Skończyłem technikum budowlane, matura zdana, przyjechałem trochę popracować i teraz staje w takim momencie co dalej. Wiem że chce się uczyć ale nie wiem w którym momencie systemu edukacji dokładnie jestem i co mogę z tym zrobić tutaj, w UK.
Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy:
1. Wyciągnąłem to z któregoś z tematów - "Technikum - Technical secondary school, from age 16 for 4 years, certificate awarded: Świadectwo ukończenia technikum – equivalent to British A-Levels + NVQ3"
Tak jak rozumiem że matura to odpowiednik A-Level, tak nie rozumiem czym jest NVQ3? Czy to tytuł technika z danej dziedziny, w moim przypadku technik budowlany?
2. I ile mam A-Levels zrobionych skoro zdawałem w polsce j. polski, j. angielski + dodatkowy przedmiot? Jeden, liczony jako całość czy trzy?
3. Słyszałem o możliwości podjęcia praktyk organizowanych przez duże firmy (apprenticeship), w których uczestnicząc zdobywasz doświadczenie i pracując zarabiasz ale z tego co się orientuję to po ich ukończeniu dostaję NVQ2 więc pujście na praktyki mija się z celem, skoro dostanę coś co już mam

4. Czy z tym co na dzień aktualny posiadam, rozwijać się w tym kierunku i robić NVQ4 czy lepiej wybrać się na studia wyższe, jakiś uniwersytet?
Żałuję jednego - że po przyjeździe tutaj nie ładowałem wszystkich pieniędzy w kursy, być może już dawno miałbym lepszą pracę i nie myślał o jej zmianie każdego dnia.
Naprawdę chcę się juz wyrwać z tego dołka, mam ambicje na więcej, chcę się rozwijać, kontynuować naukę i budować swoje CV.
Najlepiej byłoby gdyby wypowiedziały się osoby zaznajomione z tematem, które studjują/studiowały lub podobnie jak ja - stają przed tym ciężkim wyborem, jedną z ważniejszych decyzji młodego człowieka

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi! :D
[ Ostatnio edytowany przez: asleep 03-01-2010 17:05 ]