MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polscy nauczyciele w angielskich szkolach

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wembley75

Post #1 Ocena: 0

2022-05-31 17:16:31 (3 lata temu)

Wembley75

Kobieta

Z nami od: 26-12-2021

Ludzie pracujący w Kanadzie mogą pracować w UK?
Chodzi mi o to czy nie muszą tutaj wszystkiego załatwiać od nowa ...
Bo moja znajoma tutaj jest dentysta ortodonta i właśnie wyprowadza się do Kanday ...I jak chce pracować w Kanadzie to musi od nowa zaczynać swoją edukację

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2022-05-31 17:33:04 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Moga pracowac pod pewnymi warunkami.
Podobnie jak Brytyjczycy w Kanadzie.
Nostryfikacja dyplomu stomatologa nie oznacza przejscia calej edukacji od nowa.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2022-05-31 18:24:44 (3 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2022-05-31 17:16:31, Wembley75 napisał(a):
Bo moja znajoma tutaj jest dentysta ortodonta i właśnie wyprowadza się do Kanday ...I jak chce pracować w Kanadzie to musi od nowa zaczynać swoją edukację

Musi zdac egzamin w Kanadzie. Czy spelnia warunki do podejscia do egzaminu, to musi sama sobie sprawdzic.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #4 Ocena: 0

2022-05-31 20:56:02 (3 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2022-05-31 16:48:03, karjo1 napisał(a):
Sporo info jest w samym watku i moze tu:
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/24/61691/Jak-zostac-nauczycielem-w-UK

link gov

Potrzebny QTS.
Dlaczego Ty sie obawiasz, to mloda ma chec i pomysl na swoje zycie ;)?
Dorywcza praca tez jest rozwiazaniem, zarobki nienajgorsze, latwosc przerzucania sie miedzy szkolami i lokalizacjami, swoboda wyboru, kiedy sie pracuje, obycie z roznymi metodami, ludzmi, wspolpracownikami, rodzicami i dzieciakami.

Jak szukac pracy?
Jak kazdej innej, ogloszenia w ramach portali z praca, stron lokalnych councils, szkol.

Gdzie wybrac miejsce do mieszkania?
To juz chyba w gestii samej zainteresowanej, nie da sie upchnac pionka na wybrane miejsce i oczekiwac wybuchu wdziecznosci ;).
Daj jej mozliwosc samodzielnosci...

A praca, no coz, praca jak kazda inna.
Sa lepsze i gorsze szkoly, lepsze i gorsze tereny, nawet lezace tuz obok siebie.
Na to trzeba czasu i przyjrzenia sie samemu, od srodka.

Na etaty za chwile zaczynaja sie masowe nabory (start pracy od wrzesnia), na prace agencyjna zawsze jest sezon (poza wakacjami letnimi i swietami).

W zasadzie to co piszesz i co czytałem w pokrewnych wątkach już mi od dawna jest znane ale zapytałem co o tym myślicie bo czas płynie a to stare wątki i ktoś może mieć nowe doświadczenia.

Masz całkowitą rację pisząc : "Dlaczego Ty sie obawiasz, to mloda ma chec i pomysl na swoje zycie ;)? "

Jej najbliższe otoczenie zwraca się do mnie abym jej wytłumaczył że to nie takie "hop" bo .... no właśnie , chodzi o jej pomysł na swoje życie.
Obecnie wynajmuje ładne mieszkanie 60 metrów kw. w dobrej dzielnicy, po bardzo niskiej cenie bo z rodziny. Meble i AGD wszystko prawie nowe (2-3 lata). Chce wyjechać do UK na 3-4 lata aby zarobić "kasę" i wrócić do Kanady. Jest przekonana że prawie od razu znajdzie pracę nauczyciela na pełny etat. Wyjeżdżając z Kanady musi zdać mieszkanie sprzedać meble, samochód itd. (za parę groszy). W UK kupić wszystko od nowa ? i po powrocie z UK do Kanady jeszcze raz od nowa ? Wszyscy się obawiają że to potrwa nie więcej jak rok zamiast 3-4 lata .
życie personalne ma w miarę stabilne i ciągnie swojego chłopaka na tą wyprawę. On pracuje "zdalnie" to mu wiele nie przeszkadza gdzie pojedzie ale widzę że nie jest nakręcony tym pomysłem.
Ja osobiście " umywam" ręce, przekazuję co wiem i dodaję aby sprawdzać osobiście.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2022-05-31 21:18:52 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

A ja tam zawsze kibicuje mlodym ludziom, ktorzy chca sie urwac ze zlotej klatki uszczesliwiania przez rodzine ;).
Nawet jesli to przy najlepszych intencjach, przy pozornej akceptacji mlodych, to zawsze jest klatka i oddech na karku nadzorcow przekonanych, ze taki ktos sobie nie da rady.

