MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Astrobiologia - nie jestesmy sami we Wszechświecie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 8 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2013-02-07 21:24:06 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

badfish

Post #2 Ocena: 0

2013-02-07 22:34:21 (12 lat temu)

badfish

Mężczyzna

Z nami od: 04-12-2010

Cytat:

2013-02-07 21:24:06, Tomalski napisał(a):
nie znalezli oni nawet jednego 100% dowodu na istnienie jakiejkowliek cywizlizacji czy bytu pozaziemskiego.

Stuprocentowe dowody istnieją tylko w matematyce, także wspomniany Pan Naukowiec szukał rzeczy nieistniejącej.

Do najbliższej gwiazdy, poza naszym Słońcem, światło leci cztery lata. Skrawek czasu jak na kosmiczną skalę

Czy aby nie dość pochopnie wykluczył wspomniany Pan życie w calusieńkim Kosmosie? Poza Ziemią rzecz jasna...

[ Ostatnio edytowany przez: badfish 07-02-2013 22:39 ]

Niebo gwiazdziste nade mna prawo moralne we mnie

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-02-07 22:44:06 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

badfish

Post #4 Ocena: 0

2013-02-07 22:55:14 (12 lat temu)

badfish

Mężczyzna

Cytat:

2013-02-07 22:44:06, Tomalski napisał(a):
Czyli portal "mojawyspa.co.uk" moze nie istniec i ja byc moze wcale teraz tutaj nie pisze.

Gdyby naukowcy nie porzucili tzw. zdrowego rozsądku (czyli zbioru uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia, jak mawiał Einstein) to nauka nigdy nie wyszłaby poza Newtona, a my nie mielibyśmy szansy wymieniać swoich opinii z pomocą urządzeń istniejących m.in dzięki naszej znajomości mechaniki kwantowej, stojącej, notabene, w sprzeczności ze wspomnianym zdrowym rozsądkiem, z którego wynika Twoje pytanie ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: badfish 07-02-2013 22:56 ]

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-02-07 23:10:11 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-02-07 23:12:42 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

badfish

Post #7 Ocena: 0

2013-02-08 07:07:27 (12 lat temu)

badfish

Mężczyzna

Cytat:

2013-02-07 23:10:11, Tomalski napisał(a):
Stary nie wiem na czym jedziesz, ale daj mi namiary do Twojego dealera prosze- ja tez to chce.

Książki, zapewne masz na myśli książki :-D Do zdobycia w bibliotekach i księgarniach, całkiem legalnie.

Na poważnie to chodziło mi o to, że wszystko co wiesz o świecie, który widzisz własnymi oczami, wszystko co można nazwać właśnie zdrowym rozsądkiem, w znakomitej większości jest bezużyteczne gdy chcesz zrozumieć jakie są prawa rządzące tym światem. Potrzebujesz drzwi, żeby znaleźć się po drugiej stronie ściany, prawda? A takie neutrino bez problemu przeleci calusieńką Ziemię na wylot. I to wcale nie jest najdziwniejsza rzecz.

[ Ostatnio edytowany przez: badfish 08-02-2013 07:16 ]

Do góry stronyOffline

NikolaTesla

Post #8 Ocena: 0

2013-02-08 11:39:35 (12 lat temu)

NikolaTesla

Mężczyzna

Z nami od: 01-07-2011

Cytat:

2013-02-07 20:14:46, badfish napisał(a):
Cytat:

2013-02-07 20:03:13, Mazury napisał(a):
Nie zapominajmy jednak, że nikt dotychczas nie opracował teorii w jaki sposób powstało życie na Trzeciej-od-słońca. Od mieszaniny gazów i powstania prostych cząsteczek organicznych pod wpływem wyładowań elektrycznych do samoreplikującego się RNA baardzo daleka droga.

Spontaniczne tworzenie się RNA

Moim zdaniem, z uwagi na niewyobrażalną ilość możliwości w mikroświecie, życie mając dostatecznie dużo czasu, powstanie spontanicznie w każdych warunkach, w których może powstać.

