MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Studia - kilka pytań (koszta i nie tylko)

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kubajj

Post #1 Ocena: 0

2011-05-14 19:42:56 (14 lat temu)

kubajj

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2011

Witam! Jestem w tej chwili w drugiej klasie liceum (Internation Baccalaureate) i myślę nad studiowaniem w Anglii. Jednak mam kilka wątpliwości, które mam nadzieję pomożecie mi rozwiać :).

1. Jak z kosztami utrzymania? Ile pieniędzy na miesiąc bym potrzebował żeby jakoś żyć? I jak jest z kredytem studenckim od uczelni (ten na opłatę studiów), który na pewno musiałbym wziąć (tym bardziej, że jak będę szedł na studia to opłata wynosi 9,000 GBP/rok). Trudno jest go dostać?
2. Trudno jest dostać jakiś part-time job? Nie chodzi mi o nie wiadomo jaką pracę tylko byle co co pozwoli mi żyć z miesiąca na miesiąc.
3. Czy studia w Anglii dadzą mi więcej perspektyw niż studia w Polsce? Np. Czy dużo lepiej jest skończyć przeciętną uczelnię w Anglii czy jedną z lepszych w Polsce?
4. Czy trzeba się dużo namęczyć na studiach? Kierunek jaki mnie interesuję to Civil Engineering.

Z góry dzięki za odpowiedzi :).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

CapitalismConvi

Post #2 Ocena: 0

2011-05-14 20:03:33 (14 lat temu)

CapitalismConvict

Mężczyzna

Z nami od: 02-02-2011

Na pewno nie nauczysz się pić wódki i przez to w odwiedzinach w Polsce możesz narobić sobie wstydu:-]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

kubajj

Post #3 Ocena: 0

2011-05-14 20:20:33 (14 lat temu)

kubajj

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2011

Tę lekcję mam już za sobą :). Co najwyżej mogę wyjść z formy :D.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2011-05-14 20:57:36 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2011-05-14 21:39:22 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Nie do konca tak. Zeby dostac kredyt studencki, wymagany jest okres pobytu w UK, bodajze minimum rok (udokumentowany).
Dosc specyficzne pytanie, czy trzeba sie 'nameczyc' na studiach ;). generalnie najlepsza uczelnia i swietny kierunek nie zapewni chleba z szynka nieukowi. Zwyczajnie rynek pracy zweryfikuje ...Tyma bardziej, ze kierunki inzynieryjne dosc wymagajace sa.
Co do pracy part-time, zalezy od znajomosci jezyka i szczescia, wytrwalosci i uporu.
Co do porownania przecietnej uczelni angielskiej z dobra polska, nie ma za bardzo sensu. Oba systemy sa odmienne, angielski stawia na nauke samodzielnego myslenia, trzeba miec sporo dyscypliny, by wykorzystac maksymalnie oferowane mozliwosci. No i nioceniona nauke jezyka.
Polska uczelnia, to szkolka zakuwania wielu zbednych rzeczy, ale oferuje dosc szeroki punkt widzenia, spora wiedze, jednak tez trzeba wiedziec, po co sie studiuje.
Zalozenie przeimprezowania kilku lat nie wymaga indeksu...

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2011-05-14 21:43:28 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

CapitalismConvi

Post #7 Ocena: 0

2011-05-15 01:45:10 (14 lat temu)

CapitalismConvict

Mężczyzna

Cytat:

2011-05-14 20:20:33, kubajj napisał(a):
Tę lekcję mam już za sobą :). Co najwyżej mogę wyjść z formy :D.

Tu jedna lekcja nie wystarczy, potrzebny długi i intensywny kurs. Żadne studia na zachód od Odry tego nie zapewniają8-)

Powodzenia na tych studiach i zapamiętaj, ze mosty budujemy wpoprzek rzek, a nie wzdłóż;-)

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #8 Ocena: 0

2011-05-15 02:35:06 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2011-05-14 19:42:56, kubajj napisał(a):
2. Trudno jest dostać jakiś part-time job? Nie chodzi mi o nie wiadomo jaką pracę tylko byle co co pozwoli mi żyć z miesiąca na miesiąc.

Generalnie nie jest trudno, ale masz limit 20 godzin do przepracowania na tydzień.

Cytat:

2011-05-14 19:42:56, kubajj napisał(a):
3. Czy studia w Anglii dadzą mi więcej perspektyw niż studia w Polsce? Np. Czy dużo lepiej jest skończyć przeciętną uczelnię w Anglii czy jedną z lepszych w Polsce?

Zależy, gdzie chcesz mieszkać. Jeśli w the UK, studia tutaj wymuszą na Tobie lepszą znajomość angielskiego, jak również systemu nauki i pracy.

Cytat:

2011-05-14 21:39:22, karjo1 napisał(a):
Co do porownania przecietnej uczelni angielskiej z dobra polska, nie ma za bardzo sensu. Oba systemy sa odmienne, angielski stawia na nauke samodzielnego myslenia, trzeba miec sporo dyscypliny, by wykorzystac maksymalnie oferowane mozliwosci. No i nioceniona nauke jezyka.

Dodaj również, że tu się kładzie niesamowity nacisk na pracę zespołową, bynajmniej na takich kierunkach, jak informatyka.
Dotychczas przeszedłem 2 z 4 modułów na magistra. Na jednym miałem pracę zespołową i egzamin (ocena całościowa to średnia ocen z obu), a na drugim tylko pracę zespołową.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 15-05-2011 02:37 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

CapitalismConvi

Post #9 Ocena: 0

2011-05-15 02:40:54 (14 lat temu)

CapitalismConvict

Mężczyzna

ChrisCov, Polacy, w tym studenci, nie mają już limitu wypracowywanych tygodionwo godzin. Możemy studiować i pracować 40 i więcej. Oczywiście jeśli potrfi się to pogodzić.

Wiele uczelni ma własne serwisy z ofertami prac, w tym part-time. Poza tym uczelnie mają liczbę wakantów w swoich strukturach. Pracę jest więc studentowi znaleźć nieco łatwiej.

Do góry stronyOffline

aknusia

Post #10 Ocena: 0

2011-05-18 08:17:44 (14 lat temu)

aknusia

Kobieta

Z nami od: 11-04-2011

Niestety moze byc ciezko znalezc prace, bo w tym samym czasie kiedy Ty bedziesz szukal, bedzie tez setki innych studentow, wszyscy starajacy sie o byle jaka prace - warto np. przyjechac troszke wczesniej i sie gdzies zachaczyc juz w wakacje :)

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,