MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

szynkowski

Post #1 Ocena: 0

2009-10-16 10:26:50 (16 lat temu)

szynkowski

Mężczyzna

Z nami od: 16-10-2009

Witam, nazywam sie Lukasz mam 17 lat i oto moj problem: Gram w hokeja na lodzie, no i jak to w polsce podobnie jak inne dyscypliny ten sport kuleje, pomimo iz w innych krajach z bardzo slaba kultura hokejowa rozwija sie i to bardzo szybko np w uk, wiec od niedawna postanowilem, ze wlasnie teraz jest odpowiedni moment, zeby przeprowadzic sie do Anglii i tam kontynuowac swoja "kariere", gdyz teraz jest chyba najlepszy czas, poniewaz w tym okresie w uk ten sport zaczyna nabierac wiatru w zagle. No i problem jest taki czy pomimo, ze jest polowa pierwszego semestru nie bedzie problemu z przepisaniem sie tam do szkoly? I czy nie bedzie problemu z wypisaniem sie ze szkoly chodze do 2 klasy technikum na kierunku technik-informatyk. Jakie papiery trzeba bedzie zalatwic? wiem, ze byl podobny temat, ale chcialbym sie dowiedziec jak to jest gdy trwa juz rok szkoly. najwczesniej bede mogl wyjechac za 6 tyg wiec to jeszcze troche pozniej.Z gory wielkie wielkie wielkie dzieki za pomoc!!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Netta6

Post #2 Ocena: 0

2009-10-16 11:11:19 (16 lat temu)

Netta6

Kobieta

Z nami od: 19-01-2006

Cytat:

2009-10-16 10:26:50, szynkowski napisał(a):
Witam, nazywam sie Lukasz mam 17 lat i oto moj problem: Gram w hokeja na lodzie, no i jak to w polsce podobnie jak inne dyscypliny ten sport kuleje, pomimo iz w innych krajach z bardzo slaba kultura hokejowa rozwija sie i to bardzo szybko np w uk, wiec od niedawna postanowilem, ze wlasnie teraz jest odpowiedni moment, zeby przeprowadzic sie do Anglii i tam kontynuowac swoja "kariere", gdyz teraz jest chyba najlepszy czas, poniewaz w tym okresie w uk ten sport zaczyna nabierac wiatru w zagle. No i problem jest taki czy pomimo, ze jest polowa pierwszego semestru nie bedzie problemu z przepisaniem sie tam do szkoly? I czy nie bedzie problemu z wypisaniem sie ze szkoly chodze do 2 klasy technikum na kierunku technik-informatyk. Jakie papiery trzeba bedzie zalatwic? wiem, ze byl podobny temat, ale chcialbym sie dowiedziec jak to jest gdy trwa juz rok szkoly. najwczesniej bede mogl wyjechac za 6 tyg wiec to jeszcze troche pozniej.Z gory wielkie wielkie wielkie dzieki za pomoc!!

Czy nie będzie problemu z przyjęciem cie tu do szkoły to musisz się dowiedzieć w konkretnym w collegu. Moich znajomych córka ropoczęła naukę we wrześniu na kierunku kosmetycznym. Po półtora miesiaca nauki okazało się, że ma uczulenie na niektóre preparaty więc nauka na tym kierunku dalej nie była możliwa. Chciała go zmienić ale powiedziano jej w szkole, że może to zrobić dopiero od września przyszłego roku. Mój syn przyjechał tu pod koniec pierwszej klasy licem w kwietniu. Przyjęli go do szkoły od razu w kwietniu ale przez 2 miesiące dzień w dzień miał w szkole 6 godzin angielskiego. Postawili mu warunek, że jeśli w czercu zda egzamin z języka to będzie mógł kontynuować naukę. Zdał i uczy sie 2-gi rok w tej chwili. Myślę, że t zależy od szkol do której chcesz chodzić. Musisz się dowiedzieć na miejscu.
Jeśli chodzi o Polskę to twoi rodzice muszą jechać do szkoły w której się uczysz i podpisać zobowiązanie, że dostarczą dokument potwierdzający, że kontynuujesz naukę. Zabierają dokumenty z liceum i nic więcej. Ja bym rozważyła porządnie przyjazd tutaj w ciągu roku szkolnego ale nie mówię, że odradzam.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

szynkowski

Post #3 Ocena: 0

2009-10-17 14:53:08 (16 lat temu)

szynkowski

Mężczyzna

Dziekuje za odpowiedz, ale mam jeszcze pare pytan co do tej odpowiedzi, zeby zapisac sie do szkoly potrzebny jest podpis obu rodzicow, czy wystarczylby jeden? Bo wlasnie mialbym problem z dwoma podpisami i czy nie daloby sie obejsc bez podpisow rodzicow. Jesli chodzi o pani syna. On zapisal sie do nowego collegu z normalnymi przedmiotami i mial sam angielski? w jaki sposob to dzialalo? Mial 6 godzin dziennie angielskiego w normalnej angielskij szkole bez normlanych przedmiotow? Musial pokazywac dotychczasowe oceny z roku szkolnego czy tylko swiadectwo z ostatnio zdanej klasy? BYlbym wdzieczny za pomoc, poniewaz sprawy nabieraja tempa no i za niedlugo bede mogl pakowac walizki tylko musze sie dowiedziec jak jest wlasnie z ta szkola, moze zna pani jakies strony internetowe w tej tematyce? Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Netta6

Post #4 Ocena: 0

2009-10-17 17:38:45 (16 lat temu)

