi z tym AAA? :-?

Chodzi o oceny z angielskiej matury (masz oceny od A* do F). Łatwo się domyśleć więc jakie są polskie odpowiedniki mniej więcej. ALE przecież wyniki z polskiej matury są w procentach więc uniwersytety żądają przeważnie rozszerzonej biologi i chemii (Widziałem i wymagania po 75% czy nawet 90%, każdy uniwersystet ma inaczej, trzeba sprawdzać bo podchodzą indywidualnie. Piszę tutaj tylko o obleganych studiach typu medycyna na uniwersytetach które są wysoko w rankingach. Na Wyspach masz cały przekrój od elitarnych instytucji które wymagają niewiadomo czego i startuje po 30 osób na jedno miejsce aż po takie uniwersytety gdzie przyjmują z 'na dwójach' jak leci. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie. Czego chcę i ile jestem w stanie z siebie dać ? Akurat medycyna jest dostępna tylko na tych lepszych i wymagania AAA to norma, to tylko część sukcesu bo do tego dochodzą inne osiągnięcia itp) oraz język angielski, czy rozszerzony to nie wiem.

Rejestrujesz się na UCASie i tam będzie trzeba podać wyniki z matury. Z tym nie ma problemu. Ja chciałem podać wyniki z gimnazjum to nie dało się i musiałem kombinować ręcznie. Oprócz tego będziesz potrzebować 'personal statement' czyli takie krótkie wypracowanie o sobie. Pełno jest na internecie poradników jak to dobrze napisać.

2012 important dates

null

Takie wyspiarskie procedury. Tutaj nic nie ma na już czy 'na słowo'. U nich wszystko potrzebuje czasu ;)

Coś mi się psuje z tymi postami :-o

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Jagermeister</i> 11-07-2011 15:19 ]

Czemu po ptakach, jak jeszcze dużo czasu do października? Ze 105 punktami procentowymi na 200 chyba nie ma szans w Anglii na medycynę...

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2011-07-11 22:09:13 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
Czemu po ptakach, jak jeszcze dużo czasu do października?

Pazdziernik 2011- to chodzi o daty skladania aplikacji na rok akademicki 2012.

Ada

Do góry stronyOffline

Jagermeister

Post #8 Ocena: 0

2011-07-12 02:09:46 (14 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Co do minimalnych wymagań na studia medyczne. Tutaj przykład z Edynburga

Cytat:

2005 onwards: the nowa matura with 85%-100% in standard level subjects and 75%-100% in extended level subjects. The subjects offered should include: Chemistry at extended level and Biology at standard or extended level

Tutaj przykład z St. Andrews

Cytat:

Poland: New Polish Matura

Minimum: 90% in all subjects with Chemistry at Advanced Level and one of Biology, Maths or Physics at Advanced Level. If Biology, Maths or English are not offered at Advanced Level they must be offered at Basic Level with a score of 90%.
A qualification in English is required and if non-native English speakers are not offering English at an advanced study level they will require an IELTS score of 7 in each of 4 components at one sitting.

Wymagania będą osylować na takim właśnie pułapie.

A i jeszcze do tego jest egzamin wstępny, specyficzny dla studiów medycznych i dentystycznych. Pomijam już takie rzeczy jak rozmowa kwalifikacyjna czy zaświadczenie o niekaralności.

UKCAT test

Jeszcze jest taki np. wymagany przez jedno z kolegiów Uniwersytetu Londyńskiego

BioMedical Admissions Test

Do góry stronyOffline

audacity

Post #9 Ocena: 0

2011-07-12 07:23:27 (14 lat temu)

audacity

Kobieta

Z nami od: 14-07-2009

Cytat:

2011-07-11 18:13:15, Jagermeister napisał(a):
Tak tylko to dotyczy osób które zakończyły edukację dawno i przez wiele lat pracowały a teraz chcą sobie podnieść kwalifikacja.

Co innego ktoś świeżo po maturze z ambicjami na studia medyczne.

Gdzie Rzym, gdzie Krym.

Otoz to. Ja aplikowalam na FdSc Equine Studies; dostalam sie bez problemu po rozmowie kwalifikacyjnej majac revelant experience; od wrzesnia zaczynam Fd Horseracing Industry, gdzie tez rozmowa wystarczyla (z poprzednich studiow zrezygnowalam, gdyz niezbyt interesujacy to byl dla mnie kierunek).

What would life be if we had no courage to attempt anything?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Joanna92

Post #10 Ocena: 0

2011-07-12 11:25:26 (14 lat temu)

Joanna92

Kobieta

Z nami od: 11-07-2011

No więc się pożegnałam ze studiami w Anglii... Dziękuję za pomoc!

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,