MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Childminder - kurs na "nianie"

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ania_caterham

Post #1 Ocena: 0

2011-03-16 12:01:53 (14 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Ta regula o 2ch godzinach faktycznie istnieje. To jest 2 godziny w ciagu dnia razem czyli nie moglabys miec dziecka godzine przed szkola i 2 godziny po szkole bo to juz byloby 3 godziny dziennie czyli za duzo. Powinnas miec CRB oraz kurs pierwszej pomocy minimum plus wykupione public liability insurance. Niestety rodzic nie bedzie mogl kozystac z zadnych dofinansowan jesli nie jestes zarejestrowana w Ofsted czyli nie bedzie mogl pobierac childcare element of tax credits ani uzywac childcare vouchers od pracodawcy.
Im pewnie chodzilo o rejestracje jako niania, ale z trojgiem dzieci w takim wieku nie wiem czy bedzie ci latwo znalezc zatrudnienie, bo de facto musialabys przyprowadzac swoje dzieci do domu pracodawcy po szkole. Chociaz zawsze mozesz sprobowac ... nigdy nie wiadomo ...
Wiesz co moze oceniasz swoja znajomosc jezyka zbyt nisko? Twoj jezyk nie musi byc perfekcyjny, ale muszisz byc wstanie sie komunikowac, bo co zrobisz jak bedziesz musiala zadzwonic po karetke. Papierkowej roboty jest faktycznie troche, ale tego nie robisz jak masz maluchy tylko jak juz sobie pojda do domu ... mozesz spokojnie usiasc i wszystko powypelniac. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jak niedaleko mnie to wpadnij moze i ja Ci pokaze jak ja mam to wszystko zorganizowane i sama sie zastanowisz czy dasz rade. Jakby co to pisz na priv.

[ Ostatnio edytowany przez: ania_caterham 16-03-2011 13:23 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ciemna

Post #2 Ocena: 0

2011-03-18 10:00:29 (14 lat temu)

ciemna

Kobieta

Z nami od: 14-03-2011

Aniu dzieki.Pare dni temu dostalam z ofstetu informator dotyczacy opiekunek,wszystko to ma mi przetumaczyc kolezanka o ktorej wspomnialam ostatnio,ale to dopiero w kwietniu ,bo teraz nie moze.W tym informatorze oprocz childminder do wyboru jest jeszcze-childcare provider on domestic premises-childcare provider on non domestic-home childcarers.Jesli mam troje wlasnych dzieci 4-10 lat i chce zajmowac sie tylko jednym jakims malcem u mnie w domu to wedlug ciebie ktora opcje powinnam wybrac?Bo moze sie trafic tak ze np.ktos zgodzi sie ze jak moje dzieci beda w szkole to dzieckiem bede zajmowala sie w jego domu ,a po szkole albo jak bedzie jakies wolne to u mnie.Aniu przepraszam cie za haos w moim pisaniu ale jestes jedyna osoba ,ktora udziela mi jakis rad.Mam pytanie ,jesli bede juz w tym ofstecie i przez jakis czas bede miala dziecko do pilnowania ,a potem bedzie dluzsza przerwa bo nikogo nie znajde to musze gdzies to zglaszac i czy musze otworzyc dzialalnosc czy jak bym musiala sie rozliczac?Aniu ja mieszkam nie daleko Enfield(polnocny Londyn).PA

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #3 Ocena: 0

2011-03-18 11:12:14 (14 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Juz tlumacze ...
Childcare on domestic premises to inaczej childminder
Childcare on non domestic premises to przedszkole/zlobek ... wynajmujesz osobne pomieszczenie, zatrudniasz ludzi itd
Home childcarer to nic innego jak niania.
Czy ten informator wyglada mniej wiecej tak http://www.ofsted.gov.uk/Ofsted-home/About-us/How-we-inspect/Home-childcarers ?
Jesli zajmujesz sie malcem u siebie w domu musisz byc zarejestrowana jako childminder czyli childcarer on domestic premises.
Jesli zajmujesz sie malcem w domu malucha jestes niania. Niania nie musi sie nigdzie rejestrowac ale moze sie zarejestrowac w Ofsted jesli chce wtedy rodzina moze sie starac o dofinansowania do kosztu opieki. Niania musi dostawac przynajmniej national minimum wage (zazwyczaj dostaje wiecej), i pracodawca jest odpowiedzialny za odproawdzanie podatku oraz skladek na nin. Niania ma prawo do platnego urlopu tak jak kazdy inny pracownik. Pracodawca pokrywa koszty jedzenia i wyjsc dla dziecka.
Taki uklad jak wspomnialas to tzw grey area ... na twoim miejscu zadzwonilabym do Ofsted i zapytalabym sie jakby to wygladalo. Tak na prawde nie powinnas sie zajmowac dzieckiem w Twoim domu jesli nie jestes zarejestrowana childminder chociaz jesli byloby to mniej niz 2 godziny moze by mozna. Wydaje mi sie ze podczas feri by to nie przeszlo chyba ze bedziesz to robic za darmo. Nie potrafie odpowiedziec na to pytanie ... najlepiej byloby uzyskac oficjalna odpowiedz.
Jesli bedziesz zarejestrowana childminder oczywiscie rowna sie to z zalozeniem dzialalnoisci ... czyli sama robisz swoje przychody itd i sie rozliczasz.
Niania nic nie robi, bo to jest obowiazkiem pracodawcy.
Jesli chodzi o przerwe ... raz w roku musisz sobie oplacic czlonkowstwo w Ofsted. Nie jestem pewna jak dlugo mozesz byc bierna childminder, ale znam jedna dziewczyne co od poltora roku nie ma zadnych maluchow (zaszla w ciaze i zdecydowala sie zawiesic dzialalnosc i podchowac dzieciaki). Nie jest wiec automatyczne, ze z brakiem dzieci do opieki zabieraja certyfikat.
Ja mieszkam w Caterham (nie ma stacji metra) ... na samym poludniu ... jesli myslisz ze zdazylabys dojechac i wrocic podczas gdy twoje dzieci sa w szkole to zapraszam.

