MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rozterki młodego nad przyszłą edukacją. Co i jak? POMOCY!

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

asleep

Post #1 Ocena: 0

2010-01-03 17:05:10 (15 lat temu)

asleep

Z nami od: 17-12-2008

Witam :) Ogólnie mam lekki mętlik w głowie :D Ale od początku...

Skończyłem technikum budowlane, matura zdana, przyjechałem trochę popracować i teraz staje w takim momencie co dalej. Wiem że chce się uczyć ale nie wiem w którym momencie systemu edukacji dokładnie jestem i co mogę z tym zrobić tutaj, w UK.

Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy:

1. Wyciągnąłem to z któregoś z tematów - "Technikum - Technical secondary school, from age 16 for 4 years, certificate awarded: Świadectwo ukończenia technikum – equivalent to British A-Levels + NVQ3"
Tak jak rozumiem że matura to odpowiednik A-Level, tak nie rozumiem czym jest NVQ3? Czy to tytuł technika z danej dziedziny, w moim przypadku technik budowlany?

2. I ile mam A-Levels zrobionych skoro zdawałem w polsce j. polski, j. angielski + dodatkowy przedmiot? Jeden, liczony jako całość czy trzy?

3. Słyszałem o możliwości podjęcia praktyk organizowanych przez duże firmy (apprenticeship), w których uczestnicząc zdobywasz doświadczenie i pracując zarabiasz ale z tego co się orientuję to po ich ukończeniu dostaję NVQ2 więc pujście na praktyki mija się z celem, skoro dostanę coś co już mam :)

4. Czy z tym co na dzień aktualny posiadam, rozwijać się w tym kierunku i robić NVQ4 czy lepiej wybrać się na studia wyższe, jakiś uniwersytet?

Żałuję jednego - że po przyjeździe tutaj nie ładowałem wszystkich pieniędzy w kursy, być może już dawno miałbym lepszą pracę i nie myślał o jej zmianie każdego dnia.
Naprawdę chcę się juz wyrwać z tego dołka, mam ambicje na więcej, chcę się rozwijać, kontynuować naukę i budować swoje CV.

Najlepiej byłoby gdyby wypowiedziały się osoby zaznajomione z tematem, które studjują/studiowały lub podobnie jak ja - stają przed tym ciężkim wyborem, jedną z ważniejszych decyzji młodego człowieka :)

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi! :D

[ Ostatnio edytowany przez: asleep 03-01-2010 17:05 ]

Komunikat dla wszystkich uwstecznionych i poprawnie politycznych ćwoków: h t t p : / / pokazywarka .pl /sz4x5e/

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2010-01-03 17:30:19 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #3 Ocena: 0

2010-01-03 17:33:49 (15 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Z mojej strony sugerowalbym przejrzenie oferty lokalnych uniwersytetow - wyzsza edukacja zawsze w cenie. Inna sprawa czy zamierzasz zostacw tym kraju dluzej czy tylko czasowo.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

asleep

Post #4 Ocena: 0

2010-01-03 18:32:46 (15 lat temu)

asleep

Mam 21 lat, więc czas najwyższy ruszyć do przodu. W Londynie raczej bym się nie wybierał na studia (za drogie miasto do życia, kiedy będę pracować po 20h tylko, będąc studentem). Szukałbym czegoś w mniejszych miastach.
Największą rozterką jest to czy uczyć się w Polsce czy tutaj w UK.
Plusy nauki w UK: angielski dyplom i duża szansa pracy gdziekolwiek w świecie, włączając Polskę.
Minusy - spłata sporej pożyczki po studiach (nie będę wstanie opłacać normalnie, więc pożyczka nieunikniona). Tak wiem że to ładnie rozłożą na raty jeśli moje zarobki będą przekraczać jakiś tam pułap ale to nadal obciążenie finansowe.***
W Polsce studia miałbym prawie za free, jedynie co to to, że byłoby to poza miejscem zamieszkania więc jak to student - akademik/pokój i jedziemy z czynszem :P
Może bardziej sprecyzuję: czy po studiach w Polsce czy w UK szybciej znajde dobrą pracę w Polsce?
Wiem że chrzanię, bo nikt mi gwarancji pracy "po" nie daję tam czy tutaj.

***- alternatywą mogłaby być Szkocja, jeśli się nie mylę to tam nie płaci się za studia. Czym różnią się od tych z południa?

Ehh, młody to ma przerypane :P

[ Ostatnio edytowany przez: asleep 03-01-2010 18:35 ]

Komunikat dla wszystkich uwstecznionych i poprawnie politycznych ćwoków: h t t p : / / pokazywarka .pl /sz4x5e/

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #5 Ocena: 0

2010-01-03 18:59:44 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

B0nkers

Post #6 Ocena: 0

2010-01-03 19:40:15 (15 lat temu)

B0nkers

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 06-12-2009

*** niestety ale teraz w Szkocji także się płaci czesne, choć chyba mniej niż w Anglii, szczegóły z łatwością znajdziesz w necie.

Czesne za standardowe 3-letnie studia czyli ok. Ł10,000 to mały pikuś w porównaniu z tym co można zarobić mając (dobry) dyplom. Więc nie traktuj tego jako minus. W Polsce też 70% studentów płaci za studia tyle że nikt im kredytu nie daje

Aha, jeżeli poważnie myślisz o studiach w tym roku to informuję że termin składania podań mija 15.1 czyli za kilka dni
- choć nie wiem czy jako posiadacza zagranicznej matury nie obowiązują cię inne rygory i może jest już za późno

[ Ostatnio edytowany przez: B0nkers 03-01-2010 19:43 ]

Mięso z psa przemielone razem z budą

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-01-03 20:18:14 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

asleep

Post #8 Ocena: 0

2010-01-03 21:04:47 (15 lat temu)

asleep

"Nie wiem jak ma się to do szkoły budowlanej i odpowiednich kursów. Osobiście wybrałbym appranticeship.

To jest (jak dla mnie) dobry wybor."

Tylko po co mi appranticeship skoro kończąc technikum w PL zdobyłem NVQ3 (przynajmniej tak ktoś pisał w jednym z tematów).
Jeśli rozglądałbym się za firmą by aplikować, to oczywiście za jakąś konkretną, która realizuje jakies ważne i ciekawe projekty.

Muszę przetłumaczyć wszystkie dokumenty z Polski ze szkoły. O ile ktoś na te przetłumaczone wogóle będzie patrzeć..

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2010-01-04 10:55:04 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe