odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
galadriel |
Post #1 Ocena: 0 2010-06-29 01:56:00 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
rozbawil mnie artykul:
inteligentnym inaczej wstep wzbroniony
abstrahujac od istoty sprawy, jaka jest zapewne sam pomysl (byc moze i teoretycznie nieglupi  sprawdzania wydolnosci he he intelektualnej imigrantow zastanowily mnie dwie sprawy:
-jak niby tenze potencjal sprawdzic
- i o ktorej/ jakiej inteligencji mowa?
cwiczenia Mensy to zabawa dla typowych umyslow scislych, (pamietam, ze przegladajac ksiazke z zadaniami trafilam tylko na dwa teksty opisowe, sprawdzajace zdolnosc do wlasciwego rozumienia/ interpretacji tekstu)
ale nie-i-stety umiejetnosc liczenia, to troche za malo by uwazac sie za ynteligencje
wiedza nabyta natomist jest tylko jednym z aspektow inteligencji, jak wiec zmierzyc inteligencje wrodzona, jesli (o ile dobrze pamietam), testami psychometrycznymi (IQ) sprawdza sie zdolnosci dzieci, ewentualnie nastolatkow?
i jak te testy beda sie mialy do typow inteligencji?
dajmy na to, ze "kognitywni" sobie poradza, ale rozloza sie w testach na inteligencje werbalna, przy ktorej wypadaloby znac jezyk lepiej niz niejeden "tubylec"
albo jakie szanse maja ci wszyscy humanisci o wysokiej inteligencji emocjonalnej, spolecznej czy tworczej- niekoniecznie radzacy sobie z matematyka?
albo co z ludzmi, ktorzy co prawda nie sa "mozgowcami" , natomiast maja tzw. madrosc zyciowa i przy prostym, nieskomplikowanym mysleniu, potrafia sobie poukladac zycie lepiej od niejednego filozofa?
a co, jesli nie wlasnie zdolnosci przystosowawcze/ adaptacyjne i umiejetnosc poradzenia sobie w roznych sytuacjach, moze byc bardziej dosadnym dowodem inteligencji i przelozeniem teorii (testow) na praktyke?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
|
krakn |
Post #2 Ocena: 0 2010-06-29 05:40:48 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Boski temat na poranną kawe
Ja jestem przekonany że wielu się wykłada z testu na inteligencje czytając pierwszą strone instrukcji obsługi, dlatego przygotowana jest zawsze druga tzw skrócona gdzie nie trzeba czytać  )) wiec nie ma co brnąc w bardziej zawiłe tematy  ))))))))
miłego dnia  Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
WinstonSmith |
Post #3 Ocena: 0 2010-06-29 09:43:39 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 01-12-2009 Skąd: aa |
>>albo jakie szanse maja ci wszyscy humanisci o wysokiej inteligencji emocjonalnej, spolecznej czy tworczej- niekoniecznie radzacy sobie z matematyka?
tych należny pogonić na 4 wiatry
wcale nie trzeba radzić sobie z matematyką, wystarczy aby poradzić sobie z logiką.
co to za wynalazek inteligencja emocjonalna i społeczna ?
pierwsze co mi się nasuwa na myśl to / inteligentny inaczej /
Ihr Präsident, unser Premierminister,
Ваш премьер-министр, наш президент,
czy m
|

|
 |
|
galadriel |
Post #4 Ocena: 0 2010-06-29 10:33:19 (15 lat temu) |
Cytat: co to za wynalazek inteligencja emocjonalna i społeczna ?
w telegraficznym skrocie to wlasnie umiejetnosc "odnalezienia sie" w wielu sytuacjach, zdolnosci przywodcze i szeroko pojeta empatia,
powiedzmy, ze osoby o wysokiej inteligencji emocjonalnej i spolecznej nie potrzebuja rzeszy psychologow i psychiatrow by swietnie poradzic sobie w obliczu problemow, ktore niesie tak zwykle zycie jak i niecodzienne sytuacje, nadaja sie tez swietnie na kierownicze stanowiska
(oczywiscie zawsze mozna postudiowac "zarzadzanie i marketing" , tylko ze dyplom nie z kazdego zrobi fachowca)
wiele osob potrafiacych sie wykreowac medialnie (bez pomocy specow od marketingu, pr i reklamy) cechuje inteligencja spoleczna
inteligencja tworcza odpowiada za kreatywnosc, ktorej rowniez trudno sie wyuczyc, z ktora sie czlowiek rodzi albo i nie
rownie dobrze okreslic tak mozna uzdolnienia w wielu artystycznych kierunkach czy talent
jednym z autorow ksiazki traktujacej o inteligencji emocjonalnej (pod takiem wlasnie tytulem) jest Szulgit (nie pamietam imienia)
uwaga! ksiazka ta jest baaardzooo gruba i trudna
Cytat: Ja jestem przekonany że wielu się wykłada z testu na inteligencje czytając pierwszą strone instrukcji obsługi, dlatego przygotowana jest zawsze druga tzw skrócona gdzie nie trzeba czytać
tak, podobno czytanie ze zrozumieniem wielu osobom sprawia probelmy
oczywiscie nie dotyczy to humanistow, ktorych WS przegania na 4 wiatry  [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 29-06-2010 10:34 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|