Netta6

Kobieta

Niestety bez podpisu się nie obejdzie. Jesteś niepełnoletni. Mój syn też był jak tu zaczynał naukę. W każdym razie wystarczył podpis mojego męża. Mam tu czwórkę dzieci i każde zostało przyjęte do szkoły bez mojego podpisu bo mnie tu jeszcze nie było, był tylko mój mąż. A ty przepraszam bardzo sam się tu wybierasz, że nawet jedno z rodziców nie może się podpisać?
Nie pokazywał żadnych świadectw ani zaświadczeń z polskiej szkoły.
W przypadku mojego syna było to trochę inaczej niż w twoim, bo on decyzję pozostania w Anglii podjął będąc tutaj na Święta Wielkanocne. Wykorzystał te parę dni i o wszystko wypytał się na miejscu. Poszedł do Collegu i napisał test. Po tym teście powiedziano mu, że przyjmą go od września jeśli przez ostatnie 2 miesiące szkoły będzie chodził do szkoły na sam angielski i zaliczy pozytywnie egzamin. Podjął to ryzyko i od kwietnia rozpoczął naukę. Na koniec zdał test z wynikiem pozytywnym i od września mógł rozpocząć naukę. Nie wiem jaki jest twój angielski ale mój syn zanim zdecydował się tu przyjechać na stałe to przez 3 lata na każde wakacje, ferie i inne wolne dni od nauki w Polsce przyjeżdżał tu do pracy i pracował z anglikami. Stwierdził, że dało mu to więcej niż lata nauki w polskiej szkole. Dodam, że nie uczył się prywatnie. Od początku starał się radzić sobie sam.
Dodam jeszcze jedną rzecz bardzo istotną. Tutaj od 19-stego roku życia nauka jest płatna.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2009-10-17 17:48:24 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

W wieku 17 lat nie potrzebne sa w UK podpisy rodzicow w sprawie szkoly. Tutaj obowiazek edukacji konczy sie w wieku 16 lat, potem robisz jak chcesz. Zaden z moich synow nie potrzebowal mojego podpisu ani zgody by rozpoczac, czy zakonczyc nauke jak skonczyl 16 lat.
Ada

Do góry stronyOffline

Netta6

Post #6 Ocena: 0

2009-10-17 17:48:56 (16 lat temu)

Netta6

Kobieta

Jeszcze jedno. Stron internetowych nie znam żadnych bo jak już pisałam syn dowiadywał się o możliwość nauki w konkretnej szkole, więc w internecie nie szukaliśmy informacji. Tobie raczej też nie polecałabym sugerować się tym co jest napisane na stronach internetowych. Bo co prawda przepisy dla danego kraju są ogólne ale jak popytasz w paru szkołach to się okaże, że w każdej chcą co innego. Tu z reguły tak jest. Wystarczy, że zadzwonisz w odstępie 5-ciu minut do jednego urzędu i trafisz na inną osobę to każda opowie ci inną bajkę:-D Nie żartuję.
Ja zrobiłabym tak. Wiem dokąd chcę się udać, to szukam na internecie collegu i pisze do nich maila. Wtedy mam czarno na białym i żadnych wątpliwości.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Netta6

Post #7 Ocena: 0

2009-10-17 17:50:31 (16 lat temu)

Netta6

Kobieta

Cytat:

2009-10-17 17:48:24, Adacymru napisał(a):
W wieku 17 lat nie potrzebne sa w UK podpisy rodzicow w sprawie szkoly. Tutaj obowiazek edukacji konczy sie w wieku 16 lat, potem robisz jak chcesz. Zaden z moich synow nie potrzebowal mojego podpisu ani zgody by rozpoczac, czy zakonczyc nauke jak skonczyl 16 lat.

Mój syn miał skończone 16 lat a mimo to mąż składał podpis. Dlatego napisałam chłopakowi, że musi się dowiadywać w konkretnej szkole.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2009-10-17 20:50:14 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

A zapytam sie, czy z hokeja wyzyjesz? Czy rodzice sa swiadomi kosztow utrzymania Ciebie w UK i na to sie decyduja?
Bo niekoniecznie to bedzie tak rozowo wygladac. Szczegolnie od strony szkoly moze byc niefajnie.
Poczytaj te topiki z innego forum, ludzie tam piszacy przerabiali podobna sytuacje:

szkola1
szkola2

Do góry stronyOnline

szynkowski

Post #9 Ocena: 0

2009-10-17 22:30:31 (16 lat temu)

szynkowski

Mężczyzna

Po raz kolejny dziekuje za pomoc dowiedzialem sie wielu ciekawych rzeczy i zdecydowalem, ze najlepszy bedzie chyba ten kurs uzupelniajacy angielskiego, po ktorego zdaniu pojde na studia. problem jest tylko taki, ze ceny sa strasznie zaskakujace ok 21 tysiecy za taki roczny kurs. Wiec jakie kursy badz szkoly byscie polecali chodzi mi o cos w sytlu "Foundation courses" bo ten kurs wydaje sie jednak troche zbyt drogi wiec prosilbym o podanie nazw jakis innych kursow, o ile takowe istnieja. Jezli chodzi o moje miejsce zamiszkania i utrzymanie w UK to sprawa jest mniej wiecej zalatwiona. Chodzi jedynie o ta przekleta szkole bo bez wyksztalcenia to raczej ani rusz, a poki co z hokeja narazie nie wyzyje poniewaz dopiero jestem juniorem, ale moj wklad w sport bedzie zdecydowanie najwyzszy, aby w pozniejszej fazie zycia, byc moze zyc z takiej przyjemnosci jaka jest sport :)jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc!!

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2009-10-17 23:01:13 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Zakladam, ze angielski masz co najmniej dobry?
Fundation courses:
0ec666a703291c0" target="_blank">kursy

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 17-10-2009 23:02 ]

Do góry stronyOnline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,