powiedzcie jak wy sie uczycie

|
---|---|
anetka_sweet | Post #1 Ocena: 0 2010-02-02 01:20:01 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-06-2009 Skąd: Shepton Mallet |
Macie jakies swoje sprawdzone metody na nauke?slecze ciagle nad ksiazkami i w komputerze(tu mam kurs)i z zapamietanie gramatycznych rzeczy nie mam wielkiego problemu.jkoas latwo w miare mi to wchodzi,gorzej jest z nauka slow.no po prostu tragedia.normalnie musze sto razy powarzac i zakuwam na pale a przy najblizszej okazji zapominam.
powiedzcie jak wy sie uczycie ![]() |
marcinb | Post #2 Ocena: 0 2010-02-02 01:30:11 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Ogladaj TV z napisami, potem bez. Seriale raczej niz filmy - wiecej mowia. Programy TV, popularno-naukowe, cokolwiek cie interesuje itp
I tak po kilka godzin dziennie. Slowka ktorych nie znasz zapisuj w zeszycie i znajomych pros o przepytywanie. I raczej sugeruje uczyc sie calych zwrotow niz pojedynczych wyrazow. ![]() Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Post #3 Ocena: 0 2010-02-02 07:07:59 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
tascha | Post #4 Ocena: 0 2010-02-02 07:25:16 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2009 Skąd: Manchester |
Absolutnie się zgadzam z przedmówcami. Dorzuciłabym do tego jeszcze czytanie książek, książeczek bardziej, przynajmniej na początku no i rzecz najistotniejsza motywacja.
Absolutne wyzwolenie umysłu z określeń "muszę" i "nie mogę" i zastąpienie ich określeniem "chcę" i "mogę". No i radość,że można się uczyć. |
landi | Post #5 Ocena: 0 2010-02-02 07:36:28 (15 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2007 |
inna metoda
rozklejaj sobie karteczki ze slowkami po domu, oko ci sie z nimi zaznajomi ale chyba seriale typu east tenders to najlepszy sposob , i slang mozna zalapac ♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-02-02 07:41:46 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aga1512 | Post #7 Ocena: 0 2010-02-02 07:50:23 (15 lat temu) |
Z nami od: 18-01-2010 Skąd: United Kingdom |
Sluchanie audiobookow i sledzenie tekstow (dostepne w biblotece-ksiazka,cd i kaseta),ogladanie tv w internecie,zawsze mozna cofnac i pare razy przesluchac,az sie zrozumie i zapamieta,book puzzle z wykreslankami i krzyzowkami
|
dadido | Post #8 Ocena: 0 2010-02-02 08:17:17 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-12-2007 Skąd: Manchester |
Cytat: 2010-02-02 01:30:11, marcinb napisał(a): Ogladaj TV z napisami, potem bez. Seriale raczej niz filmy - wiecej mowia. Programy TV, popularno-naukowe, cokolwiek cie interesuje itp I tak po kilka godzin dziennie. Slowka ktorych nie znasz zapisuj w zeszycie i znajomych pros o przepytywanie. I raczej sugeruje uczyc sie calych zwrotow niz pojedynczych wyrazow. ![]() To pomaga też tak robię ![]() W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...
|
sebabar | Post #9 Ocena: 0 2010-02-02 08:30:57 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 09-01-2010 Skąd: Londyn |
Cytat: 2010-02-02 01:20:01, anetka_sweet napisał(a): Macie jakies swoje sprawdzone metody na nauke?slecze ciagle nad ksiazkami i w komputerze(tu mam kurs)i z zapamietanie gramatycznych rzeczy nie mam wielkiego problemu.jkoas latwo w miare mi to wchodzi,gorzej jest z nauka slow.no po prostu tragedia.normalnie musze sto razy powarzac i zakuwam na pale a przy najblizszej okazji zapominam. powiedzcie jak wy sie uczycie ![]() Ja w podstawówce miałem tróje w porywach czwórki, maturę z polskiego zdałem tylko dzięki wspaniałemu nauczycielowi, który sprawdził mi błędy (było ich kilkanaście). Na pierwsze studia zdałem ale z powodu "braku miejsc" na dzienne się nie dostałem. Nie muszę chyba dodawać, iż dostali się na nie (mimo, że zdobyli mniej punktów) dzieci miejscowych notabli. Ja w wakacje pracowałem na zmywaku za granicą (z czego jestem dumny!) by zarobić na studia. W mojej szufladzie leżą dwa dyplomy wyższych uczelni i wyciągnąłem raz tylko jeden z nich by złożyć dokumenty na studia podyplomowe. Ale w Polsce przez 10 lat pracowałem u dwóch ludzi nie wiem czy mieli maturę, a jeden z nich w młodości miał prawdopodobnie kłopoty z prawem, choć nigdy o to nie pytałem (im mniej wiesz tym krócej będziesz przesłuchiwany ![]() |
anetka_sweet | Post #10 Ocena: 0 2010-02-02 09:13:32 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-06-2009 Skąd: Shepton Mallet |
filmy z napisami i kartezki to niezly pomysl.jak ogladam po angielsku film bez niczego to musze baaardzo sie skupic zeby wiedziec o co chodzi co czesto jest trudne przy mlodym,ale jak np znam dobrze jakis film i wiem jakie teksty to wylapuje slowa.to fakt.
a najlepiej zapamietuje jak cos gdzies uslysze a potem zapytam mez czy kogos o znaczenie to wtedy od razu zapamietam,a nawet jak na chwile zapomne to zaraz znow mi sie to slowo przypomina i szukam znaczenia i przypominam sobie. bede musiala wyprobowac karteczki i posciagac cos z napisami a nie z lektorem |