Str 10 z 13 |
|
---|---|
Radial | Post #1 Ocena: 0 2011-02-12 08:18:24 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-10-2010 Skąd: Barnsley |
Witam wszystkich
własnie niedawno wróciłam z wysp, gdzie byłam na feriach z dzieciakami u męża. Tak jak wcześniej pisałam odwiedziłam council i colleg. Syn 12 lat - złożyliśmy podanie o przyjęcie do szkoły, wybraliśmy 3 i czekamy na odpowiedź.Pani w urzędzie powiedziała, że za dwa tygodnie powinniśmy otrzymać od nich informacje. Z córką, ktora niedługo skończy pierwszą klasę liceum,byliśmy bezpośredniu w collegu. Tam na razie wypełniła tylko dokument z namiarami na siebie. Powiedziano nam, że zostanie poproszona na rozmowę gdzie sprawdzą jej poziom angielskiego i zadecydują czy na ESOL będzie miała chodzić, czy A Level bądź six form. Pani powiedziała, że istnieje możliwość jednoczesnego chodzenia na Esol i na zajęcia z wybranych przedmiotów. Dodatkowo poinformowała nas, że po six form na kierunki typu medycyna czy prawo iść nie będzie mogła, bo uczelnie wymagaj przy przyjmowaniu na niektóre kierunki np.A levels. Ale sama się jeszcze w tym gubię. Zobaczę co czas przyniesie, planujemy dołączyć do męza po zakończeniu roku szkolnego. Pozdrawiam wszystkich. Jak otrzymamy jakieś informacje to dam znać. |
kik1976 | Post #2 Ocena: 0 2011-02-12 09:01:57 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
po zakonczeniu roku szkolnego? aco jak szkola wezwie np twojego syna wczesniej? nie beda na neigo czakac do konca roku, jak miejsce zwolni sie np w marcu, znowu bedzie czekal.jesli to secondary school, to bedzie trudno o miejsce.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Radial | Post #3 Ocena: 0 2011-02-13 08:36:28 (14 lat temu) |
Kurczę w formularzu pisaliśmy, że od września. A od wrześni zaczyna się też rok szkolny, z tego co czytałam również w Anglii? O takiej sytuacji nie pomyślałam.No na pewno nie przerwie tu nauki, przed nim testy na zakończenie szkoły podstawowej.
|
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2011-02-13 09:08:50 (14 lat temu) |
tak, rok szkolny zaczyna sie od wrzesnia, ale...jesli to bylby pierwszy rok, to moze go uwzglednia, jako nowego , ale jesli kwalifikuje sie na drugi, to bedzie czekal, az zwolni sie miejsce. to niestety zalezy juz od szkoly.moga go wpisac na liste oczekujacych i bedzie czekal.
mam nadzieje, ze tam gdzie jedziecie sprawnie to pojdzie. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Radial | Post #5 Ocena: 0 2011-02-14 19:57:01 (14 lat temu) |
Naszym miejcem docelowym jest Barnsley, nie wiem jak to wyjdzie, ale generalnie jestem nerwowa jak zaczynam o tym mysleć.Nie wiem jak będzie potraktowane podanie, no ale jak ktoś napisze, że ma już do szkoły tam iść to co mam zrobić, chyba jakieś pismo wyjaśniające do dyrekcji, bo innego pomysłu nie mam. Tu do czerwca będzie chodził do szkoły. A na mw czytałam, ze są problemy ze szkołą, że dzieci długo czekają. Obawiam sie również o college dla córki. Bo jak się idzie to wszędzie it's ok z uśmiechem na ustach a później życie te uśmiechy weryfikuje.
[ Ostatnio edytowany przez: Radial 14-02-2011 19:57 ] |
|
|
kik1976 | Post #6 Ocena: 0 2011-02-14 20:45:02 (14 lat temu) |
a czmu musi chodzic do czerwca w pl? przeciez masa ludzi przyjechala tu w srodku roku szkolnego. zreszta w pl rok szkolny konczy sie w czerwcu, a tu w lipcu.
jesli juz teraz zapisaliscie, to trzeba sie liczyc z tym, z e moga wezwac w kazdej chwili, a odmowa, moze kosztowac miejsce i czas. bo wlasciwie kto pierwszy ten lepszy. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Radial | Post #7 Ocena: 0 2011-02-15 21:45:31 (14 lat temu) |
chcę, zeby tu zamknął etap jednej szkoły, nie wiem może to nie ma znaczenia, ale nie chcę go wyrywać w trakcie roku szkolnego, poza tym z córką podobny klimat. Ja też pracuję i obowiązuje mnie trzy miesięczny okres wypowiedzenia. Dodatkowo okres wakacji dzieci chcą w miare możliwości spędzić jeszcze w kraju ze swoim starym towarzystwem, w planach maja obozy. Z drugiej strony skoro pisaliśmy, że od września to chyba ktoś tam wpadnie na pomysł, że dzieciaka jeszcze na miejscu nie ma. Sama nie wiem.
|
derkins | Post #8 Ocena: 0 2011-03-06 20:08:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-03-2011 Skąd: london |
Jeśli można spytać bo też nie jestem jeszcze w 100% pewien jak to wygląda odnośnie szkoły czy jak syn urodził się 30.09.2006 to zaczyna szkołę((I JAKĄ))od września czy od stycznia (bo różnie jest pisane i nie wiem czy to zależy od miejsca zamieszkania
Z góry dziękuję za odpowiedź oraz pomoc |
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2011-03-06 20:49:05 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Year 1, primary school, od wrzesnia.
A szkola zalezy od tego, jak dobrze wybierzesz... |
nemesis83 | Post #10 Ocena: 0 2011-03-06 20:51:56 (14 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2011 Skąd: Dorset |
Witam, mam dokładnie ten sam problem. Za miesiąc przyjeżdżam z córkami do Uk. Starsza urodziła się 30.01.06 więc powinna już od stycznia chodzić do szkoły. Przynajmniej tak mi się wydaje z tego co wyczytałam. Czy jak złożymy po przyjeździe aplikacje jest możliwe, że pójdzie jeszcze teraz do szkoły czy zacznie naukę od września??
|