Do góry stronyOffline

ciemna

Post #4 Ocena: 0

2011-03-18 14:17:49 (14 lat temu)

ciemna

Kobieta

Z nami od: 14-03-2011

Ten ofstet zaczyna mi sie snic po nocach.Masz racje zadzwonie do ofstetu i sie popytam,a ty caly czas masz dzieci?Czy sama znajdujesz dzieci do opieki czy ofstet ci podsyla,bo slyszalam ze jak odmowisz pilnowania jakiegos dziecka to musisz sie tlumaczyc.Chyba sprubuje tez wypytac sie o wszystko w "job centre"bo troche przerastaja mnie koszty zalatwiania tego wszystkiego,a tak moze uda mi sie zalatwic dofinansowanie tego wszystkiego.Ania ,czy jak bede robic papiery o niekaralnosci to chcac pilnowac dzieciaki u mnie w domu to moj maz tez to musi zalatwic?Ania czy mozesz mi jeszcze objasnic kolejnosc zalatwiania tego ofstetu,jak wysle do nich papiery o rejestracje to co potem,mam czekac na jakies pismo czy odrazu sama mam zalatwiac kurs pierwszej pomocy i tak dalej?na forum bede po niedzieli,bo zaraz ide po moja bande,a w weekend raczej nie zagladam w internet.SPOKOJNEGO WEEKENDU

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #5 Ocena: 0

2011-03-18 14:39:31 (14 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

wyslalam ci pw

Do góry stronyOffline

Eliza654

Post #6 Ocena: 0

2011-06-24 11:02:10 (14 lat temu)

Eliza654

Kobieta

Z nami od: 24-06-2011

Witam, Aniu mam do Ciebie prosbe, czy moglabys napisac mi dokladnie, gdzie sa organizowane kursy na Balham u Emmy. Z gory dziekuje za informacje.

Do góry stronyOffline

effimd

Post #7 Ocena: 0

2011-06-24 11:31:45 (14 lat temu)

effimd

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Cytat:

2011-06-24 11:02:10, Eliza654 napisał(a):
Witam, Aniu mam do Ciebie prosbe, czy moglabys napisac mi dokladnie, gdzie sa organizowane kursy na Balham u Emmy. Z gory dziekuje za informacje.

Witam,
zdaje sie,ze to ja pisalam i kursach u Emmy:-)
Informacje znajdziesz na jej stronie www.firstaidforlife.org.uk
Szczerze polecam jej kurs raz jeszcze.

Do góry stronyOffline

Eliza654

Post #8 Ocena: 0

2011-06-24 13:28:40 (14 lat temu)

Eliza654

Kobieta

Z nami od: 24-06-2011

Dziekuje, za informacje i przepraszam za pomylke.

Do góry stronyOffline

Marta91

Post #9 Ocena: 0

2015-02-02 18:42:51 (10 lat temu)

Marta91

Kobieta

Z nami od: 02-02-2015

Witam, wiem, ze to stary post, ale może uda mi się z Panią skontaktować bo mam kilka pytań:)
Pozdrawiam :)

Cytat:

2011-01-02 19:56:28, ania_caterham napisał(a):
Jahoda tak jest taka mozliwosc, ale nie kazda niania moze byc samozatrudniona. Musza byc spelnione pewne warunki inaczej HMRC bedzie nalegalo na to, aby to rodzina oplacala podatek i nin. Jesli jest to stala posada niania nie moze byc samozatrudniona, jako ze rodzina jest ewidentnie pracodawca.
Niania moze byc jednak samozatrudniona jesli oferuje opieke adhoc czyli od czasu do czasu, nieregularnie lub na krotki okreslony czas. Znam nianie ktora w ciagu roku opiekowala sie prawie 40 dzieci (nie na raz oczywiscie). I byly to krotkie okresy czasu ... od dnia do kilku tygodni lub calkowicie sporadycznie. Na takiej zasadzie niania moze byc samozatrudniona.

Do góry stronyOffline

effimd

Post #10 Ocena: 0

2015-02-02 19:30:57 (10 lat temu)

effimd

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Childminder moze sie odezwie.A jak masz pytanie dnosnie nian to pytaj.

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,