Juz tlumacze ...
Childcare on domestic premises to inaczej childminder
Childcare on non domestic premises to przedszkole/zlobek ... wynajmujesz osobne pomieszczenie, zatrudniasz ludzi itd
Home childcarer to nic innego jak niania.
Czy ten informator wyglada mniej wiecej tak
http://www.ofsted.gov.uk/Ofsted-home/About-us/How-we-inspect/Home-childcarers ?
Jesli zajmujesz sie malcem u siebie w domu musisz byc zarejestrowana jako childminder czyli childcarer on domestic premises.
Jesli zajmujesz sie malcem w domu malucha jestes niania. Niania nie musi sie nigdzie rejestrowac ale moze sie zarejestrowac w Ofsted jesli chce wtedy rodzina moze sie starac o dofinansowania do kosztu opieki. Niania musi dostawac przynajmniej national minimum wage (zazwyczaj dostaje wiecej), i pracodawca jest odpowiedzialny za odproawdzanie podatku oraz skladek na nin. Niania ma prawo do platnego urlopu tak jak kazdy inny pracownik. Pracodawca pokrywa koszty jedzenia i wyjsc dla dziecka.
Taki uklad jak wspomnialas to tzw grey area ... na twoim miejscu zadzwonilabym do Ofsted i zapytalabym sie jakby to wygladalo. Tak na prawde nie powinnas sie zajmowac dzieckiem w Twoim domu jesli nie jestes zarejestrowana childminder chociaz jesli byloby to mniej niz 2 godziny moze by mozna. Wydaje mi sie ze podczas feri by to nie przeszlo chyba ze bedziesz to robic za darmo. Nie potrafie odpowiedziec na to pytanie ... najlepiej byloby uzyskac oficjalna odpowiedz.
Jesli bedziesz zarejestrowana childminder oczywiscie rowna sie to z zalozeniem dzialalnoisci ... czyli sama robisz swoje przychody itd i sie rozliczasz.
Niania nic nie robi, bo to jest obowiazkiem pracodawcy.
Jesli chodzi o przerwe ... raz w roku musisz sobie oplacic czlonkowstwo w Ofsted. Nie jestem pewna jak dlugo mozesz byc bierna childminder, ale znam jedna dziewczyne co od poltora roku nie ma zadnych maluchow (zaszla w ciaze i zdecydowala sie zawiesic dzialalnosc i podchowac dzieciaki). Nie jest wiec automatyczne, ze z brakiem dzieci do opieki zabieraja certyfikat.
Ja mieszkam w Caterham (nie ma stacji metra) ... na samym poludniu ... jesli myslisz ze zdazylabys dojechac i wrocic podczas gdy twoje dzieci sa w szkole to zapraszam.