|
 |
|
WinstonSmith |
Post #5 Ocena: 0 2010-06-29 11:30:02 (15 lat temu) |
Cytat:
2010-06-29 10:33:19, galadriel napisał(a):
powiedzmy, ze osoby o wysokiej inteligencji emocjonalnej i spolecznej nie potrzebuja rzeszy psychologow i psychiatrow by swietnie poradzic sobie w obliczu problemow, ktore niesie tak zwykle zycie jak i niecodzienne sytuacje, nadaja sie tez swietnie na kierownicze stanowiska
zaraz, zaraz, psycholodzy i psychiatrzy mogą pomoc w pokonaniu np. depresji, - "poradzic sobie w obliczu problemow"
niby jak mają pomoc w rozwiązywaniu problemów jakie stawia życie?
czy antydepresanty stymulują (tak rozumianą) inteligencje?
Ihr Präsident, unser Premierminister,
czy m
|

|
 |
|
|
galadriel |
Post #6 Ocena: 0 2010-06-29 13:00:53 (15 lat temu) |
Cytat:
2010-06-29 11:30:02, WinstonSmith napisał(a):
Cytat:
2010-06-29 10:33:19, galadriel napisał(a):
zaraz, zaraz, psycholodzy i psychiatrzy mogą pomoc w pokonaniu np. depresji, - "poradzic sobie w obliczu problemow"
niby jak mają pomoc w rozwiązywaniu problemów jakie stawia życie?
czy antydepresanty stymulują (tak rozumianą) inteligencje?
he he zaloz temat dla ludzi z problemi, moze zjawia sie tam psycholodzy/ psychiatrzy i rozwieja Twoje watpliwosci
nie chce mi sie wklejac definicji, mozna sobie samemu poszukac, byc moze moja proba jak najprosciej i "na skroty" wyjasnienia jest malo czytelna
coz nie jestem nauczycielem ani wykladowca, moze ktos kiedys bardziej "naukowo" Ci to wytlumaczy he he Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|

|
 |
|
WinstonSmith |
Post #7 Ocena: 0 2010-06-29 14:05:01 (15 lat temu) |
ja po prostu jestem zazdrosny, uważam ze to jest rzeczywiście domena umysłów ścisłych,
a co do Niemców, maja przecież już jakieś doświadczenia, będą mieli okazje odkurzyć swoje badania naukowe dotyczące ras i eugeniki.
acha, i muszą zakazać dalszych prac badawczych w zakresie genetyki, bo wyniki badan bywają dla nich odrobinę -- krępujące. Ihr Präsident, unser Premierminister,
czy m
|

|
 |
|
galadriel |
Post #8 Ocena: 0 2010-06-29 14:06:55 (15 lat temu) |
he he eugenika
Cytat: a po prostu jestem zazdrosny, uważam ze to jest rzeczywiście domena umysłów ścisłych,
ze niby co? Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|

|
 |
|
|
Post #9 Ocena: 0 2010-06-29 14:31:23 (15 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #10 Ocena: 0 2010-06-29 18:10:55 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Ciekawy temat ...
Zawsze mnie zastanawiala kwestia inteligncji w aspekcie wyksztalcenia,ilu ludzi chelpilo sie ,ze zdobywajac wyksztalcenie ,przewaznie wyzsze sa bardziej inteligentni od ludzi bez takowego wyksztalcenia . Bawilo jak rowniez zastanawialo jak niektorzy z tych ludzi potrafili sie wywyzszac i traktowac z gory,,malczkich,, bo nie skonczyli studiow ,co dla mnie juz samo w sobie swiadczy o inteligencji tych osob .
Podobalo mi sie to co napisala Gal
Cytat: powiedzmy, ze osoby o wysokiej inteligencji emocjonalnej i spolecznej nie potrzebuja rzeszy psychologow i psychiatrow by swietnie poradzic sobie w obliczu problemow, ktore niesie tak zwykle zycie jak i niecodzienne sytuacje, nadaja sie tez swietnie na kierownicze stanowiska
wiele osob potrafiacych sie wykreowac medialnie (bez pomocy specow od marketingu, pr i reklamy) cechuje inteligencja spoleczna
inteligencja tworcza odpowiada za kreatywnosc, ktorej rowniez trudno sie wyuczyc, z ktora sie czlowiek rodzi albo i nie
rownie dobrze okreslic tak mozna uzdolnienia w wielu artystycznych kierunkach czy talent
Zaciekawily mnie slowa z pewnego artykulu :
Cytat: warunkiem koniecznym przynależności do inteligencji wcale nie jest wykształcenie
Aby być inteligentem, trzeba wyznawać także pewien system wartości, postępować zgodnie z pewnym ethosem.
Epoka, w której żyjemy to epoka indywidualnych oisiągnięć i aspiracji, a nie epoka walki o wspólne cele. Dlatego nie ma w niej miejsca dla inteligencji.
Nie znaczy to, że potępiam lekarzy, prawników, czy innych ludzi z wykształceniem wyższym, którzy chcą się doskonalić zawodowo, robić karierę, realizować osobiście, a przy tym zarabiać wystarczająco dużo, aby móc korzystać z uroków życia, a nie martwić się, jak powiązać koniec z końcem. Sam rozumuję w ten sposób. Tyle że właśnie z tego powodu nie uważam się za inteligenta, tylko bardzo dobrze wykształconego specjalistę do wynajęcia. Intelektualnego najemnika, mówiąc mniej elegancko.
Rzeczywiscie ,posiadanie samej wiedzy jeszcze o niczym nie swiadczy ,wazne czy umiemy z niej korzystac ,czy w obliczu nowych wyzwan jakie stwaia przed nami kazdy kolejny dzien umiemy w pelni wykorzytac nasze umiejetnosci a przy tym caly czas nie zatracic naszego czlowieczenstwa i wykazac sie empatia w stosunku do drugiego czlowieka [ Ostatnio edytowany przez: EFKAKONEFKA33 29-06-2010 18:19 ] Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|