Masz rybonukleotydy, które tworzą się spontanicznie w niezbyt egzotycznych warunkach.
Jeśli dasz im czas i odpowiednią chemię, spolimeryzują w ten czy inny sposób, w końcu tworząc samoreplikującą się cząsteczkę. Nie ma w tym nic niesamowitego i nieprawdopodobnego.
Ludzie robią teraz takie badania; szukają "ładnej" samoreplikującej się cząsteczki RNA o coraz dłuższym łancuchu. Ostatnio jak sprawdzałem dobijali już do 100 rybonukleotydów.

Cytat:

2013-02-08 07:07:27, badfish napisał(a):
Cytat:

2013-02-07 23:10:11, Tomalski napisał(a):
Stary nie wiem na czym jedziesz, ale daj mi namiary do Twojego dealera prosze- ja tez to chce.

Książki, zapewne masz na myśli książki :-D Do zdobycia w bibliotekach i księgarniach, całkiem legalnie.

:-] Winner, winner, chicken dinner :-]
---------------

Do góry stronyOffline

ROTAREDOM

Post #9 Ocena: 0

2013-02-08 11:55:23 (12 lat temu)

ROTAREDOM

Mężczyzna

Z nami od: 05-02-2011

Jest ponad 200 miliardów gwiazd - skala naszej galaktyki jest niewyobrażalna. Jeśli założymy ze tylko wokół 5% z nich krążą planety, na których mogłoby rozwijać się życie, to mamy 10 miliardów światów. Nie zapominajmy o tym ze poza nasza Drogą Mleczną sa kolejne galaktyki.
Jak widać Życie we wszechświecie może być powszechne, ale trudne do znalezienia.
My możemy się jedynie zastanawiać gdzie są Ci wszyscy obcy.
A co jeśli szukamy w złym miejscu. Nasza planeta ma od 4 do 5 miliardów lat, reszta wszechświata ma 14 miliardów lat. Czyli jeśli istnieją pozaziemskie życie sa to jednostki wysoko zaawansowane w rozwoju. To oznacza że kosmici mogą być wśród nas i nas obserwować. A jeśli tak to czy pozwoliliby nam dowiedzieć sie o swoim istnieniu?
Może to my byliśmy kiedyś dla nich pasożytami, wirusami a oni wystrzelili nas w kosmos i trafiliśmy tu z kometa w postaci mikrobów. A oni badaja/obserwuja nasza ewolucje teraz.
A może kosmici wykorzystują tunele czasoprzestrzenne np: aby uniknąć wykrycia przez nas. A co jeśli wysyłają samo generujące się sondy, aby nas szpiegowały. Najbardziej frustrujące może być to, że mogą być maszynami postbiologicznymi.
Co przez to rozumiem?
Obcy mogą wykorzystywac fizykę kwantowa.mogą mieć zupełnie inna budowe biologiczna niż my, taką jakiej nawet nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić.
Obecnie posługując sie nauka i dotychczasowa wiedzą można snuć różne wizje o równoległych światach.

:-)
______________________________________________________________ گاو نر اینترنتی

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Onieznajomy

Post #10 Ocena: 0

2013-02-08 12:08:25 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Cytat:

Na poważnie to chodziło mi o to, że wszystko co wiesz o świecie, który widzisz własnymi oczami, wszystko co można nazwać właśnie zdrowym rozsądkiem, w znakomitej większości jest bezużyteczne gdy chcesz zrozumieć jakie są prawa rządzące tym światem.

Nasz mozg, dziala podobnie jak komputer, jest mysl, i jest impuls, tak jak w zero-jedynkowym zapisie. W swiecie mechaniki kwantowej, sa trzy mozliwosci, a moze nawet wiecej, cos jest, czegos niema, lub cos jest i go niema jednoczesnie. jezeli jest na swiecie istota, ktorej mozg dziala na takiej wlasnie zasadzie, wtedy jej zrozumienie swiata moze byc pelniejsze. Boje sie napisac calkowiete, bo nikt tak naprawde nie wie czy calkowite poznanie jest mozliwe.

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 08-02-2013 12:09 ]

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,