Zamiast sie zamartwiac, powspierajcie ich, dajcie doswiadczyc zycia na wlasny rachunek, wlasnych wyborow i ich konsekwencji.
Nawet jesli to okaze sie pozornym niewypalem, jesli potrwa rok czy krocej, nabiora sporo doswiadczenia, wiary w siebie, obycia i samodzielnosci.
A tak, niewiele przed 30 i ciagle prowadzeni przez rodzine za reke...

Skoro mieszkanie po rodzinie, to meble byc moze moga zostac, przeciez niezaleznie od przeznaczenia chcac z niego korzystac, to pewne wyposazenie jest po prostu potrzebne.
Auto podobnie, moze poczekac, moze pojsc pod mlotek i sfinansowac czesciowo start w UK.

A bardzo mozliwe, ze szybko znajdzie prace, nawet na czas zalatwiania formalnosci moze pracowac agencyjnie, moga sie powloczyc po UK, mozliwosci duzo.
O ile rodzina nie uwiesi sie radosnie betonowym kolem ratunkowym ;).
I jesli cokolwiek nie wypali, nie bedzie zrzedzic ' a nie mowilismy?'.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #6 Ocena: 0

2022-05-31 22:08:05 (3 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2022-05-31 17:16:31, Wembley75 napisał(a):

W tym wypadku ci piszę powyżej to chodzi o Youth Mobility Scheme visa.
https://www.gov.uk/youth-mobility
Co prawda to jest tylko na dwa lata ale po tym czasie może się ubiegać vizę z programu dla absolwentów University McGill.

Odnośnie: "dentysta ortodonta i właśnie wyprowadza się do Kanday ...I jak chce pracować w Kanadzie to musi od nowa zaczynać swoją edukację " .

Wyprowadza się do jakiej prowincji w Kanadzie ?

W Kanadzie każda prowincja ma swoje własne rozporządzenie w dziedzinie edukacji i mogą się bardzo różnić od siebie.
Np. w prowincji Quebec gdzie mieszkam w sektorze medycznym aby być dopuszczonym do pracy jako lekarz to po otrzymaniu stosownego uniwersyteckiego dyplomu trzeba zdać egzamin przed komisją lekarską ( Korporacja lekarzy odpowiednik związków zawodowych).
Egzamin jest trudny dla "przyjezdnych" bo pytania tak są ułożone aby wyłapywać małe różnice praktyki lekarskiej jakie są zalecane lokalnym medykom. Po cichu się mówi że chodzi o to aby "uwalić" przyjezdnych.

Do góry stronyOffline

Wembley75

Post #7 Ocena: 0

2022-06-01 08:34:04 (3 lata temu)

Wembley75

Kobieta

Z nami od: 26-12-2021

Maz juz jest w Kanadzie
A juz sie przeprowadzili prawie do Vancover...Narazie jak mówi..moze wogule nie będzie pracować...
Zobaczą...

[ Ostatnio edytowany przez: Wembley75 01-06-2022 08:36 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #8 Ocena: 0

2022-06-01 10:36:04 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

kurde jaki regres z kanady do uk... : )

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2022-06-01 21:54:54 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Dlaczego regres?
Fajnie jest sie powloczyc po roznych krajach, posmakowac roznic.
A z UK niezla baza wypadowa na Europe, z Kanady nieco trudniej sie ruszyc na takie odleglosci.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2022-06-01 22:07:12 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

niby jo niby jo... ale to jest kanada wow : P jak ktos lubi kontakt z natura to raj na ziemi a w anglii co najwyzej pub-owy raj hehe

bylas w kanadzie? wybrala bys sie do kanady? glupie pytanie co : ) moze ci sie kiedys uda bede trzymac kciuki : P

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,