MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Childminder - kurs na "nianie"

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 2 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

effimd

Post #1 Ocena: 0

2010-12-30 21:39:12 (14 lat temu)

effimd

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Jasne,warto zrobic taki kurs,tak w ogole wazny jest na 2 lata.I naprawde polecam Emme,ktora organizuje te kursy,atmosfera kameralna,kursy organizowane w jej domu.Kiedys ta kobieta miala wystapienie w BBC.Co najwazniejsze,stara sie by osoby ze slaba znajomoscia angielskiego rozumialy jak najwiecej,a jest bardzo praktyczny.Pozatym Emma to rowiez nauczycielka.Ja naprawde milo wspominam ten kurs.

Tak w ogole gratulacje dla przyszlej mamy!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

effimd

Post #2 Ocena: 0

2010-12-30 21:42:19 (14 lat temu)

effimd

Kobieta

Mala korekta...Kurs Paeditric First Aid wazny jest na 3 lata.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-12-30 21:42:46 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

effimd

Post #4 Ocena: 0

2010-12-30 21:47:47 (14 lat temu)

effimd

Kobieta

Tak,mieszka na Balham,Kursy sa wlasnie tam organizowane. ztego co sie orientuje sa rowiez organizowane w wybrane soboty na Westminster.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-12-30 21:53:55 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

effimd

Post #6 Ocena: 0

2010-12-30 21:55:38 (14 lat temu)

effimd

Kobieta

Ja rowniez zycze wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Powodzenia.

Do góry stronyOffline

Gracusia

Post #7 Ocena: 0

2010-12-31 16:28:53 (14 lat temu)

Gracusia

Kobieta

Z nami od: 31-12-2010

Witam
Widze, ze interesujecie sie tym co i ja kilka miesiecy temu.Jestem juz zarejestrowana w ofsted i robie dalsze kwalifikacje na nianie.Napiszcie prosze jakie sa Wasze,chcialabym porownac z tym co ja robie:)
Pozdrawiam cieplo!

Do góry stronyOffline

effimd

Post #8 Ocena: 0

2010-12-31 18:50:28 (14 lat temu)

effimd

Kobieta

Ja jestem juz zarejestrowana w Ofsted od kilku miesiecy.
Udanego Sylwestra zycze!

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #9 Ocena: 0

2011-01-01 02:12:47 (14 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Witam
Dolacze sie do dyskusji :) Jestem zarejestrowana childminder czyli opiekuje sie dziecmi w moim domu.
Musisz sie najpierw zastanowic czy chcesz byc niania czy childminder, bo roznica jest duza.

Niania jest pracownikiem rodziny u ktorej pracuje. Rodzina ta oplaca wszystkie skladki na nin i odprowadza podatek. Niania ma takie same prawa jak kazdy inny pracownik wlaczajac prawo do platnego urlopu itp. Niania moze byc zatrudniona przez wiecej niz jedna rodzine.
Jesli opiekuje sie dziecmi z 2ch roznych rodzin w tym samym czasie w domu jednej z rodzin jest to tzw nanny share i niania dostaje jedna wyplate a rodziny odpowiednio dziela sie kosztami.
Jesli niania zajmuje sie dziecmi z 2ch rodzin nie jednoczesnie sa to dwa osobne zatrudnienia i kazda rodzina jest z osobna odpowiedzialna za koszty utrzymywania niani.
Niania musi otrzymywac przynajmniej minimalna stawke krajowa chociaz nianie zazwyczaj zarabiaja znacznie wiecej, ale duzo zalezy od tego czy niania przyprowadza wlasne dziecko do pracy, jej kwalifikacjach, doswiadczeniu, miejscu zamieszkania itp.
Niania nie musi byc zarejestrowana w Ofsted.

Childminder natomiast jest samozatrudniona i oferuje opieke we wlasnym domu i MUSI byc zarejestrowana w Ofsted. Dom musi byc odpowiednio dostosowany. Childminder moze zajmowac sie maksymalnie 6 dziecmi ponizej 8 roku zycia, z czego tylko 3 moze byc w grupie wiekowej 0-5, z czego tylko jedno dziecko moze miec mniej niz 12 miesiecy. Childminder moze rowniez opiekowac sie dziecmi ktore maja 8 lat i wiecej ... liczba dzieci w tej grupie wiekowej jest zalezna od ubezbieczenia ale maksymalnie moze byc 6. Czyli reasumujac maksymalnie moze miec 12 dzieci pod opieka w tym samym czasie.
Wlasne dzieci sa wliczane do tej liczby tj ja mam troje wlasnych dzieci w wieku 0-8 wiec moge miec tylko troje dodatkowo. Liczba dzieci moze byc mniejsza jesli childminder ma maly dom czy mieszkanie.
Childminder sama oplaca swoje skladki na NIN oraz podatek. Sama ustala swoje stawki. Childminder nie obowiazuje minimalna placa wiec moze zarabiac znacznie mniej. Sa rejony gdzie childminder biora zaledwie 2.80 za godzine za dziecko wiec jesli maja tylko jedno dziecko pod opieka zarabiaja malo.
Childminder musza dostarczac Early Years Foundation framework dzieciom do 5 roku zycia czyli do zakonczenia reception class. Oznacza to, ze musza miec odpowiedni program nauczania. Musimy dokumentowac jak realizujemy ten program z kazdym dzieckiem oznacza to dodatkowe godziny spedzone na planowaniu, wypelnianiu formularzy, robieniu learning journals dla kazdego dziecka w przedziale wiekowym od 0 do 5 lat.
Musimy tez dbac o bezpieczenstwo dzieci robiac tzw risk assesments (szacowanie ryzyka) naszego domu czy kazdego jednego wyjscia z dziecmi. Jednym slowem jest duzo papierkowej roboty ... dokladnie takiej samej jaka robia w przedszkolach.
Raz na tzry lata mamy rowniez kontrole z Ofsted (czyli kuratorium) podczas ktorej jestesmy oceniane w taki sam sposob w jaki oceniaja szkoly.
Jesli chodzi o kursy i znajomosc jezyka powiem tylko ze musisz rozumiec co sie do ciebie mowi. Kurs konczy sie albo egzaminem albo musisz napisac wlasne tzw policies and procedures czyli zasady dzialania wlasnego biznesu ktore sa potem sprawdzane przez wykladowce. Musle ze znajomosc jezyka komunikatywna to za malo, ale mozesz sprobowac i zobaczysz jak ci pojdzie.
Zaleznie od tego gdzie mieszkasz council moze sponsorowac niektore rzeczy. Ja na przyklad dostalam darmowy kurs ChIP oraz darmowy kurs pierwszej pomocy. Poza tym nie placilam za CRB (sama childminder oraz wszystkie osoby mieszkajace z nia w domu ktore maja 16 lat i wiecej MUSZA miec CRB) i council zasponsorowal mi pierwszy rok ubezpieczenia (public liability). Niektore councile daja rowniez tzw start up grant na zakup zabawek czy innych potrzebnych rzeczy. Ale wiem ze niektore councile nie daja nic i trzeba oplacac wszystko z wlasnej kieszeni.
Jesli masz jakies konkretne pytanie odnosnie pracy jako childminder chetnie odpowiem.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2011-01-01 11:07:41 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie