MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 11 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2025-01-18 22:00:23 (2 miesiące temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2025-01-18 21:21:47, galadriel napisał(a):
Chetnie sie dowiem, moze jakies arabsko zydowskie ( semickie) sie okaze mam geny i mnie przyjma jak swego:8

Chyba, ze na takiej tam biedocie, _jakis skrzypek na dachu tam_ to im nie zalezy. Gdzie pan a gdzie kram:8

Kiedyś, cioteczka przyżeniona do naszej rodziny stwierdziła podczas pewnej biesiady że musimy mieć wśród przodków jakiegoś starozakonnego a to przez uwielbienie moje i jej męża (brata mojej mamy) dla czosnku i cebuli. W tamtych stronach różne Mojsze i Abramy po wsiach i miasteczkach się kręcili więc kto tam wie. :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2025-01-19 08:02:57 (2 miesiące temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

No co Wy historii nie znacie? Jak ktoś pochodzi z polskich ziem, szczególnie np. z terenów Galicji to na pewno jest czysty rasowo :-8

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 19-01-2025 08:03 ]

Do góry stronyOnline

rafald

Post #3 Ocena: 0

2025-01-19 08:25:11 (2 miesiące temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2025-01-19 08:02:57, daavid napisał(a):
No co Wy historii nie znacie? Jak ktoś pochodzi z polskich ziem, szczególnie np. z terenów Galicji to na pewno jest czysty rasowo :-8

[ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 19-01-2025 08:03 ]

Historii przez kogo pisanej? Gdzie przebiega granica polskich ziem? Dlaczego akurat Galicji? Jak zdefiniujesz czystość rasową?

Do góry stronyOffline

daavid

Post #4 Ocena: 0

2025-01-19 08:48:35 (2 miesiące temu)

daavid

Mężczyzna

To trochę żart. Dlaczego Galicja? Bo to był tygiel różnych kultur i one wzajemnie się przenikały i to, że ktoś sobie zrobi badania i mu wyjdzie 5% genów typowych dla braci starszych, nie jest niczym co powinno dziwić. Pomijam sensowności i wiarygodności tych badań, bo nie mam o tym pojęcia. Norman Davies ładnie w którejś książek opisał Galicję, chyba w Zaginionych królestwach.

Inaczej mówiąc. Po drugiej wojnie mamy poczucie, że prawie wszyscy są takiego samego pochodzenia. Gdzieś tam przrbiło się, w miejscu gdzie mieszkałem (w Polsce), że byli w niektórych miejscach ludzie z akcji Wisła, w paru Grecy, którzy przybyli tutaj z powodów politycznych, oczywiście większość podchodziła właśnie z Galicji.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 19-01-2025 08:49 ]

Do góry stronyOnline

Gwontownik

Post #5 Ocena: 0

2025-01-19 10:37:26 (2 miesiące temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

I co w tym nadzwyczajnego? Galicja to obszar o wielkosci przewyzszajacej polowe obecnej Polski, tak wiec sila rzeczy musial pomiescic zrozniowaną ludność pod kazdym względem. Sila rzeczy jest, że dawny człowiek zyl, rozwijal sie i czerpał z najbliższej okolicy o promieniu gora 15 kilometrów. Logicznym zatem jest, ze co 15 km możliwe były drobne różnice kulturowe, a co dopiero na 600 kilometrach.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #6 Ocena: 0

2025-01-19 10:48:13 (2 miesiące temu)

daavid

Mężczyzna

To mógł być nawet większy teren niż piszesz.
Jeśli zobaczysz na skład etniczny to Galicja była istnym "multikulti". Bywało, że ludzie przemieszczali się znacznie bardziej niż piszesz, choćby w wyniku polityki zaborców.
Do tego trzeba dołożyć kwestię narodu - to zjawisko stosunkowo nowe.

Po wojnie na terenie "nowej" Polski nie było takich różnic, do tego jakże częste było ukrywanie jakiś przodków i wiele osób nie miało nawet świadomości, że w przeszłości różni ludzie byli członkami rodziny.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 19-01-2025 10:49 ]

Do góry stronyOnline

Gwontownik

Post #7 Ocena: 0

2025-01-19 12:10:16 (2 miesiące temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Tak, tak. Zwlaszcza jak weźmiesz pod uwage przywiazanie do ziemi i oanszczyzne, to tak sie napodrozowali, tyle świata widzieli. Zwlaszcza do tego dolozysz fakt, ze każdy właściciel traktowal ich jako zasobnik, jako wlasny majątek.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #8 Ocena: 0

2025-01-19 12:44:50 (2 miesiące temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2025-01-19 08:48:35, daavid napisał(a):
To trochę żart. Dlaczego Galicja? Bo to był tygiel różnych kultur i one wzajemnie się przenikały i to, że ktoś sobie zrobi badania i mu wyjdzie 5% genów typowych dla braci starszych, nie jest niczym co powinno dziwić.

Społeczności żydowskie były raczej endogamiczne a takie sytuacje jak opisujesz to już bardziej dotyczą potomków konwertytów.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #9 Ocena: 0

2025-01-19 16:27:31 (2 miesiące temu)

daavid

Mężczyzna

Społeczności żydowskie były zamknięte dlatego przetrwały tak długo, natomiast poszczególne jednostki niekoniecznie. Kiedyś wymiana pokoleń trwała szybciej i jeśli na terenie Polski Żydzi mieszkali co najmniej kilkaset lat to do tego żeby spora społeczność miała w sobie geny także żydowskie nie trzeba aż tak dużo.

Do góry stronyOnline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2025-01-19 17:32:39 (2 miesiące temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Tak czy owak szukanie przodkow to kilka linii. U mnie ze strony matki, i ze strony ojca to dwa rozne kierunki, i tak samo im dalej w las. Rodzine prababci mojej babci ze strony ojca to Warszawa, a dziadka ( ojca ojaca) to Krakow i Kielce. A ze strony matki - babcia i pradziadki bambry poznanskie, czyli w przeszlosci Niemcy, a ze strony dziadka Kujawy ( chyba, o ile dobrze pamietam). I niektore galezie sa dokladnie opisane, a inne to jakies tam legendy nieudokumentowane. A rodzine sie okazuje nawet w Australii mamy.

Najciekawszy byl przypadek rodziny ex meza. Oni mieli taka legende rodowa, ze ich rodzina przybyla z Wegier, a jak kiedys paczke nadawalam, to odbiorca z Dpd mi sie pytal, czy jestem z Rumunii/ Wegier, bo na tamtych terenach ( miedzy Rumunia a Wegrami) to nazwisko ( po mezu) jest bardzo popularne, czyli jakies zblo prawdy w tych ich legendach rodzinnych jest.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 19-01-2025 17:33 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Strona 11 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,